Sperman luovutus

Luovutus

Sperman luovutuksella voidaan auttaa lapsettomia pariskuntia. Miehestä, jolla ei ole siittiöitä tai jonka siittiöt ovat huonoja liikkuvuudeltaan, voi näin tulla siltikin isä.

Mitä sperman luovutus oikein tarkoittaa?

Sperman luovutuksella naisen biologinen munasolu hedelmöitetään luovuttajan siittiöillä. Hedelmöitetty munasolu asetetaan naisen kohtuun. Jos nainen tulee raskaaksi tällä tavoin, isästä tulee lapsen biologinen isä vaikkei hän olisikaan geneettisesti sukua lapselle. Sekä luovuttaja että vastaanottajat säilyvät toisilleen anonyymeinä. Lapsella, joka saa alkunsa tällä menetelmällä, on lain mukaan oikeus saada 18 vuotta täytettyään tietää kuka hänen oikea biologinen isänsä on.

Osta Babyplan-spermatesti täältä

Osta Babyplan-spermatesti täältä

 

Ketkä kelpaavat luovutetun sperman vastaanottajiksi?

Vastaanottajapariskunnan tulee olla joko naimisissa tai olla avopuolisoita. Kuten Ruotsissa, myös Suomessa myös lesbopareilla on mahdollisuus keinohedelmöitykseen, jos kyseessä oleva pariskunta asuu yhdessä tai on rekisteröidyssä parisuhteessa. Suomessa  tällaisen parin ei-biologisen äidin tulee tehdä sisäinen adoptio ollakseen laillisesti keinohedelmöityksestä syntyneen lapsen äiti.

Yksinäisen naisen on Suomessa mahdollista saada keinohedelmöitys, tosin tähän ei ole mahdollisuutta julkisen terveydenhuollon kautta.

Kelpoisuus

Ennen kuin pariskunta voidaan hyväksyä vastaanottajiksi, täytyy heidän kelposuutensa vanhemmiksi hyväksyä. Naisen tulee olla alle 38 ja hoidot ovat vain ensimmäistä lasta varten. Lääkäri ja behavioristi testaavat onko pariskunta psykologisesti ja sosiaalisesti sopiva vanhemmiksi. Pariskunnalle tehdään HIV-, syfilis-, B- ja C-hepatiittien testit kuusi kuukautta ennen luovutusta ja myös heti luovutuksen jälkeen. Koeputkihedelmöitys suoritetaan vain jos sillä ei aiheuteta tartuntariskiä äidille eikä lapselle.

Kustannukset

Hinnoissa on hieman vaihtelua klinikoiden välillä ja ne kannattaa tarkistaa suoraan hoitavalta taholta.

Kuinka sperman luovutus tapahtuu?

Luovuttajaa valitessa yritetään aina löytää mahdollisimman paljon ei-odottavaa puolisoa ulkoisesti muistuttava henkilö. Tässä otetaan huomioon hiusten väri, ihon väri, silmien väri ja pituus. Valitettavasti luovuttajista on pulaa, joten kaikkia kriteerejä ei aina välttämättä voida täyttää.

Hedelmöitettävän (lääketieteellisenä terminä käytetään nimeä inseminaatio) naisen tulee vierailla klinikalla hormonihoidoissa munasolujen tuotannon stimuloimiseksi. Hedelmöitys suoritetaan kun nainen ovuloi. Siittiöt viedään kohdunkaulan suulle tai jos vaikeutena on siittiöiden kohtuun kulkeutuminen, voidaan siittiöt asettaa suoraan kohtuunkin.

Löydät asiasta lisäinfoa Väestöliiton sivuilta.