Milloin olen hedelmällisin?

Milloin ovulaatio tapahtuu?

Ovulaatio tapahtuu yleensä 12-16 päivää (keskimäärin 14 päivää) ennen seuraavia kuukautisia. Paras mahdollisuus tulla raskaaksi on kaksi päivää ennen ja jälkeen ovulaation. Tällöin emättimen ja kohdunkaulan erite on ohuempaa, jolloin siittiöiden on helpompi uida kohti munasolua.

Jos kuukautiset yleensä tulevat 28. päivänä, tapahtuu ovulaatio yleensä keskivaiheella kiertoa eli noin 14. päivä. Jos kierto on lyhyempi kuin 28 päivää, voit laskea keskimääräisen kiertosi pituuden puolivälin saadaksesi tietää ovulaatiosi ajankohdan.

Kuukautiskierto 25 päivää:

25-16=9 ja 25-12=13, tarkoittaen, että ovulaatio tapahtuu 9. ja 13. päivän välillä.

Kuukautiskierto 28 päivää (nk. normaali kierto)

28-16=12 ja 28-12=16 tarkoittaen, että ovulaatio tapahtuu 12. ja 16. päivän välillä.

Kuukautiskierto 34 päivää

34-16=18 ja 34-12=22  tarkoittaen, että ovulaatio tapahtuu 18. ja 22. päivän välillä

Toki tästä laskutavasta voi löytyä poikkeuksia.

 

Kun munasolu on irronnut, sillä on vuorokausi aikaa hedelmöittyä. Mutta koska miehen siittiöt ovat elinkykyisiä jopa 72 tunnin verran (keskimääräisesti) tai enemmän, voi nainen tulla raskaaksi 4-5 päivän sisällä yhdynnästä.

Suurimmalla osalla hedelmöittyminen kuitenkin tapahtuu 2-3 päivän aikana per kuukausi, kuten alla oleva kaavio osoittaa. Kaavioon on merkitty oranssilla päivät jolloin hedelmöittymiseen on parhaat mahdollisuudet.

Dine mest frugtbare dage

Jos munasolu hedelmöittyy ja nainen tulee raskaaksi, jatkaa keltarauhanen hormoonien tuotantoa. Jos hedelmöittymistä ei tapahdu, keltarauhanen taantuu ja kohdun limakalvot työntävät ulos kuukautisvuodon.

Onko kuukautisvuoto aina merkki irronneesta munasolusta?

Jos sinulla on säännöllisesti kuukautiset, on sinulla mitä todennäköisemmin säännöllisesti ovulaatio. Voi olla että ovulaatiota ei tapahdu kerran tai pari vuodessa, mutta kukautiset tulevat silti säännöllisesti. Tämä on todennäköisempää mitä vanhemmaksi tulet, eikä siinä ole mitään eriskummallista. Joskus myös kuukautisvuotokuvio saattaa olla epäsäännöllinen.

Jos kuukautissyklisi on todella epäsäännöllinen, voi ovulaation ajankohdan spottaaminen olla vaikeaa, ja näinollen tulla raskaaksi. Yleensä tässä tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä gynekologiin .

Mistä johtuu ettei ovulaatiota aina tapahdu?

Estrogeenin alhainen taso veressä voi olla syynä ettei munasolu aina irtoa. Kohdun limakalvot jatkavat tästä huolimatta kasvuaan kuukautiskierron aikana. ”Oikeiden” kuukautisten aikana keltarauhashormoni on se, joka ilmoittaa kohdun limakalvoille milloin niiden on aika irrota. Tällöin ne poistuvat kuukautisvuotona yhdessä munasolun kanssa.

Jos munasolu ei irronnut alhaisesta estrogeenitasosta johtuen, ei myöskään keltarauhasta muodostu. Tästä huolimatta kohdunseinämien limakalvot paksuuntuvat ja poistuvat kaikesta huolimatta. Merkkinä tästä voi olla hieman pidempi ja kivuttomampi vuoto. Tämä on tavallista kun olet vanhempi, mutta voi yhtä hyvin tapahtua missä tahansa iässä.

Voinko tehdä jotain edesauttaakseni munasolujen syntymistä?

Jokainen nainen syntyy munasolut valmiina (n.8 miljoonaa kpl). Ne eivät siis synny iän myötä. Kun puberteetti koittaa, on jäljellä keskimäärin 400 000 munasolua. Näistä keskimäärin 450 tulevat ovuloimaan, tarkoittaen että munasolu irtoaa ja on kypsä. Tällöin tapahtuu ovulaatio.

Voinko ovuloida useammin kuin kerran kuussa?

On perinteisesti tunnettua, että nainen ovuloi vain kerran kuukautiskiertonsa aikana ja että jos ovulaatiossa irtosi kaksi tai useampi munasolu, tapahtui toisten irtoaminen 24 tunnin sisällä ensimmäisen irtoamisesta.

Mutta -Saskatchewan yliopiston Reproductive Biology -yksikön Kanadassa vuonna 2003 tehdyssä tutkimuksessa Tohtori Roger Piersonin johtama ryhmä suoritti 6 viikkoa pitkän kokeen 63:lla 18-40 vuotiaalla naisella -kaikilla heistä oli normaali kuukautiskierto.

Naiset tutkittiin joka päivä kuukauden ajan teräväpiirtoultraäänellä. Tutkimus osoitti, että 50:llä naisista havaittiin kasvutoimintoja munasarjoissa (joka normaalisti johtaa ovulaatioon) kerran kuussa, kun taas kuudella naisella kasvua tapahtui kaksi tai useamman kerran kuussa. Seitsemällä ei tapahtunut kasvua ollenkaan.

Kasvutapahtumat munasarjoissa ei aina tarkoita että ovulaatio tapahtuu, mutta mahdollistaa sen useammin kuin kerran kuussa. Tämä tarkoittaa, että voi olla mahdollista tulla raskaaksi muinakin kuin sinä yhtenä tiettynä ajankohtana, ja selittää myös miksi kaksimunaisten kaksosten raskaudet ovat niinkin yleisiä kun 10%.

-Olemme aina luulleet että kuukautiskierto ja ovulaatiokierto kulkevat käsi kädessä, mutta näyttäisi ettei se aina olekaan niin. Joudumme korjaamaan useita lääketieteellisiä opuksia jos jatkotutkimukset vahvistavat tuloksemme.

Kuinka suuri mahdollisuus minulla on tulla raskaaksi jos onnistumme olemaan yhdynnässä juuri ovulaation hetkellä?

Nämä ovat suuntaa antavia lukuja:

– 15-vuotias 40% – 20-vuotias 40% – 25-vuotias 30% – 30-vuotias 25% – 35-vuotias 20% – 38-vuotias 10% – 40-vuotias 5% – 43-vuotias 1%

Minulla on todella epäsäännöllinen kuukautiskierto?

Jos kiertosi on todella epäsäännöllinen, et oikein voi luottaa ovulaatiopäivän laskemiseen. Ota yhteyttä gynekologiisi tämän selvittämiseksi.

Täytyykö minun ovuloida tullakseni raskaaksi?

Kyllä.

Tiedän että ovuloin, mutta en siltikään tule raskaaksi

Yleensä kuluu noin 7 kuukautta että nainen tulee raskaaksi. Ja koska tuo 7kk on keskiarvo, voi normaalina pitää raskaaksituloa 1-14kk aikaa.

Mistä tietää jos kärsinkin hedelmättömyydestä?

Sophiahjemmetin Gynekologidosentti Claes Gottlieb kertoo, että jos on vuoden verran yrittänyt tulla raskaaksi ilman tuloksia, kannattaa alkaa miettimään mitkä seikat laskevat hedelmällisyyttä. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä gynekologiin ensimmäisiä tutkimuksia varten.