Ovulaation merkit

Voinko huomata milloin ovuloin?

alt om ægløsning

Osa naisista voi selvästi huomata ovulaation fyysiset merkit. Merkkinä saattaa olla esimerkiksi emättimen lievä kipu. Lääketermeillä tätä kutsutaan nimellä mittelschmerz -kivut kesken kierron.

Tämä pieni kipu liittyy siihen pieneen vuotoon, joka johtuu munasolun irtoamisesta. Vuoto kohtaa vatsakalvon, ja aiheuttaa pientä kipuilua. Osalla naisista voi ovulaation loppupuolella tästä vuodosta johtuen ilmetä punertavaa tai rusehtavaa vuotoa.

Osalla naisista ilmenee mysö kuukautiskipuihin verrattavissa olevaa kipua, kun munanjohtimet alkavat työskentelemään siirtääkseen irronneen munasolun kohti kohtua.

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä

Osta Babyplan Ovulaatiotesti täältä

Erite

Kohdunkaulan limakalvot kehittävät koko ajan eritettä. Kuukautisia seuraavat muutama ensimmäinen päivä tämä eritteen tuotanto on vähäistä (kutsutaan kuiviksi päiviksi). Ovulaatiota edeltävinä päivinä eritteen tuotanto kasvaa, ja emätin tuntuu kostealta ja erite on jopa hieman kellertävää.

Lämpötila

Aamulämpötilaa säännöllisesti seuraamalla voit saada ovulaatiosi ajankohdan helposti selville.

Ruumiinlämpö nousee noin puoli astetta päivässä ennen ovulaatiota. Tällä tavoin voi myös koettaa ehkäistä raskautta, sillä seksin harrastaminen ovulaation aikana antaa parhaat mahdollisuudet raskauteen. Suosittelemme käyttämään kahden desimaalin lämpömittaria tarkkuutta varten (kuten halpatesti.fin mittari).

Ovulaatiotesti

Ovulaatiotesti on samantyylinen testi kuin normaali kaupasta ostettava raskaustesti. Tikkua joko pidellään virtsasuihkun alla tai dipataan virtsakulhoon, ja tulos näkyy lähes välittömästi testin tulosikkunassa. Erona on, että raskaustesti mittaa raskaushormoni hCG:tä ja ovulaatiotesti luteinisoitua hormonia, LH:ta.

Osoittamalla virtsan LH -pitoisuuden (arvo kehossa nousee kun munasolu irtoaa=ovuloit) testi ilmoittaa milloin ovuloit, ja voit saada selville kiertosi hedelmällisimmät päivät. Testin tulos on helppo lukea, ja sen saa selville muutaman minuutin sisällä testin tekemisestä. Testi suoritetaan yleensä muutamana peräkkäisenä päivänä oikean ajankohdan löytämiseksi.

Kalenterimetodi

Jo 1930 -luvulla Japanilainen Onigo ja Itävaltalainen Knaus ymmärsivät, milloin naisella on ovulaatio ja että tällöin raskaaksitulon mahdollisuus on suurin. Paras mahdollisuus tulla raskaaksi on 12-16 päivää ennen kuukautisia. Näin syntyi nk. kalenterimetodi.