Abortti

Vaikea päätös

Suomessa ei ole vapaata aborttia, kuten monissa muissa länsimaissa. Nainen voi kuitenkin suorittaa abortin raiskauksen, äidin terveyden, elämäntilanteen, mielenterveyden, sikiövaurioiden ja/tai sosioekonomisten tekijöiden takia suorittaa abortin.

Abortti tarkoittaa raskauden keskeytystä ja Suomessa sen voi suorittaa ennen 12. raskausviikkoa ja vaikeassa tapauksessa ennen 20. raskausviikkoa. Raskausviikon laskenta alkaa viimeisimpien kuukautisten ensimmäisestä päivästä, eli ei siitä, kun munasolu hedelmöittyi, vaan kaksi viikkoa aiemmin.

”Olin raskaana ja se oli täysin väärä ajankohta. Minä, joka rakastin lapsia ja olin aina sanonut, etten pystyisi tekemään aborttia. Tulevan lapsen isä ei kuitenkaan halunnut lasta. Olimme opiskelijoita, asuimme opiskelija-asuntolassa ja meidän taloudellinen tilanne oli huono. Se ei vain käynyt päinsä. Se ei olisi ollut oikein kenellekään meistä, minulla, lapselle tai isälle.”

Kuka päättää abortista?

Sinun tulee soittaa sairaalaan heti, kun koet haluavasi abortin tai harkitset sitä. Vain raskaana oleva itse voi pyytää raskauden keskeytystä, mutta itse keskeytyksestä lain mukaan päättää lääkäri. Lääkäreillä ei kuitenkaan ole suurta valtaa abortin suhteen, mutta lääkärin suostumus silti vaaditaan.

”Sikiöllämme oli vaikea kromosomipoikkeavuus. Lapsi ei tulisi selviytymään, vaan kuolisi synnytyksen aikana. Meille annettiin vaihtoehdoksi jatkaa tai keskeyttää raskaus. Me valitsimme abortin. En olisi voinut kantaa lasta sisälläni niin pitkään ja sitten menettää sen. En halunnut nähdä, mitä menetin.”

Mitä lääkärillä tapahtuu?

Lääkäri varmistaa, että abortti on varmasti se, mitä nainen haluaa. Hän antaa tarvittavaa tietoa abortista ja tekee päätöksen abortin suhteen. Vain nainen voi pyytää aborttia, vaikka miehenkin mielipidettä tulisi kuulla.

Päätöksen jälkeen lääkäri suorittaa gynekologisen tutkimuksen saadakseen selville kohdun koon. Usein tehdään myös ultraäänitutkimus, jotta selviäisi kuinka pitkällä raskaus on. Lääkäri ottaa myös testin selvittääkseen, ettei kohdunkaulassa ole bakteereja. Jos siellä on bakteereja, saa nainen antibiootteja, jotta voitaisiin välttää komplikaatioita abortin aikana.

”Mies sanoi, että minun tulisi tehdä abortti. Itse en tiennyt pitäisikö pitää lapsi vai ei. Voiko mies päättää sen? Hän sanoi, ettei halua huolehtia lapsesta ja että hän jättäisi minut, jos jatkaisin raskautta. Hän varasi minulle ajan lääkäriin ja sain jutella lääkärin kanssa. Silloin tulin siihen tulokseen, etten pystyisi tekemään aborttia. Se vain tuntui niin väärältä. Nykyään asun yksin tyttäreni kanssa.”

Kenen kanssa voin jutella abortista?

Kaikki aborttia suunnittelevat naiset, tai he jotka ovat jo tehneet abortin, voivat jutella abortista ja sen herättämistä ajatuksista esimerkiksi lääkärin, sairaanhoitajan, sosiaalityöntekijän, psykologin tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Lisäksi on olemassa puhelupalveluita, johon voi soittaa anonyymisti saadakseen tukea, kuten Sexpo. Kaikilla on oikeus hakea tukea aborttia koskeviin kysymyksiin ja huoliin. Abortti on iso asia ja erityisesti, jos tunnet tehneesi väärin, voi ammattilaisen tuki auttaa. On tärkeää, että nämä tunteet käydään läpi.

Mies voi tulla mukaan keskustelutuokioihin, jos se sopii naiselle. Vastaavasti myös miehille tarjotaan tukea aborttia koskevissa huolissa. Miehen kannalta voi esimerkiksi olla vaikeaa, ettei hänellä ole päätösvaltaa tekeekö nainen abortin vai ei, mutta silti joutuu tukemaan naista, vaikka olisi itse valinnut toisin.

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä

Miten abortti tehdään?

Abortti voidaan suorittaa lääkkeiden avulla tai kaavintana, jos se tehdään raskauden alkuvaiheissa. Myöhemmin tehty abortti voi johtaa siihen, että naisen tulee silti synnyttää kuollut sikiö.

Lääkkeiden avulla tapahtuva abortti alkaa siten, että ensin nainen saa tabletteja, jotka estävät raskautta etenemästä. Kahden päivän kuluttua otetaan hormoneja, joka saa kohdun ikään kuin tekemään keskenmenon. Abortin ajaksi nainen saa kipua lievittäviä lääkkeitä tai ruiskuja. Sairaalassa pysytään muutaman tunnin ajan abortin jälkeen supistusten takia.

Kirurginen abortti suoritetaan yleensä kaavintana. Se tapahtuu tavallisesti kevyessä nukutuksessa ja naiselle annetaan esilääkitystä, joka pehmentää kohdunkaulaa aborttia varten. Emättimen kautta raskausmateriaali kaavitaan ja imetään ulos. Tämän jälkeen kotiin pääsee muutaman tunnin päästä.

Abortin jälkeen

Lääkkeiden avulla tehdyn abortin jälkeen nainen vuotaa verta. Se muistuttaa kuukautisia, jotka ovat tavallista runsaampia ja se kestää muutamia viikkoja. Kaavinta-abortin jälkeen vuoto ei yleensä kestä yhtä kauan. Abortin jälkeen tulee olla varovainen, ettei emättimeen pääse bakteereja, kun kohdunkaula on auki. Siksi silloin ei tulisikaan kylpeä, käyttää tamponia tai harrastaa yhdyntää niin pitkään, kuin vuoto kestää. Suihkussa käyminen käy hyvin.

Jos olet kokenut pahoinvointia raskauden takia, katoaa se yleensä noin parissa päivässä raskauden jälkeen.

”Oksensin joka päivä viikon ajan. En tiedä, johtuiko se hormoneistani vai siitä, että voin henkisesti niin pahoin abortin takia. Abortti oli täysin väärä päätös, mutta tajusin sen vasta sillä hetkellä, kun aloin vuotaa verta.”

”Se oli sanoinkuvailematon paino, joka katosi harteiltani, kun pääsin pois sairaalasta abortin jälkeen. Pian se kaikki olisi ohi. Mieheni piti minua kädestä ja se tuntui hyvältä. Jonakin päivänä tulevaisuudessa perustaisimme perheen, muttemme vielä.”

Jälkeenpäin…

Suurin osa abortin tehneistä tuntee olonsa henkisesti helpottuneiksi ja tyytyväisiksi päätökseensä. Mutta eivät kaikki. Moni voi tarvita myös tukea abortin jälkeen. Silloin voit jutella aiheesta esimerkiksi sairaanhoitajan kanssa.

Riskit abortin jälkeen

Riski saada bakteereja kohtuun abortin jälkeen on suunnilleen sama, oli kyse sitten lääketieteellisestä tai kirurgisesta kaavinta-abortista. Se on 3-4 % kaikista aborteista.

Yleisin komplikaatio abortin kohdalla on tulehdus kohdussa, joka vaikuttaa muutamaan sadasosaan kaikista aborteista.

Riski, että komplikaatio johtaisi lapsettomuuteen tai vaikeuksiin lapsen hankinnassa tulevaisuudessa on erittäin pieni – alle yksi nainen tuhannesta. Abortti ei siis vaikuta sinun/teidän kykyyn tulla raskaaksi uudestaan.

Koska voin taas tulla raskaaksi abortin jälkeen?

Abortin jälkeen voi mennä 9 viikkoa ennen, kuin kehon normaali hCG-määrä palautuu entiselleen. Jos teet positiivisen raskaustestin sinä aikana, sen perusteella ei voi tietää johtuuko se raskaudesta vai edelleen korkealla olevasta hCG-määrästä edellisen raskauden jäljiltä. Vastaavassa tilanteessa sinun kannattaa ottaa yhteyttä kätilöön tai gynekologiin.

Jos on kulunut 9 viikkoa abortista, voi olla vaikea päättää milloin raskaustesti kannattaisi tehdä, koska kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen abortin jälkeen. Jos et tiedä, milloin seuraavat kuukautisesi alkavat, tulisi sinun odottaa vähintään 19 päivää suojaamattoman seksin jälkeen ennen kuin testaat.

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä