Kuukautiskierto

Tytöt syntyvät noin 400.000 munasolun kera, joista noin 400 kypsyy valmiiksi munasoluiksi kaksien kuukautisten välillä. Uusia munasoluja ei synny.

Jossain vaiheessa puberteettia (murrosikä) jokainen tyttö saa ensimmäisen ovulaationsa, ja siitä noin kaksi viikkoa myöhemmin -ensimmäiset kuukautisensa. Kuukautiset tulevat tämän jälkeen kuukausittain. Aikaväliä kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavien ensimmäiseen päivään kutsutaan kuukautiskierroksi.

Mitä kuukautisten aikana oikein tapahtuu?

Yksinkertaisesti sanottuna kuukautisia ”hallinnoi” hypofyysihormonit FSH ja LH sekä munasarjan hormonit estrogeeni ja progesteroni. Kierron alussa hormonit FSH ja LH alkavat stimuloimaan pientä määrää munarakkuloita, joista yksi päätyy kehittymään täysin. Munarakkuloiden tuottama estrogeeni saa kohdunseinämät paksuuntumaan, ja näin valmistautumaan hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiseen. LH:n korkea taso aloittaa ovulaation, jossa munarakkula halkeaa, ja munasolu siirtyy munanjohtimeen. Munarakkula muuttuu keltarauhaseksi joka tuottaa progesteronia, joka taasen varmistaa että limakalvo on ajallaan valmis vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun.

Ovulaatio tapahtuu yleensä noin 12-16 vuorokautta ennen itse kuukautisia. Mahdollisuutesi tulla raskaaksi on suurimmillaan pari päivää ennen ja jälkeen ovulaation. Tuona aikana kohdun limakalvot ovat ohuimmillaan, joten siittiöiden on helppo uida munasolulle. Jos kuukautisesi tulevat esim. 28 päivän välein, tapahtuu ovulaatio noin puolivälissä, noin 14. päivä. Kun munasolu on irronnut, sen hedelmöittymisen tulisi tapahtua seuraavan vuorokauden kuluessa. Mutta kun otetaan huomioon miehen siittiöiden mahdollinen elinikä (jopa kolme vuorokautta -tai enemmän – kohdussa ollessaan!), on naisella mahdollisuus tulla raskaaksi jopa yhdeksän vuorokauden aikana. Jos munasolu hedelmöittyy, jatkaa keltarauhanen hormonin tuotantoa, ja jos hedelmöittymistä ei tapahdu, keltarauhanen surkastuu ja kohdun limakalvot tulevat ulos kuukautisvuotona.

Kuinka usein ja kuinka paljon?

Yleensä kuukautiset tulevat kerran kuussa, ja niiden pituus on keskimäärin noin 2-7 vuorokautta. Tässä esiintyy suuriakin variaatioita -25 -35 vuorokauden kierrossa ei ole mitään vikaa.

Jos stressaat paljon ja olet levoton, voi kuukautiset helposti jäädä välistä kerran, pari. Toisinaan vuodon määrä saattaa tuntua mittavalta, mutta normaalisti vuoto on määrältään 20-80ml välillä.

Kuukautiskivut

Useimmat naiset kkoevat jonkinasteisia kuukautiskipuja. Kivut tuntuvat useimmiten alavatsassa, mutta saattavat säteillä jopa ylemmäs sekä ristiselkään. Useimmiten kipujen kanssa on täysin mahdollista elää normaalia päivittäiselämää, mutta joissain tapauksissa kipu on niin kovaa, että tarvitaan särkylääkkeiden apua. Kovimmillaan kivut saattavat aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja ripulia.

Helpota kipuja

Ennen kun käytät kipulääkkeitä, voit kokeilla näitä keinoja: Kokeile asettaa lämpötyyny alavatsalle. Pyri liikkumaan normaalisti -se lieventää kipuja. Jos kivut ovat kovat ja et oikein halua liikkua, kokeile vetää polvet vatsaan asti (sikiöasento).

Lääkkeistä paras kuukautiskipuja helpottamaan on ibuprofeiinia sisältävät lääkkeet. Ibuprofeiini myös hieman rajoittaa runsasta vuotoa. Jos olet yliherkkä ibuprofeiinille, voit kokeilla parasetamoli -pitoisia lääkkeitä. Kysy lisää apteekin henkilökunnalta -he osaavat neuvoa juuri sinulle sopivan lääkkeen sekä käyttömäärät.

Runsas vuoto

Toisilla vuoto on hieman normaalia runsaampaa -tämä on ihan normaalia. Mutta jos käytät tuplasti enemmän kuukautissuojia ja joudut heräämään yöllä vaihtamaan sen -ja jos vuodossasi on kiinteämpiä hyytymiä, on vuotosi mitä luultavimmin runsasta. Tämä johtuu luultavimmin siitä, että kehossasi on normaalia enemmän hyytynyttä verta irroittavaa ainesta. Myös kuparikierukalla, verenohennuslääkkeillä ja vaarattomilla kohdun lihaskasvaimilla (myooma) voi olla vuodon runsautta aiheuttava vaikutus.

Jos vuodon määrä on haittaava, ota yhteyttä lääkäriisi. Kuukautisten määrän ja kierron säätelemiseen on yleensä mahdollista saada apua.

Kun kuukautiset ovat myöhässä

Jos elät stressaavaa aikaa tai olet syystä tai toisesta todella levoton, voi  kuukautiset jäädä helposti väliin kierron tai pari. Yleensä ne tekevät kyllä paluun seuraavilla kierroilla. Älä huolestu turhaan, tämä on yleensä ihan normaalia. Pysähdy hetkeksi ja mieti mikä elämässäsi saattaa sillä hetkellä aiheuttaa kuukautisten poisjääämisen.

Tämä voi toki myös johtua raskaudesta. Jos olet epävarma, tee raskaustesti. Jos et ole raskaana eivätkä kuukautisesi normalisoidu, ota yhteyttä lääkäriisi.