Siittiöiden laatu

Voinko tulla isäksi iästä riippumatta?

Periaatteessa kyllä. Miehestä voi tulla isä vaikka kuinka vanhalla iällä, kun taas nainen ei voi tulla enää raskaaksi vaihdevuosien alettua. Tosin kokemus kertoo, että miehen mahdolisuus tulla isäksi pienenee, kun tämä täyttää 35 vuotta.

Norrlandin yliopistollisen sairaalan urologian ylilääkäri Leif Abramsson kertoo, ettei tälle ilmiölle ole löydetty syytä. Tutkijat eivät ole havainneet heikentynyttä spermanlaatua 35 ikävuoden jälkeen, mutta yksi mahdollisuus on, että miehen sukusolut ikääntyvät.

 

Kuinka miehen hedelmällisyys määritellään?

World Health Organization on määritellyt kriteerit normaalille sperman ulkonäölle, koostumukselle sekä liikkuvuudelle. Liikkuvien siittiöiden määrä (tulisi olla noin 40 miljoonaa) lasketaan kertomalla volyymi koostumuksella ja liikkuvuudella.

Miehellä tulisi näin ollen olla vähintään 20 miljoonaa liikkuvaa siittiötä per spermamillilitra, jotta hänet voidaan määritellä hedelmälliseksi.

 

Kuinka yleistä on, että pariskunnan lapsettomuus riippuu miehestä?

Tiivistettynä voidaan sanoa, että 30% lapsettomuudesta johtuu naisesta, 30% miehestä, 30% molempien yhdistelmästä ja 10% ei osata sanoa syytä.

 

Ongelman etsiminen tulisi aloittaa miehestä

Useat ekspertit kehoittavat aloittamaan tutkimukset miehestä, sillä miehen tutkimukset ovat huomattavasti yksinkertaisempia kuin naisen.

Läpikotainen tarkastus sekä miehen lääketieteellisen ja kirurgisen taustan selvittäminen on tärkeää, sillä krooniset sairaudet, selkävammat, lapsuusajan sairaudet, selkäoperaatiot, sukupuolielinten operaatiot sekä lääkkeiden käyttö saattavat vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Fyysisessä tutkimuksessa voidaan havaita mm. kivesten ongelmia (kuten kivespussin suonikohjut, siemenjohtimen puuttuminen, kasvain), hormonaaliset muutokset (kuten väärin kehittyneet sukupuolielimet, laajentunut rintakudos) tai testosteronin puutos.

On tärkeää ottaa huomioon myös seuraavat seikat:

  • Aikainen puberteetti (voi johtua hormonaalisesta epävakaudesta)
  • Myöhäinen puberteetti (voi johtua Kallmannin syndroomasta)
  • Partnerin aikaisempi raskaus
  • Yhdynnän ajankohta (tapahtuuko ovulaation aikana)
  • Sukupuolitaudit
  • Liukuvoiteen käyttö (voi olla haitallista spermalle)

 

Mitä mies voi tehdä, jos hänet havaitaan hedelmättömäksi?

Ensimmäisenä kannattaa vain oppia ymmärtämään mistä on kyse. Seuraavaksi käydään läpi yleiset ongelmat sekä hoitomahdollisuudet.

 

Spermatestit

Siemennesteen nestetestinäyte paljastaa syitä, jotka estävät siittiöiden toimintaa. Normaalia paksumpi siemenneste voi saada siittiöt uimaan hitaammiin kohdunkaulan läpi mikä taas hidastaa hedelmöittymistä. Epänormaali siittöiden muoto (ts. epämuodostuneet siittiöt, joilla on ueampi pää tai häntä) kertovat huonosta spermanlaadusta. Jos yli 60% siittiöistä on epämuodostuneita, voidaan puhua steriliteetistä.

 

Sims-Huhmer -testi on testi, joka suoritetaan yhdynnän jälkeen. Sen tarkoituksena on testata kykenevätkö siittiöt uimaan kohdunkaulan läpi ja kohti munasolua.

Kuukautiskierron keskivaiheella kohdunlkaulan erite on erittäin ohutta -juuri tällöin kannattaa olla yhdynnässä. Seuraavana päivänä tehdään tutkimus, jossa määritetään mm.

  • Välittyikö kohdunkaulaan tarpeeksi siemennestettä
  • Ovatko siittiöt reippaita ja ettei joukossa ole useita möykkymäisiä tai kuolleita soluja
  • Uivatko siittiöt reippaasti kohti kohdunkaulaa

 

Sperman penetroitumistestillä tai sperma-munasolu -yhteensopivuustestillä voidaan tutkia olisiko siittiöiden mahdollista läpäistä munasolu paremmin, kun se on yhdistetty hamsterin munasoluun.

Immuunitestillä voidaan tutkia sisältääkö siemenneste vasta-aineita, jotka saattavat vahingoittaa siittiöitä.

Ejakulaation jälkeen tehtävästä virtsanäytteestä voidaan määrittää mahdollisia hedelmällisyyteen vaikuttavia sairauksia, kuten esimerkiksi munuaissairauksia, diabetes tai toistuva virtsatieinfektio.

Verinäyte taas paljastaa mahdolliset testosteronin ja siittiöiden kehittymistä haittaavat tekijät.

 

Lääkehoito

Lääkehoidolla voidaan koettaa parantaa siittiötuotantoa, hoitaa hormonaalisia ongelmia ja tappaa infektioita jotka vaarantavat siittöiden toimitaa ja haittaavat sperman vasta-aineita.

Antiestrogeeniaine Tamoxifeniä voidaan käyttää kiihdyttämään mieshormoni gonadotropinin eritystä.

Erilaisia antibiootteja, kuten levofoksasiiniä ja doksisykliiniä käytetään mm. virtsateissä, kiveksissä ja eturauhasessa ilmeneviä, hedelmällisyyteen vaikuttavia infektioita sekä sukupuoliteitse tarttuvien sairauksien hoidossa.

 

Leikkaus

Leikkauksilla voidaan hoitaa kivespussin suonikohjuja sekä tukoksia.

Vasoepididystomia on mikrogirurginen toimenpide, jossa korjataan tukkeutunut suoni, joka yhdistää kivekset ja siemenjohtimen. Tukokset johtuvat usein yhdynnän kautta tarttuvista sukupuolitaudeista, jotka aikaansaavat kystia sekä siemenjohtimen tukoksia, jotka ovat useimmiten geneettisiä. ”Kiveskohjujen” leikkaaminen useimmiten parantaa siittiömäärää.

 

Kivesbiopsia

Jos miehellä ei ole ollenkaan (tai vain muutamia) siitiöitä tai jos hänet on steriloitu, suoritetaan hänelle kivesbiopsia. Siittiöitä imetään joko suoraan kiveksestä tai lisäkiveksestä. Vain muutama siittiökin riittää. Siittiöitä saattaa löytyä jopa kiveksen kudoksista.

 

Siittiöiden poistaminen

Tätä tekniikkaa käytetään sperman saamiseksi kiveksistä tai lisäkiveksistä kun tukkeuma, synnynnäinen siemenjohtimen puuttuminen tai riittämätön siittiötuotanto aiheutuu Atsoospermiasta. Operaatiossa kirurgi tekee kivespussiin pienen viillon ja ottaa spermaa lisäkiveksestä. Vaihtoehtoisesti spermaa voidaan ottaa myös ohuella neulalla, jolloin mikrokirurgiaa ei vaadita. Toimenpiteessä lääkäri lävistää kivespussin ohuella neulalla ja imee siemennestettä injektioruiskuun. Jos nämä toimenpiteet eivät toimi/onnistu, voidaan kokeilla myös tehdä koepala kiveksen kudoksesta.

Kaikki yllämainitut toimenpiteet suoritetaan paikallispuudutuksessa ja tämä kestää yleensä noin puolisen tuntia. Jälkioireina esiintyy usein turvotusta ja kipua.

 

Siittiöiden erotus

Tällä metodilla virkeimmät siittiöt erotellaan ja valmistellaan inseminaatiota varten. Sperma ja pesuneste yhdistetään ja sekoitetaan (”linkoamalla”) ja tarvittaessa toimenpide toistetaan. Prosessilla siittiöt saadaan eroteltua valkosoluista ja rasvahapoista, jotka saattavat hidastaa siittiöiden liikkumista. Tämä myös tiivistää siittiöitä, joka taas helpottaa hedelmöittymistä.

 

ICSI-tekniikka

Jos miehen siittiöt ovat niin hitaita, että mahdollisuus tulla raskaaksi luonnollisin keinoin on melkein mahdotonta, hoitokeinoksi valitaan yleensä koeputkihedelmöitys mikroinjektiolla. Toimenpide aloitetaan keräämällä naisen munasoluja, jonka jälkeen niihin ruiskutetaan suoraan siittiösoluja (nk. ICSI-tekniikka). Näin korjataan mahdollinen siittiöiden hitaus.

Menetelmä on ollut Suomessa käytössä 1990-luvun alusta.

 

Luovuttaja-inseminaatio

Nainen saa hormonihoitoja, jonka jälkeen anonyymin luovuttajan siittiöt ruiskutetaan suoraan kohtuun. Tätä hoitoa käytetään yleensä vain jos miehen siittiöiden laatu on todella huono tai jos ne puuttuvat kokonaan.

 

Mitä on Atsoospermia?

Atsoospermia tarkoittaa siittiöiden puuttumista siemennesteestä. Täysin normaalit sukupuolielimet ja hormoonisysteemin omaava mies voi sairastaa atsoospermiaa joko tukoksen tai siittiöitä tuottavan  kudoksen puuttumisen takia. Tukokset havaitaan parhaiten röntgenissä.

 

Miesten siittiöiden laatu heikkenee

Useat tutkimukset osoittavat, että miesten siittiöiden laatu heikkenee koko ajan. Aberdeen Fertility Centerin tutkimuksen (2003) mukaan siittiöiden koostumus on huonontunut melkein kolmanneksella viimeisen 14 vuoden aikana. Tutkijat uskovat syynä olevan perinnölliset syyt tai ympäristö.

Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan 20-vuotiaiden siittiöt olivat huonompia kuin 60-vuotiaiden. Ruotsalaisilla tilanne on hieman parempi – armeijaikäisillä miehillä siittiöitä oli keskiarvolta 72 miljoonaa/ml, kun taas tanskalaisilla vastaava luku oli vain 57 miljoonaa/ml.