Vääristynyt testitulos

Joskus raskaustesti saattaa näyttää vääristyneen tuloksen. Vaikka olisitkin raskaana, testi saattaa näyttää negatiivista, ja toisinpäin.

Väärä negatiivinen testitulos saattaa johtua:

-Liian laimeasta virtsasta. Raskaustesti on suositeltavaa tehdä aamulla, heti herättyäsi. Tärkeää on että et ole syönyt, etkä juonut mitään eli virtsa on tuoretta eikä se ole laimentunut. Liika nesteenjuonti laimentaa virtsaa, jolloin tulos voi vääristyä.

-Liian pitkästä odotusajasta. Kun virtsa on puhtaassa astiassa, tee testi heti. Jos jätät virtsan seisomaan pitkäksi aikaa astiaan, altistuu se bakteereille ja viruksille jolloin testitulos saattaa vääristyä. Muista tehdä testi 15 minuutin sisällä, tarkista kuitenkin mitä oma raskaustestisi sanoo, joissain testeissä odotusaika voi olla lyhyempi.

-Testitulos saattaa vääristyä jos teet testin liian aikaisin. Älä tee testiä ensimmäisenä päivänä jolloin kuukautisesi ovat myöhässä, vaan odota ainakin viikko.

Jos kuukautisesti ovat yli kaksi viikkoa myöhässä ja testi näyttää silti negatiivista, on kannattavaa kääntyä lääkärin puoleen. Kuukautiset saattavat olla myöhässä tai jäädä pois stressin, hormonaalisen epätasapainon tai traumojen takia. Lääkärisi auttaa selvittämään mitä kuukautisiasi viivyttää.

Väärä positiivinen testitulos saattaa johtua:

  • Kemikaalisesta raskaudesta. Kemikaalisessa raskaudessa hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään, jolloin kehosi alkaa erittää raskaushormoonia (hCG). Jonkin ajan kuluttua munasolun kasvu kuitenkin loppuu ja se surkastuu ja irtoaa. Kemikaalisen raskauden jälkeen kuukautiset voivat olla kivuliaammat ja runsaammat kuin yleensä. Odota ainakin viikko kuukautistesi loppumisesta ennen kuin uusit testin.
  • Lääkeaineista. Jos syöt lääkkeitä jotka sisältävät raskaushormoonia (hCG), saattaa testitulos näyttää väärää positiivista.
  • Käyttämäsi raskaustesti on vanhentunut tai se on suunniteltu virheellisesti.
  • Virtsassasi saattaa olla pieniä määriä verta tai proteiinia.

Oikean testituloksen saamiseksi on tärkeää että noudatat raskaustestin pakkauksessa olevia, valmistajan laatimia ohjeita.