Valeraskaus

Voiko ihminen tuntea valeraskautta?

Todella useat naiset, jotka toivovat raskautta, tuntevat raskauden merkkejä ja oireita, kuten pahoinvointia, väsymystä, rintojen turvotusta yms., mutta saavat raskaustestin tulokseksi negatiivisen merkin. Mitä ihmettä oikein tapahtuu?

Voiko ihminen tulla ns. valeraskaaksi? Tähän ei oikeastaan ole aivan suoraa vastausta. Tiedämme, että useat eläimet voivat tulla valeraskaiksi, mutta entä ihmiset?

Useimmiten valeraskauksille löytyy lääketieteelliset syyt, kuten munasarjojen kystat tai kohdun fibroidit – nämä aiheuttavat helposti raskauden oireita.

Toki löytyy tapauksia, joissa fysiologista syytä ei löydetä – nainen vain tuntee olevansa raskaana.

Epävarmat arvailut

Joskus, kun ihminen oikein toivoo ja haluaa jotakin, keho ja aivot saattavat yhdessä luoda illuusion halutusta tilasta. Illuusion, joka saa naisen uskomaan olevansa raskaana, pohjautuen esimerkiksi pahoinvointiin, oksenteluun, turvonneisiin rintoihin ja jopa pois jääneisiin kuukautisiin. Keho ja aivot yhdessä muodostavat merkillisen instrumentin, joka kykenee kaikenlaisiin tekoihin.

Kuukautisten pois jäämiseen voi olla useita eri syitä säännöllisyydestä riippumatta. Stressi, levottomuus, huono ruokavalio ja hormonien alhainen määrä kehossa voivat saada kehosi hyppäämään yksien kuukautisten yli. Jos olet syönyt ehkäisypillereitä ja lopetat niiden käytön, voi mennä kuukausia ennen kuin kuukautiset tasoittuvat ja pääsevät rytmiin. Joskus pois jääneille kuukautisille ei tunnu olevan selitystä -joskus epäillään, että ne jäävät välistä ihan vain tahdon voimasta – tämä on kuitenkin vain arvailua.

Jos haluaa jotakin oikein kovasti, saattavat aivot alkaa uskomaan tilanteen olevan totta. Saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta joskus tämä on täysin totta. Eikä tämä ole kamalan kaukaa haettuakaan – jotkut voivat pahoin vain pelkästä ajatuksesta jostakin! Voihan sitä helposti kuvitella, että turvonneet rinnat ovat raskauden merkki, vaikka kyseessä onkin vain PMS-oireet. Tai ehkä ne todellisuudessa eivät edes ole turvonneet.

Eikö minun sitten tulisi luottaa kehooni?

Voit toki edelleen luottaa kehoosi. Useimmilla raskauden merkit tarkoittavat raskautta. Jos raskaustesti näyttää negatiivista, voi ylläoleva olla sille selitys.

Kuinka voin välttää tällaisen virhearvion?

Oikeastaan ratkaisu tähän on todella simppeli: lopeta kehosi jokaisen pienen inahduksen tarkkailu ja älä keskity niin hurjan paljon raskaaksi tuloon! Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kannattaa kuitenkin edes yrittää. Aloita vaikka uusi harrastus, joka antaa sinulle muuta ajateltavaa ja lopeta hetkeksi ovulaatio- ja raskaustestien ostaminen. Mitä vähemmän raskaus on sinulla mielessä, sitä varmemmin pysyt erossa tällaisista harhaluuloista.

Yritä vain nauttia ajastasi ennen lasta. Harrasta seksiä säännöllisesti, vähintään 2-3 kertaa viikossa koko kuukauden ajan, niin parannat raskaaksitulon mahdollisuuksiasi, mutta vältyt stressiltä.

Jos et tule raskaaksi vuoden kuluttua yrittämisen aloittamisesta, kannattaa ottaa yhteyttä naistenklinikalle tai lääkäriisi.