Milloin minun pitäisi tehdä raskaustesti?

Milloin minun pitäisi testata? Testasinko liian aikaisin?

Nämä ovat kaikkein yleisimpiä kysymyksiä, eikä niissä ole mitään hävettävää. Toki kannattaisi odottaa hieman pidempään varman tuloksen saamiseksi, mutta toistaalta taas odottaminen voi käydä sietämättömäksi, eikös?

Syy siihen, miksi kannattaisi odottaa, että kuukautiset jäävät pois on se että keho ehtii alkaa tuottaa raskaushormooni HcG:tä riittävän määrän testissä näkyäkseen.

Keho alkaa tuottaa HcG -hormonia vasta, kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun limakalvoihin ja tämä tapahtuu aikaisintaan kolme päivää munasolun irtoamisen jälkeen. Mutta koska raskaustesti vaatii tietyn määrän HcG:ta antaakseen luotettavan tuloksen, on liian aikaista testata heti tämän kolmen päivän jälkeen.

Jos henkilö tekee testin liian aikaisin, on olemassa riski, että testi näyttää virheellisesti negatiivista, sillä keho ei ole vielä ehtinyt tuottaa tarpeeksi HcG-hormonia. Testaaminen liian aikaisin luo helposti myös epävarmuutta ja epämiellyttävää mielentilaa varsinkin, jos kuukautiset ovatkin vain pari päivää myöhässä.

HcG-taso kaksinkertaistuu joka toinen tai kolmas päivä koko ensimmäisen kolmanneksen ajan, joten on mahdollista testata ensin negatiivinen tulos ja seuraavana päivänä saada positiivinen tulos. Testaamalla noin viikko kuukautisten odotetun alkamisajan jälkeen on testin tulos noin 97% varma ja kaikki valmistajat suosittelevatkin testaamaan aikaisintaan sinä ajankohtana, kun odottaisi kuukautisten alkavan kaikkein varmimman testituloksen saavuttamikseksi.

 

Viikkoja edellisistä kuukautisista(hCG:n määrä mIU/ml)
35 – 50
44 – 426
519 – 7 340
61 080 – 56 500
7-87 650 – 229 000
9-1225 700 – 288 000
13-1613 300 – 254 000
17-244 060 – 165 400
25 – 403 640 – 117 000

 

Onko positiivinen tulos aina oikeassa?

Periaatteessa kyllä. Jos saat selkeästi positiivisen tuloksen raskaustestistäsi (lue testisi pakkausselosteesta tarkat ohjeet testisi tuloksien määrittämiseen), olet raskaana.

Osta testi täällä

Osta testi täällä

Voinko käyttää ovulaatiotestiä raskauden testaamiseen?

Ovulaatiotesti ei yleisesti ottaen huomaa eroa LH-hormonin (jonka määrä nousee pari päivää ennen ovulaatiota ja jonka määrään ovulaation toimiminen yleensä perustuu) ja Beta HcG-hormonin (jota löytyy kehossa vain raskauden aikana) välillä. Ovulaatiotestin positiivista tulosta ei tule kuitenkaan ottaa varmana raskauden merkkinä.

Sain positiivisen testituloksen päivää ennen oletettujen kuukautisten alkamista mutta sitten kuukautiseni alkoivat kaksi päivää myöhemmin. Olenko raskaana?

Tämäkin kysymys kuuluu sarjaan ”usein kysytyt”. Tähän on tosin vaikeaa antaa yleisesti pätevää vastausta. On täysin mahdollista, että kuukautiset tulevat vaikka olisitkin raskaana, mutta se on epätavallista. Yleisinpänä merkkinä raskaudesta pidetään kuukautisten poisjäämistä.

Raskauden alkuajan verenvuoto saattaa olla merkki aikaisesta keskenmenosta, mutta se saattaa myös olla vain merkki kehon yrityksistä mukautua raskauteen – se yrittää sanoa ”kuukautiset, aika loppua!”.

Jos et ole varma, oletko raskaana vai et, suosittelemme tekemään uuden raskaustestin viikon kuluttua ensimmäisen tekemisestä tai soittaa neuvolaan kuullaksesi mitä sinun kannattaa tehdä.

Sain keskenmenon 11. viikolla, mutta sain positiivisen tuloksen raskaustestistä 4 viikkoa myöhemmin. Olenko raskaana?

Voi kulua jopa yhdeksän viikkoa keskenmenon tai abortin jälkeen, että kehon normaali HcG-taso asettuu kohdilleen. Testatessasi tuona ajanjaksona ei raskaustestin positiivista tulosta voida pitää 100% varmana. HcG-taso on edelleen korkealla aikaisemmasta raskaudestasi.

Mutta toisaalta voit toki myös olla raskaana. Tässäkin tapauksessa on hankalaa antaa yleisesti kattavaa vastausta, sillä jokainen tapaus on yksilöllinen.

Jos et ole varma oletko raskaana vai et, suosittelemme tekemään uuden raskaustestin, kun tuo mainittu 9 viikkoa on kulunut tai soittaa neuvolaan kuullaksesi mitä sinun tulisi tehdä.

Testini näytti ensin negatiivista tulosta mutta kun vilkaisin sitä uudelleen 20 minuutin kuluttua se olikin positiivinen. Olenko raskaana?

Testin tulos on luotettava vain 5-15 minuuttia (tarkista testisi aika sen ohjelehtisestä) testin suorittamisesta, joten sen ohjelehtinen kannattaa lukea jo ennen testin tekemistä. Jos testi yhtäkkiä näyttääkin negatiivista positiivisen sijaan (tai päinvastoin) kun sen tekemisestä on kulunut jo 5-15 minuuttia et voi enää luottaa siihen. Tässä tilanteessa kannattaa tehdä uusi testi ja noudattaa sen käyttöohjeita huolellisesti.

Olen testannut negatiivisen tuloksen monta kertaa peräkkäin, mutta kuukautiseni ovat jo 2 ½ viikkoa myöhässä. Mitä oikein tapahtuu?

Kuukautiset voivat jäädä välistä monista eri syistä huolimatta siitä kuinka säännölliset ne ovat olleet. Stressi ja levottomuus ovat mahdollisia syitä, mutta esimerkiksi huono ruokavalio tai kehon matala hormoonitaso saattavat aiheuttaa kuukautisten poisjäännin. Jos olet käyttänyt e-pillereitä tms., voi kehollasi mennä jopa useita kuukausia asettua taas normaaliin rytmiin. Joskus poisjääneille kuukautisille ei edes osata sanoa syytä.