Babyplan hjerte

Aamulämpötilametodi (BBT)

Näin sovellat aamulämpötilametodia selvittääksesi ovulaatiosi ajankohdan

Jotta mahdollisuutesi tulla raskaaksi olisivat mahdollisimman suuret, on sinun tiedettävä milloin ovulaatiosi on joka kuukausi. Onneksi tämä tarkoittaa muutoksia aamulämpötilassasi (BBT) ja kohdunkaulan eritteessä, joten voit ennustaa sen tapahtumisajankohdan.

Kehosi lämpötilan ja kohdunkaulan eritteen kartoittaminen voi antaa sinulle selkeän kuvan kierrostasi. Sen voit tehdä tyhjän kaaviomme avulla.

Mikäli päätät käyttää tätä metodia, aloita katsomalla esimerkkikaaviotamme. Se antaa suuntaa-antavan käsityksen siitä, miltä sinun tyhjä kaaviosi tulee näyttämään täytettynä.

Muistathan, että jokaisen naisen kierto on erilainen, ja että sinun kiertosi ei välttämättä muistuta esimerkin kiertoa, tai edes ole samanlainen kuukaudesta toiseen.

Kun olet valmis aloittamaan kehon lämpötilan ja kohdunkaulan eritteen kartoittamisen, toimi seuraavasti:

  • Tulosta kopio tyhjästä kaaviostamme ja osta hyvä digitaalinen lämpömittari, joka näyttää lämpötilan kahden desimaalin tarkkuudella.
  • Aloita lämpötilan mittaaminen kuukautistesi ensimmäisenä päivänä (kierron ensimmäinen päivä). Mittaa lämpö ennen kuin nouset ylös aamulla ja merkitse se kaavioon pisteellä. Vedä viiva pisteestä seuraavaan joka päivä, jolloin näet miten aamulämpötilasi vaihtelee päivästä toiseen.
  • Samalla kun tarkistat lämpötilasi, tarkista myös kohdunkaulan eritteen koostumus. Merkitse se kaavioon lyhenteillä, esim. Va tarkoittaa valkuaista muistuttavaa. Merkitse kuukautisvuodon päivät kirjaimella K.
  • Kiertosi lopussa voit palata tarkastelemaan kaaviota ja etsiä päivän, jolloin ovulaatiosi tapahtui. Yleensä se on viimeinen päivä, jolloin kohdunkaulan erite on valkuaista muistuttavaa, tai päivä sen jälkeen. Normaalisti siihen myös liittyy lämpötilan lasku, jota seuraa pieni nousu, joka kestää kolme päivää. Piirrä ovulaatiopäivän ympärille rengas.
  • Jatka kiertosi kartoittamista parin seuraavan kuukauden ajan ja aloita uusi tyhjä kaavio aina, kun uudet kuukautiset alkavat.
  • Voit käyttää myös ovulaatiotestiä ja kirjata tulokset kaavioon lisäavuksi ovulaation tapahtumisen ennustamiseen. Täältä saat ovulaatio-oppaan.
  • Pidä silmällä muita toistuvia kaavoja kierrossasi. Huomaat, jos ovulaatiosi tapahtuu samana päivänä kierrosta, tai huomaat muita esiin nousevia kaavoja. Esimerkiksi sinulla on todennäköisesti valkuaista muistuttavaa kohdunkaulan eritettä kaksi tai kolme päivää ennen ovulaatiotasi, kun taas pysyvä lämpötilannousu merkitsee hedelmällisen ajanjaksosi päättymistä. Tietenkin jokaisen naisen keho on erilainen, joten merkkien tulkitseminen on sinun tehtäväsi.
  • Harrasta seksiä joka toinen päivä hedelmällisimmän ajanjaksosi aikana, jotta sinulla olisi parhaat mahdollisuudet tulla raskaaksi.
  • Lue syventäviä kysymyksiä ja vastauksia aamulämpötilametodiin liittyen alta.

Lataa ja tulosta

Tyhjä aamulämpötilakaavio

Mittaa aamulämpötilasi joka päivä ja täytä se taulukkoon.

Katso esimerkki aamulämpökaaviosta täältä
Katso esimerkki aamulämpökaaviosta täältä

Mitä aamulämpötilametodi sisältää?

Raskaaksi tulemisen apuna ja hedelmällisimpien päivien, toisin sanoen ovulaation, selvittämiseksi voi käyttää useita eri tapoja. Aamulämpötilametodi, jota kutsutaan myös nimellä BBT (Basal Body Temperature) on yksi niistä. Menetelmää voi käyttää jopa ehkäisynä – toki huomattavasti pienemmällä varmuudella verrattuna useimpiin muihin ehkäisyvälineisiin.

Aamulämpötilamenetelmään viittasi ensimmäisen kerran englantilainen professori Marshall vuonna 1953 ja se perustuu keltarauhashormonin lämpövaikutuksiin aivojen lämmönjohtokeskuksessa.

Aamulämpötilamenetelmä voi olla hyvä tapa aloittaa kierron kartoittaminen, jos on esimerkiksi yrittänyt tulla raskaaksi pidemmän aikaa siinä onnistumatta. Jopa naiset, jotka syystä tai toisesta eivät voi tai halua käyttää perinteisiä hedelmällisyystuotteita, kuten esimerkiksi ovulaatiotestejä, voivat halutessaan käyttää aamulämpötilamenetelmää.

Pitämällä silmällä kehon aamulämpötilan muutoksia ajan mittaan nainen saa hyvän apuvälineen selvittääkseen milloin hän on hedelmällisimmillään, ja sitä myöten milloin on sopivinta olla yhdynnässä.

BabyplanMihin menetelmä perustuu?

Aamulämpötilamenetelmä perustuu siihen, että lämpötila mitataan päivittäin, jolloin saadaan selville milloin ovulaatio on tapahtunut.

Kehon lämpötila on normaalisti alle 37 ºC kuukautiskierron ensimmäisellä jaksolla, mutta nousee noin 0,2 – 0,4 ºC suurin piirtein päivän tai kaksi ovulaation jälkeen useimmilla naisilla (vaikkakin yksilöllistä vaihtelua voi esiintyä). Lämpötila jää kohonneelle tasolle kierron loppuajaksi ja matalampi lämpötila saavutetaan jälleen kuukautisten alettua.

Mitä menetelmän käyttämiseen vaaditaan?

Jotta menetelmä toimisi, tarvitaan mm. hyvälaatuinen digitaalinen lämpömittari, joka näyttää lämpötilan kahden desimaalin tarkkuudella ja jonka tarkkuus on vähintään 0,1 °C.

Lämpötila on mitattava heti heräämisen jälkeen aamulla ennen sängystä nousua ja ennen syömistä tai juomista (jopa ennen vessassa käyntiä). Mittaus on suoritettava suurin piirtein samaan aikaan joka päivä, ja joka kerralla on käytettävä samaa lämpömittaria.

Babyplan digitaalinen lämpömittari voi olla hyvä valinta, sillä siinä on monia etuja verrattuna moniin muihin lämpömittareihin, joita markkinoilla on. Mittarissa on mm. valaistu näyttö, joka on valtavan kätevä pimeinä aamuina (sinun ei tarvitse sytyttää valoja ja herättää samalla kumppaniasi ja/tai lapsiasi). Lämpömittarissa on myös pehmeä pää, jolloin se ei tunnu yhtä kovalta suussa mitattaessa lämpötilaa suun kautta.

Tämän lisäksi Babyplan digitaalisen lämpömittarin muistiin mahtuu jopa 30 lämpötilan mittausta.

Jotta aamulämpötilamenetelmä toimisi, on tehtävä tarkkoja muistiinpanoja – kenties pidemmän aikaa. Tämän vuoksi voi olla hyvä idea, että sinulla on kaavio, johon lämpötilat merkitään päivittäin, jolloin kuukautiskierrosta saa jälkikäteen selkeän käsityksen. Voit käyttää tähän tyhjää kaaviotamme.

» Osta Babyplan digitaalinen lämpömittari täältä

Onko aamulämpötilamenetelmässä haittoja?

On huomattava, että aamulämpötilamenetelmän käyttäminen ei aina ole täysin helppoa – hieman kohonneeseen ruumiinlämpötilaan voi löytyä monia muita syitä, esim. pieni tulehdus, alkoholi, lämmin tai kylmä juoma, stressi, ahdistus, lentomatkat/aikaeroväsymys tai vahvasti maustettu ruoka.

Jotta saisit mittauksistasi mahdollisimman paljon tietoa, voi olla hyvä idea kirjata ylös kaikki ne tekijät, joilla voi olla vaikutusta lämpötilan kehitykseen. Luo omia koodeja/symboleja asioille, jotka voivat vaikuttaa tuloksiisi.

Sinun pitää olla myös mittausten suhteen tarkka ja kärsivällinen – voi mennä jonkin aikaa, ennen kuin opit tulkitsemaan lämpötilakäyriäsi.

Useimmilla naisilla esiintyy myös silloin tällöin luonnollisesti kiertoja, joissa ovulaatiota ei tapahdu. Tällaisella kierrolla ei esiinny myöskään lämpötilan nousua.

Aamulämpötilamenetelmä antaa parhaassa tapauksessa tietoa siitä, milloin ovulaatio on jo tapahtunut. Munasolu elää maksimissaan 24 tuntia irrottuaan munanjohtimesta, ja mikäli se ei hedelmöity elinaikanaan, ei kierron aikana voi tapahtua hedelmöittymistä.

Miten mittauksia tulkitaan?

Lämpötilakaaviota tarkastellaan yleensä ”kolme kuuden jälkeen“ -säännön avulla. Tämä tarkoittaa, että kun olet kirjannut kolme peräkkäistä päivää, jolloin lämpötilasi on kohonnut verrattuna viimeisten kuuden päivän keskiarvoon, voit olettaa ovulaatiosi tapahtuneen.

Voivatko kaikki naiset käyttää tätä menetelmää?

Vuoro- tai yötyötä tekevät naiset eivät voi käyttää tätä menetelmää. Tämä johtuu siitä, että keho saavuttaa peruslämpötilansa vasta neljän tunnin yhtenäisen unen jälkeen. Runsas heräileminen tai valveillaolo korottaa kehon peruslämpötilaa.

Miksi lämpötilan nousu tapahtuu?

Lämpötilan nousun aiheuttava tekijä on keltarauhasessa tapahtuva toiminta, joka tuottaa keltarauhashormonia ovulaation jälkeen. Keltarauhashormonilla on suora vaikutus aivojen lämpökeskukseen.

Voiko aamulämpötilamenetelmän yhdistää johonkin muuhun menetelmään, jotta mahdollisuudet tulla raskaaksi olisivat entistä paremmat?

Monet, jotka käyttävät aamulämpötilamenetelmää, käyttävät lisäksi jotakin muuta menetelmää kasvattaakseen mahdollisuuksiaan, esimerkiksi tunnustelemalla kohdunkaulan eritettään, joka muuttuu ovulaation aikoihin.

Tässä lyhyt kuvaus niistä neljästä kohdunkaulan eritetyypistä, jotka yleensä lasketaan mukaan:

Valkuaista muistuttava kohdunkaulan erite – hedelmällistä eritettä, voit olettaa ovulaation tapahtuvan lyhyen ajan sisällä. Eritteen määrä lisääntyy, siitä tulee liukasta ja sitkeää ja se muistuttaa raakaa valkuaista. Kun eritettä levittää sormien välissä, muodostuu ”siltoja”, ja eritettä voi venyttää useita senttejä, ennen kuin se katkeaa.

Vetinen kohdunkaulan erite – hedelmällistä eritettä. Erite on kirkasta ja juoksevaa ja muistuttaa vettä. Se hädin tuskin näkyy. Tämänlaisen kohdunkaulan eritteen ansiosta siittiöt kykenevät uimaan nopeasti kohdunkaulan läpi.

Voidemainen kohdunkaulan erite – ei hedelmällistä eritettä. Saattaa esiintyä ennen, jälkeen tai sekä ennen että jälkeen ovulaation. Voidemaisen eritteen katsotaan rajoittavan siittiöiden liikkuvuutta, se voi olla väriltään helmenvalkoisesta keltavalkoiseen, sen koostumus on paksumpi ja se tuntuu ihovoiteelta sormien välissä.

Liisterimäinen kohdunkaulan erite – ei hedelmällistä eritettä. Kuukautisten lähestyessä eritteen koostumus muuttuu liisterimäisemmäksi, joka on kaikista eritetyypeistä vähiten hedelmällistä. Erite on paksua, kokkareista ja tuntuu tahmaiselta tai liisterimäiseltä, minkä lävitse siittiöiden on vaikea tunkeutua.

Kohdunkaulan eritteen tunnusteleminen ei välttämättä ole kaikkien naisten mielestä miellyttävää, minkä lisäksi eritteen tilaa voi olla vaikea tulkita.

Havaitse ovulaatiosi ovulaatiotestin avulla

Jos todellakin haluaa maksimoida mahdollisuutensa tulla raskaaksi ja pysyä samalla kierrostaan perillä, suosittelemme että aamulämpötilamenetelmän (ja mahdollisen kohdunkaulan eritteen tunnustelun) ohella käytetään myös ovulaatiotestejä, esimerkiksi Babyplanin ovulaatiotestitikkua tai Babyplan ovulaatiotestipuikkoa.

Tällöin päivittäinen lämpötilan mittaus yhdessä ovulaatiotestien kanssa muodostaa erittäin tehokkaan lisävälineen ovulaatiosi seuraamiselle kierrosta toiseen, ja sinulla on parhaat mahdollisuudet suunnitella yhdynnän ajankohdat ja tämän myötä myös parhaat mahdollisuudet tulla raskaaksi. Ovulaatiotestejä käyttämällä saat nimittäin tiedon ovulaatiosta 1-2 päivää ennen kuin ovulaation odotetaan tapahtuvan. Lämpötilakaaviosi avulla saat sitten vahvistuksen ovulaation tapahtumisesta.

» Osta Babyplan-ovulaatiotestejä täältä