Suuri raskaustestiopas

Raskaustestien esittely

Toivotko raskautta, muttet tiedä milloin suorittaa raskaustesti? Raskaustesteihin liittyy useita erilaisia kysymyksiä. Mikä raskaustesti on paras, varmin ja edullisin? Mistä niitä voi ostaa? – Nyt saat vastaukset näihin kaikkiin kysymyksiin!

Raskaushormoni

Kaikki raskaustestit toimivat siten, että ne mittaavat raskaushormonin, eli human Chorionic Gonadotropin (hCG) määrän naisen kehossa. Kyseinen hormoni ilmenee pieninä määrinä miehissä ja ei raskaana olevissa naisissa (alle 10mIU/ml). Raskauden aikana kyseisen hormonin määrä kehossa kuitenkin kasvaa voimakkaasti, jonka takia hCG onkin oiva tapa mitata raskaus. Suurin osa markkinoilla olevista raskaustesteistä tänä päivänä mittaavatkin 20-25mIU/ml tason hCG hormonin määrän virtsan kautta, eli reippaasti suuremman määrän, kuin se on normaalisti.

HCG:n määrä kasvaa, kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohtuun, joka tapahtuu yleensä noin 6-10 päivän kuluttua hedelmöityksestä. Tämän jälkeen hCG määrä kasvaakin erittäin nopeasti ja sen määrä kaksinkertaistuu noin joka kolmantena päivänä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella (eli ensimmäisten 12 viikon kuluessa).

hCG määrä pääsee huippuunsa raskauden 7-12 viikon aikana ja yleensä kohoaa tällöin noin 200 000 mIU/ml. Tämän jälkeen hCG määrä pysyy korkeana koko raskauden ajan ja noin kolme viikkoa synnytyksen jälkeen.

Jos raskaus keskeytyy (esim. keskenmenon tai abortin takia), niin hCG määrä pysyy korkeana jopa 9 viikkoa.

Osta testi täällä

Osta testi täällä

Raskaustestin valinta

Miten valitsen parhaan raskaustestin juuri sinua varten? Markkinoilla on tänä päivänä lukuisia erilaisia raskaustestimerkkejä ja malleja. Niiden hinta, luotettavuus, suoritustapa ja tulkintatapa voivat vaihdella, joten se on erittäin yksilöllistä minkä merkin tai mallin koet sopivimmaksi.

Seuraavat seikat ovat tärkeitä valitessasi raskaustestiä:

 • Valitsemasi raskaustesti on luotettava
 • Valitsemasi raskaustesti on helppo käyttöinen ja siinä on selkeät ohjeet
 • Valitsemasi raskaustestin tulos on helppolukuinen

Näiden seikkojen lisäksi kannattaa miettiä, miten haluat suorittaa testin; suoraan virtsatessasi vai ottamasi virtsanäytettä käyttäen? Haluatko itse tulkita tuloksen testistä vai haluatko mieluummin nähdä sen testin näytöstä symbolina? Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: hinta – kuinka paljon olet valmis maksamaan raskaustestistä?

Seuraavaksi kerromme hiukan raskaustestin valinnasta ja erilaisista vaihtoehdoista:

Raskaustestiliuska on yleensä edullinen ja kooltaan pienin vaihtoehto.

 • Sinun täytyy suorittaa testi virtsanäytteen avulla.
 • Sinun tulee itse tulkita liuskan mallisen raskaustestin tulos. Testi näyttää joka tapauksessa yhden viivan, joka on testiviiva (näyttää testin toimivuuden) ja jos tämän lisäksi testi näyttää toisenkin viivan odotusajan umpeuduttua, on tulos silloin positiivinen. Vaikka viivan väri olisi vaaleampi/tummempi, kun testiviivan, on tulos silti positiivinen. Viivojen tulisi kuitenkin olla saman levyisiä.
 • Testi voidaan suorittaa siitä päivästä lähtien, jolloin kuukautisten tulisi normaalisti alkaa.

Positiivinen Babyplan varhainen raskaustesti liuska
Positiivinen Babyplan varhainen raskaustesti liuska

Raskaustesti puikko on hiukan liuskaa suurempi (noin kuulakärkikynän kokoinen) ja siinä on leveämpi testinotto- osa ja yleensä merkki testiviivalle (C) ja itse testin tulokselle (T).

 • Puikkomaisen raskaustestin voit suorittaa joko virtsanäytteen avulla tai suoraan virtsatessasi.
 • Sinun tulee itse tulkita raskaustestin tulos. Testi näyttää joka tapauksessa testiviivan ja jos tämän lisäksi testi näyttää toisenkin viivan odotusajan umpeuduttua, on tulos silloin positiivinen. Vaikka viivan väri olisi vaaleampi/tummempi, kun testiviivan, on tulos silti positiivinen. Viivojen tulisi kuitenkin olla saman levyisiä.
 • Testi voidaan suorittaa siitä päivästä lähtien, jolloin kuukautisten tulisi normaalisti alkaa.

Positiivinen Babyplan varhainen raskaustesti Puikko
Positiivinen Babyplan varhainen raskaustesti Puikko

Clearblue raskaustestit

Yksi maailman tunnetuimmista raskaustestimerkeistä on Clearblue ja siitä on kaksi erilaista versiota: tavanomainen ”manuaalinen” raskaustesti ja digitaalinen versio:

Clearblue raskaustesti väri-indikaattorilla.

 • Clearblue raskaustestin väri- indikaattorilla voit suorittaa joko virtsanäytteen avulla tai suoraan virtsatessasi.
 • Sinun tulee itse tulkita raskaustestin tulos. Testi näyttää joka tapauksessa testiviivan ja jos tämän lisäksi testi näyttää toisenkin viivan odotusajan umpeuduttua, on tulos silloin positiivinen. Vaikka viivan väri olisi vaaleampi/tummempi, kun testiviivan, on tulos silti positiivinen. Viivojen tulisi kuitenkin olla saman levyisiä.
 • Clearblue raskaustesti suositellaan tehtävän sinä päivänä, jolloin kuukautisten kuuluisi alkaa, mutta voidaan kuitenkin ottaa jopa 4 päivää ennen oletettua kuukautisten alkua.

Clearblue raskaustesti viikkonäytöllä

 • Clearbluen viikkonäyttö- raskaustestin voit suorittaa joko virtsanäytteen avulla tai suoraan virtsatessasi.
 • Clearblue raskaustesti viikkonäytöllä suositellaan tehtävän sinä päivänä, jolloin kuukautisten kuuluisi alkaa, mutta voidaan kuitenkin ottaa jopa 4 päivää ennen oletettua kuukautisten alkua.
 • Tulos näkyy näytössä tekstillä ”raskaana” tai ”ei raskaana”. Jos testi näyttää ”raskaana” merkkiä, näyttää se myös kuluneet viikot hedelmöittymisestä, joko ”1-2”, ”2-3” tai ”3+” viikkoa.
 • Tässä testissä ei ole testiviivaa, niin kuin aiemmin esitellyissä testeissä. Sen sijaan näytössä esiintyy tiimalasisymboli, joka osoittaa, että testi toimii niin kun pitääkin.

Milloin raskaustesti tulisi suorittaa?

Monelle naiselle/pariskunnalle raskauden suunnittelu on jännittävää aikaa ja joskus jotkut saattavat suorittaa raskaustestin ennen suositeltua ajankohtaa, koska odottavat niin malttamattomina positiivista tulosta.

Suurin osa naisista on jo saavuttanut niin korkean hCG tason kuukautisten oletettuun alkamispäivään mennessä, että tulos testissä näkyy jo positiivisena. Eli hän on saavuttanut tai ylittänyt testiä varten vaadittavan hCG tason.

Me kaikki olemme kuitenkin erilaisia ja voikin olla, että jotkut naiset saattavat saada positiivisen tuloksen jo muutamia päiviä ennen oletettua kuukautisten alkamispäivää, mutta muiden tulee edelleen odottaa.

On myös raskaustestejä, jotka voi suorittaa ennen oletettua kuukautisten alkamispäivää, kuten Clearblue raskaustesti, jonka voi suorittaa jopa neljä päivää aiemmin.

Jos testaat etuajassa ja saat negatiivisen tuloksen, voi siis edelleen olla mahdollisuus, että olet raskaana – testi on vain suoritettu liian aikaisin, että se voisi havaita sen virtsastasi.

Siinä tapauksessa on hyvä idea odottaa siihen päivään, jolloin kuukautisten tulisi alkaa, tai vähintään kolme päivää sitä ennen, ennen kuin suoritat raskaustestin uudelleen.

Raskaustestin osto

Raskaustestejä löytyy monista elintarvikekaupoista, kioskeista ja apteekeista, mutta paljon mukavampi ja toisinaan myös anonyymimpi tapa on hankkia raskaustestit jostakin nettikaupasta, esim. Babyplan.fi, joka tarjoaa useita erityyppisiä raskaustestejä edullisin hinnoin. Useimmissa tapauksissa toimitus toimitetaan suoraan postilaatikkoosi ja näin sinun ei tarvitse vaivautua käymään esim. apteekissa.

Miten raskaustesti tulee suorittaa?

Riippumatta siitä, minkä raskaustestin olet hankkinut, pakkauksessa on mukana myös käyttöohjeet. Ne kannattaakin aina lukea tarkkaan ennen raskaustestin suorittamista. Vaikka olisitkin kokenut raskaustestien suhteen, voi erilaisten merkkien välillä olla eroavaisuuksia käytön suhteen, ja/tai tuottaja on saattanut tehdä muutoksia tuotteen käyttöohjeisiin viimeisimmän käyttökertasi jälkeen ja näillä seikoilla voi olla merkitystä sen suhteen miten testi suoritetaan tai miten tulos tulkitaan.

Eri raskaustestit voivat poiketa toisistaan esim. jotkut testit voidaan suorittaa vain aluksi otetun virtsanäytteen avulla.

Perus idea on kuitenkin aina sama: puikon/lastun yms. testin tuloksen testaava imukykyinen osa tulee pitää suoraan virtsassa (joko virtsanäytteessä tai suoraan virtsasuihkun alla) ohjeissa annetun ajan ja jos se suoritetaan virtsanäytteestä, tulee syvyyden olla myös ohjeissa annetun mukainen. Tämän jälkeen tulee testi laskea vaakatasoon ja tulos tulee näytille ohjeissa kerrotun ajan kuluessa.

Luotettavuus

Tänä päivänä raskaustestit ovat yleensä erittäin laadukkaita ja luotettavia – suurin osa näyttää oikein käytettynä oikean tuloksen 99% varmuudella, jos se on suoritettu oletettuna kuukautisten alkamispäivänä.

Manuaaliset raskaustestit (eli ne, joista sinun tulee itse tulkita tulos) näyttävät myös ”testi viivan”, joka osoittaa, että testi on saanut tarvittavan määrän virtsaa näyttääkseen oikean tuloksen. Tämä viiva on se, joka ilmestyy kaukaisimmaksi testin imukykyisestä testiosasta.

Kaikissa raskaustesteissä on myös odotusaika, eli todenmukainen tulos voidaan näyttää vasta, kun tämä aika on umpeutunut. Odotusaika voi kuitenkin vaihdella merkistä toiseen, joten lue aina huolellisesti ohjeista kuinka kauan sinun tulisi odottaa. Odotusajan umpeuduttua tapahtuneilla muutoksilla ei ole merkitystä tuloksen suhteen. Joskus kemialliset reaktiot voivat johtaa siihen, että odotusajan jälkeen viiva voi ilmestyä tai kadota testistä.

Voit myös perehtyä aiheeseen enemmän: ”Syyt, jotka voivat vaikuttaa raskaustestin tulokseen”

Kuinka nopeasti raskaustesti voi näyttää positiivisen tuloksen?

Kun olet suorittanut raskaustestin, on testin tulos riippuvainen siitä, kuinka paljon hCG raskaushormonia virtsassa oli testausajankohtana ja kuinka herkkä kyseinen testi oli hCG:in suhteen (eli mikä on pienin mahdollinen määrä hCG raskaushormonia, jonka testi tunnistaa). Eri merkeillä voi olla eri herkkyysasteita. Voi olla, että jos käytät kahta eri raskaustesti merkkiä tai mallia, joilla on eri herkkyysaste, saat kaksi eri tulosta.

Suurin osa raskaustesteistä nykyään tunnistaa 20-25mIU/ml hCG, mutta jotkut testit tunnistavat vain korkeampia lukemia (esim. 50mIU/ml).

Suurin osa naisista on oletettuun kuukautisten alkamispäivään mennessä saavuttanut tarvittavan määrän hCG raskaushormonia raskaustestiä varten, esim. 25mIU/ml hCG tai enemmän. Me olemme kuitenkin erilaisia, ja voi olla, että jotkut naiset voivat saada positiivisen tuloksen jo pari päivää ennen oletettua kuukautisten alkamispäivää, kun taas joidenkin naisten tulee edelleen odottaa.

Positiivisen raskaustestin jälkeen tulee aina ottaa yhteyttä gynekologiin tai kätilöön.

Osta testi täällä

Osta testi täällä

Syyt, jotka voivat vaikuttaa raskaustestin tulokseen

Jotkut seikat voivat vaikuttaa tulokseen, jonka raskaustesti näyttää. Väärän negatiivisen tuloksen voit saada esim., jos suoritat testin liian aikaisin (ehkä kuukautiskiertosi on pidempi kun yleensä ja suoritat testin tietämättäsi etuajassa). Riittävästi hCG raskaushormonia ei ole ehtinyt muodostua ja näin ollen testi ei pysty tunnistamaan vaadittavaa määrää näyttääkseen positiivisen tuloksen.

Jos olet juonut suuria määriä nesteitä tunteja ennen raskaustestin suorittamista, se on voinut johtaa virtsasi laimentumiseen ja voi myös johtaa väärään negatiiviseen tulokseen.

Aikaisen testinsuorituksen kanssa kannattaa sinun aina myös muistaa suorittaa se ensimmäisestä aamuvirtsastasi.

Väärän positiivisen tuloksen voit saada esim. jos sinulla on hiljattain ollut raskauden keskeytyminen (keskenmeno/abortti). Vuoto voi joskus kuivua, ennen kuin se ehtii kunnolla alkaa, ja joskus muistuttaa normaaleja kuukautisia (jotka voivat olla vähän myöhässä) ja voi jopa johtaa siihen, ettei nainen ole ollut tietoinen tapahtuneesta.

HCG- jäänteet voivat pysyä kehossa jopa 9 viikkoa raskauden keskeytymisen jälkeen. Kuinka nopeasti se tapahtuu, on erittäin henkilökohtaista – joillakin naisilla se voi tapahtua päivässä, kun taas joillakin se voi pysyä viikkoja. Kuitenkin yhdeksän viikon kuluttua keskenmenosta/abortista, virtsassa ei tulisi olla hCG- jäänteitä.

Tulos voi myös olla positiivinen, mutta väärä, jos käytät lääkkeitä/tuotteita, jotka sisältävät hCG:ia. Siksi sinun tulisikin aina lukea tuoteselosteet kaikista käyttämistäsi lääkkeistä ennen, kuin suoritat raskaustestin.

Korkea hCG tulos voi myös raskauden lisäksi tarkoittaa erittäin harvinaisia sairauksia (kuten kasvaimia), joten jos olet epäluuloinen positiivisen raskautesi tuloksen jälkeen, tulee sinun ottaa yhteyttä gynekologiin tai kätilöön.

Useimmat munasarjojen monirakkulaoireyhtymät (kuten PCOS), kystat ja kasvaimet eivät vaikuta testin tulokseen.

Positiivisen raskaustestituloksen jälkeen tulee sinun aina ottaa yhteyttä kätilöön tai gynekologiin.