Mikä aiheuttaa keskenmenon

Mikä aiheuttaa keskenmenon?

Vaikka sekä pariskunnan mies ja nainen olisivat molemmat terveitä voi hedelmöittyminen mennä monella tapaa pieleen. Keskenmenon riski kasvaa mitä vanhempi äiti on, mutta voi tapahtua kenelle tahansa iästä riippumatta.

Syitä keskenmenoon

Ennen viikkoa 13 tapahtuvat keskenmenot johtuvat useimmiten geneettisestä syistä, eikä niinkään jostain mitä äiti on tai ei ole tehnyt. Tämä on luonnon tapa valikoida pois ne lapset jotka eivät tulisi koskaan selviämään. Tämä on kammottavaa, traagista kaikille osapuolille ja vaikea menetys, mutta valitettavasti tarpeellista, vaikka se tuntuisikin kamalan epäoikeudenmukaiselta.

Syitä voi olla mm.

  • Sikiön kromosomivirhe
  • Väärin kehittynyt munasolu
  • Kohdun anatominen virhemuodostuma
  • Pilaantunut munasolu

Keskenmeno johtuu vain erittäin harvoin äidin sairaudesta. Monet muut asiat toki voivat edesauttaa keskenmenoa, kuten tupakointi, huumeet, ja alkoholi. On tärkeää muistaa että normaalit elintavat, kuten seksi, normaali fyysinen treenaus, työssäkäynti ja pienet tapaturmat eivät kasvata keskenmenon riskiä.

Spontan abort

Milloin keskenmeno tapahtuu?

Suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen kuin nainen edes huomaa olevansa raskaana, eli eirttäin aikaisin. Usein raskaana ollut äiti vain huomaa kuukautisten olevan pari viikkoa myöhässä. Voidaan danoa, että suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen seitsemättä raskausviikkoa, mutta se ei ole epätavallista viikolle 13 asti.

Mitä pidemmälle raskaus kehittyy, sitä pienempi keskenmenon riski on, ja 12sta viikon jälkeen riski on jo häviävän pieni, alle 3%. Riski ei ole sen suurempi esimerkiksi sinä ajankohtana kun sinulla pitäisi olla kuukautiset.

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä

Spontaani keskenmeno

Yhdistämme usein sanan keskenmeno raskauden spontaaniin keskeytykseen, jolloin ”jäämät” vain poistuvat kehosta. Tällainen keskenmeno, tai toiselta nimeltään spontaani keskenmeno, esiintyy valitettavan usein kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Sanotaan että noin 20-30% raskauksista päättyy aikaiseen keskenmenoon.

  • 30% : munasolu ei koskaan kiinnittynyt
  • 20%:  tapahtuu ennen kuin naisen huomataan olevan raskaana
  • 20%: kliininen keskenmeno
  • 30%: jatkunut raskaus

Missed abortion (MA)

Yksi ei niin tunnettu keskenmenotyyppi on ns. Missed abortion (MA), joka voidaan karkeasti kääntää huomaamattomaksi keskenmenoksi.

Tällöin keskenmeno ei tapahdu heti kun sikiö kuolee, vaan poistuu/poistetaan kohdusta vasta jonkin ajan kuluttua.

Ultraäänitutkimusten avulla on voitu todeta että tällainen keskenmeno on kaikkein yleisin. Vaikka sikiö kuolee, istukka voi hyvinkin jatkaa kasvuaan vielä parin viikon ajan.

MA -keskenmeno havaitaan yleensä vasta kätilön tai lääkärin toimesta.

Miksi MA on yleisempi kuin ”tavanomainen” keskenmeno?

Juu, tästä on hieman ristiriitaisia tuloksia. Kun raskaus on vielä alkumetreillään, eikä sikiön liikkeitä yms. Vielä voida tuntea, on erittäin vaikeaa tietää mitä kohdussa oikein tapahtuukaan.

Ennen pidettiin itsestäänselvyytenä, että keskenmeno tapahtui heti kun alkio/sikiö kuoli.  Uusien ultraäänitutkimuksien ja alatietutkimuksien avulla on huomattu että alkion /sikiön kuolemasta kuluu kohtalaisesti aikaa ennen kuin se poistuu kohdusta.

Tällainen tapahtumaketju luokitellaan MA:ksi. Useimmilla sikiö/alkio tulee lpulta itsestään ulos.  Tämä voi viedä enemmän tai vähemmän aikaa, mutta ei koskaan tapahdu silmänräpäyksessä. Toki jos MA havaitaan ennen kuin alkio/sikiö poistuu kohdusta, voidaan se poistaa myös lääketieteellisin keinoin. Tällöin kehon ei tarvitse käydä läpi keskenmenon jälkeistä prosessia.

Kuinka voin ehkäistä keskenmenon?

Keskenmenoa on yleensä kovin mahdotonta ennaltaehkäistä tai hidastaa. Tosin on todistettu että tiettyjen lääkkeiden käyttö, tupakointi ja huumeiden käyttö nostavat keskenmenon riskiä.  Ikä ja ja perinnölliset sairaudet voivat toki olla riskitekijöitä keskenmenoon, kuten tietyt krooniset sairaudetkin (esim. Reumatismi).

Mistä tiedän että sain keskenmenon?

Spontaani keskenmeno alkaa usein (muttei aina) kovilla kivuilla ja verenvuodolla. Jos sinulla ilmenee kumpaakaan, tulee sinun aina ottaa yhteys lääkäriisi/synnytysosastolle.

Mitä sairaalassa tapahtuu sitten?

Yleensä sinulle tehdään ensin yleistutkimus, jossa hoitohenkilökunta tarkkailee lämpötilaasi, pulssiasi ja verenpainettasi. Lisäksi sinulle suositellaan gynekologista tutkimusta, jossa lääkäri tarkistaa onko kohdun suu avoin vai kiinni. He saattavat tehdä myös ultraäänitutkimuksen. Tällä halutaan tarkistaa lyökö sikiön sydän kuten pitäisi.

Mitä sitten tapahtuu?

Yleensä keho toipuu keskenmenosta itsestään, mutta joissain tapauksissa sinulle saatetaan suorittaa kohdun kaavinta. Kaavinnalla kohtu tyhjennetään verestä, limakalvoista ja muista raskauden jäänteistä, jotta se palautuisi normaaliin olotilaansa. Kaavinta on tarpeen eritoten silloin kun äidillä on kovia kipuja tai raskasta verenvuotoa.

Myöhäinen ja toistuva keskenmeno

Joskus keskenmeno saattaa tapahtua raskauden myöhäisemmässä vaiheessa. Syitä myöhäiseen keskenmenoon voivat olla mm. väärinmuodostumat tai äidin saama infektio, lapsiveden ennenaikainen meno tai istukan toimimattomuus.

Toistuvasta keskenmenosta puhutaan vasta kun nainen on saanut kolme keskenmenoa peräkkäin. Tällaiset keskenmenot tapahtuvat yleensä raskauden alussa. Syitä tällaiseen keskenmenoon tutkitaan kohdun, hormoonitason ja immuunijärjestelmän tutkimuksilla sekä isän että äidin kromosomien tutkimuksella. Toistuvat keskenmenot ovat epätavallisia.

Milloin voin taas yrittää tulla raskaaksi?

Keskenmeno on rankka kokemus, mutta on tärkeää muistaa että jokainen reagoi omalla tavallaan. EI ole olemassa mitään määritelmää kuinka sinun tulisi tuntea. Osalle naisista tämä on todella rankka kokemus, kun taas toisille se voi olla puhtaasti helpotus, ajatellen  syitä jotka aiheuttivat keskenmenon.

Keskenmeno on keholle todella raskas. Jokin joka on alkanut kasvaa kehossa onkin yhtäkkiä poissa. On tärkeää jutella asiasta ja jakaa suru kumppanin kanssa. Joskus on hyvä hankkia ammattiapua asian käsittelemiseksi.

On täysin yksilöllistä, kuinka kauan henkinen toipuminen vie aikaa. Olisi tärkeää muistaa että aikainen keskenmeno ei vaikeuta uudelleen raskaaksituloa. Uuden keskenmenon riski on häviävän pieni.

Uudelleen raskaaksitulolla mahdollisimman pian ei ole mitään aikarajoitteita, mutta suositus on että odotatte hieman että keho saa taas itsensä järjestykseen, verenvuodot ovat loppuneet ja kuukautisesi ovat palanneet ennalleen. Tämän vuoksi useimmat lääkärit suosittelevat odottamaan 2-3kk keskenmenon jälkeen ennen uuden raskauden yrittämistä. Tämä siksi että kohtu ehtii palautua ja mahdolliset haavaumat parantuvat. Voi olla hyvä antaa myös psyykkeesi palautua ennen uutta raskautta.

Sain keskenmenon viikolla 11 mutta sain raskaustestistä positiivisen tuloksen kuukausi keskenmenon jälkeen. Olenko raskaana?

Voi kulua jopa 9 viikkoa abortin/keskenmenon jälkeen että kehosi hCG -arvot normalisoituvat. Jos testaat tämän ajanjakson aikana saatat saada virheellisen tuloksen, sillä hormoonitasot saattavat olla jäämiä edellisestä raskaudestasi.

Toki voit myös olla uudelleen raskaana. Jälleen kerran, tähän on vaikeaa vastata sillä tilanne voi vaihdella tapauksesta tapaukseen. Jos olet epävarma oletko raskaana, voit tehdä uuden testin yhdeksän viikkoa keskenmenosta tai soittaa synnytysosastolle neuvoja saadaksesi.

Onko minun helpompi tulla raskaaksi keskenmenon jälkeen?

Yleisesti ottaen ei. Ei voida sanoa että keskenmeno helpottaisi raskaaksi tuloa lähikuukausien aikana. Mutta – keskenmeno tyhjentää kohdun ja vahvistaa  sitä luoden suotuisan ympäristön sisältäen paljon estrogeeniä ja progesteronia -tämä on hyväksi munasolun kiinnittymiselle. Voidaan myös sanoa, että keskenmenon aiheutama estrogeenin ja progesteronin tason nousu edesauttaa uuden raskauden alkua.

Ei ole olemassa tutkimustuloksia aiheesta että keskenmeno parantaisi raskaaksitulon mahdollisuuksia, mutta osa naisista kokee tämän olevan totta.

Onko totta että keskenmenon riski on suurempi jos on aiemmin synnyttänyt pojan?

Tanskalainen tutkija Ole Christiansen teki tutkimuksen 200:lle naiselle, jotka olivat saaneet kolme keskenmenoa ensimmäisen lapsensa jälkeen. Suurin osa näistä naisista olivat saaneet poikalapsen. Tutkimus näytti että naisilla jotka olivat jo synnyttäneet poikalasen oli 30% suurempi mahdollisuus uuden raskauden keskenmenoon kuin niillä, jotka olivat saaneet tyttölapsia. Toistuvan abortin saaneet pystyivät helpotamaan tilannetta saamalla immuuniglobuliiniruiskeen ( vähentää keskenmenon riskiä).

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä