Ovulaatiotesti-opas

Mikä ovulaatiotesti on?

Ovulaatiotesti on kotitesti, joka mittaa hedelmällisyyshormonin tasoa (luteinisoiva hormoni, LH), joka nousee voimakkaasti 24-48 tuntia ennen ovulaatiota.

Kun havaitset LH-huipun tiedät, että ovulaatio lähenee ja mahdollisuutesi tulla raskaaksi ovat paremmat.

Kaksi päivää, jolloin mahdollisuudet tulla raskaaksi ovat parhaimmillaan ja todennäköisimmät, ovat päivä ennen ovulaatiota sekä 12-24 tuntia ovulaation jälkeen.

Kun ovulaatiotesti on positiivinen, olisi suositeltavaa olla yhdynnässä seuraavan kahden päivän aikana.

Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen ovulaatiotestin käyttöä.

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä

Mihin vuorokaudenaikaan ovulaatiotesti tulisi tehdä?

Ovulaatiotestin voi tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, mutta on suositeltavaa tehdä testi samaan aikaan joka päivä.

Jotkut valmistajat suosittelevat tekemään ovulaatiotestin vasta klo 10 jälkeen ja/tai olemaan virtsaamatta 4 tuntia ennen testin tekemistä.

Näin voidaan välttää negatiivisen testituloksen saaminen.

Miltä positiivinen ovulaatiotesti näyttää?

Useimmissa ovulaatiotesteissä voit lukea tuloksen vertailemalla kontrolli- ja testiviivaa toisiinsa. Kontrolliviivaa käytetään varmistamaan, että testi toimii oikein.

Kun testiviiva on vähintään yhtä vahva tai vahvempi kuin kontrolliviiva, voidaan todeta, että ovulaatiotesti on positiivinen ja että LH-huippu on havaittu.

babyplan ægløsningstest positiv
Positiivinen ovulaatiotesti

Mikäli olet yhdynnässä seuraavan 48 tunnin aikana, mahdollisuutesi tulla raskaaksi paranevat. Jos testiviiva on kontrolliviivaa vaaleampi tai testiviiva ei ole ollenkaan näkyvissä, testitulos on negatiivinen.

Sinun tulisi tehdä uusi ovulaatiotesti tulevina päivinä.

Milloin minun tulisi tehdä ovulaatiotesti?

Se, minä päivänä ensimmäisen ovulaatiotestin tekeminen tulisi aloittaa, riippuu kuukautiskierron pituudesta eli toisin sanoen päivien lukumäärä kuukautisten alkamisesta seuraavien kuukautisten alkamista edeltävään päivään.

Kuukautiskierron pituusTestin aloituspäivä
=< 215
225
236
247
258
269
2710
2811
2912
3013
3114
3215
3316
3417
3518
3619
3720
3821
3922
4023
=> 41Katso selitys*

Jos kiertosi on 21 päivää tai lyhyempi, sinun tulisi aloittaa testi viidentenä (5) päivänä.

*Jos kiertosi on pidempi kuin 40 päivää, sinun tulisi aloittaa testi 17 päivää ennen seuraavien kuukautisten odotettua alkamista.

Jos kuukautiskiertosi pituus vaihtelee enemmän kuin 3 päivää, sinun tulisi aloittaa kaikkein lyhimmän kuukautiskierron mukaan, joka sinulla on ollut viimeisen 6 kuukauden aikana.

Saatat tarvita enemmän ovulaatiotestejä, kuin mitä yhdessä pakkauksessa on. Jos käy näin, voit ostaa yhden ylimääräisen paketin ja jatkaa testien tekemistä, kunnes testitulos on positiivinen.

Kun saat positiivisen testituloksen, LH-huippu on löytynyt ja sinun ei tarvitse tehdä enempää ovulaatiotestejä kyseisen kierron aikana. Voit kätevästi jättää ylimääräiset testit pakkaukseen seuraavaa kertaa varten.

Kun ovulaatiotestin tulos on positiivinen, on tärkeää olla yhdynnässä seuraavan 24-48 aikana, jos haluat tulla raskaaksi.

Onko positiivinen ovulaatiotesti aina varma merkki ovulaatiosta?

Valitettavasti ei. Ovulaatiotesti mittaa LH-pitoisuutta, joka kohoaa 24-48 tuntia ennen ovulaatiota. Ovulaatiotesti ei siis reagoi vain itse ovulaatioon vaan siihen, mitä kehon sisällä tapahtuu ennen ovulaatiota.

On siis mahdollista, että tulos on positiivinen, koska ovulaatiotesti on havainnut, että LH-hormonitaso on korkea, mutta itse ovulaatiota ei tapahdukaan.

Tämä voi tapahtua esim. naisille, joilla on PCO/PCOS.

Lähtokohta on, että nainen ovuloi, jos testitulos on positiivinen.

Voiko ovulaatiotesti olla positiivinen, jos on raskaana?

LH-hormoni (jonka taso nousee ennen ovulaatiota) ja HCG (raskaushormoni) ovat hyvin samankaltaisia hormoneja. Siksi ovulaatiotesti voi olla positiivinen, koska se ei erota näitä kahta hormonia toisistaan.

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä