Raskauteen valmistautuminen

Lapsen saaminen alkaa olla mielessäsi, mutta mitä sinun tulisikaan miettiä ennen raskautta? Tässä pieni listaus asioista, joita on hyvä harkita ennen raskaaksi tuloa.

Foolihapon syöminen

Lääkärit suosittelevat raskautta toivoville naisille foolihappolisää niin että saanti on vähintään 500 mikrogrammaa per päivä (0.5mg). Riittävä foolihapon saanti vähentää lapsen selkärankahalkion ja keskushermostovaurioiden muodostumista.


Kasvata spermantuotantoa sinkki- ja foolihappolisällä

Oikeanlainen ravinto vaikuttaa sekä sperman laatuun että määrään. Ravintolisien on huomattu vaikuttavan määrään kasvattavasti. Erilaiset sinkin- ja foolihapon lisät ovat olleet menestyksekkäitä. Lue lisää artikkelistamme.

Harrasta seksiä säännöllisesti

Paras ja käyttökelpoisin ohje on harrastaa suojaamatonta seksiä vähintään 2-3 kertaa viikossa, mieluiten joka päivä. Näin maksimoitte mahdollisuuden osua juuri ovulaation aikaan. Ideaalitilanteessa seksiä harrastetaan viisi päivää ennen ja jälkeen ovulaation, näin maksimoit raskaaksitulon mahdollisuuden (siittiöt selviytyvät kohdussa normaalisti jopa 72 tuntia). Normaalisti ovulaatio tapahtuu noin 2 viikkoa ennen kuukautisten alkamista.

Joskus näkee artikkeleita, joissa sanotaan, että liika seksin harrastaminen haittaa raskaaksi tuloa. Tämä ei pidä paikkaansa – parasta on harrastaa seksiä silloin, kun haluatte ja niin usein kuin tahdotte. Tämä on toiminut vuosisatoja ja toimii edelleenkin.

Jos yritätte tulla raskaaksi, kannattaa seksiä harrastaa vähintään kolmen päivän välein.

Älä juo isoja määriä alkoholia

Alkoholilla on suora vaikutus siittiöiden syntymiseen ja laatuun. Siittiöiden laatu ja määrä heikkenevät selvästi miehellä, joka juo alkoholia päivittäin jo kahden viikon aikana. Runsas alkoholinjuonti laskee myös miehen testosteronitasoa ja voi johtaa pahimmillaan impotenssiin.

Nämä muutokset eivät kuitenkaan ole yleensä pysyviä, vaan jo kolmen kuukauden tipattomuus yleensä parantaa potenssin ja hedelmällisyyden normaalille tasolle. Jos taas alkoholinkulutus pysyy korkealla tasolla, voivat muutokset johtaa jopa pysyviin haittoihin. Kolmasosa miesten steriliteetistä johtuu alkoholista.

Naisten korkea alkoholinkulutus voi johtaa kuukautisten poisjäämiseen, ovulaation poisjäämiseen sekä luteaalivaiheen lyhenemiseen.

Lopeta tupakointi

Tupakoivilla naisilla raskaaksi tuleminen vie keskimääräisesti enemmän aikaa kuin tupakoimattomilla. Tupakointi saattaa estää ovulaation tapahtumisen sekä vähentää keltarauhasen tuottaman progesteronihormonin syntymistä.

Progesteroni on välttämätön ”apu” munasolun hedelmöittymiselle ja istukan kehittyimselle.

Myös koeputkihedelmöityksen onnistumisen mahdollisuudet paranevat naisilla, jotka eivät tupakoi. Jopa miehen tupakointi heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, sillä se heikentää sperman laatua.

Syö hyvin ja tarkkaile painoasi

Yli- tai alipaino voi vaikuttaa hedelmällisyyteesi sekä naisella että miehellä. Sophiahemmetin dosentti Claes Gottlieb uskoo ylipainon vaikuttavan haitallisesti jopa ovulaation tapahtumiseen. Pelkästään hormonilisät eivät välttämättä riitä ylipainoisen ovulaation aikaansaamiseen vaan tarvitaan painonpudotusta. Sama pätee koeputkihedelmöitykseen. Liiallisen painon pudottaminen edesauttaa myös terveellistä raskausaikaa.

Uusi tutkimus osoittaa, että jopa pieni määrä transrasvoja kykenee pysäyttämään ovulaation. Elinkeinoteollisuus käyttää transrasvoja tai osittain transrasvoja sisältäviä tuotteita edullisuutensa ja koostumuksensa vuoksi.

Harvardin yliopistosta valmistunut tutkimus osoittaa, että jo pieni määrä transrasvoja kasvattavaa naisen hedelmättömyyden riskiä jopa 70 prosentilla, sillä ne estävät ovulaation tapahtumisen.

Niitä löytyy usein rasvaisista ruoista, kuten ranskalaisista, pikkuleivistä, rasvaisista maitotuotteista, jäätelöstä sekä valmisruoista.

Hedelmät ja vihannekset taas puolestaan vähentävät keskenmenon riskiä. Brittitutkimus osoittaa tasapainoisen ruokavalion (sisältäen hedelmiä ja vihanneksia) tärkeyden eritoten raskaanaoleville naisille. Tutkimuksen mukaan säännöllisesti vihanneksia ja hedelmiä syövien naisten keskenmenon mahdollisuus on jopa 46% pienempi.

Vähennä kahvinjuontia

Liiallisella kahvinjuonnilla on haitallinen vaikutus hedelmällisyyteen.

Pohjoismaisen yhteistyön tuloksena syntynyt tutkimus näyttää kofeiinin haittavaikutukset raskaanaolevilla naisilla. Tutkimus osoitti, että liiallinen kofeiininkäyttö altisti normaalia herkemmin keskenmenolle, erityisesti raskauden alkuvaiheessa.

Tutkimus antoi osviittaa myös kofeiinin vaikutuksesta sikiön painonkehitykseen ja näin ollen alhaiseen syntymäpainoon. Tämä ei kuitenkaan ollut niin korkealla riskitasolla, että siitä olisi yleisesti ottaen suurta haittaa lapsen terveydelle.

Joka tapauksessa pohjoismainen tutkimus suosittelee, että raskaana olevan äidin kofeiininsaantia vähennettäisiin.

Imettävien ja raskaanaolevien äitien kofeiininsaanti suositellaan rajoitettavan maksimissaan 300mg per vuorokausi. Tämä vastaa noin kolmea 1,5 dl kahvikupillista tai 4-5 2,5 dl:n teekupillista.

Käy läpi lääkekaappisi

Käytätkö säännöllisesti lääkkeitä? Jos kyllä, suosittelemme kysymään lääkäriltäsi niiden mahdollisista vaikutuksista hedelmällisyyteen (sekä miesten että naisten!) ja sama pätee myös luontaislääkkeisiin. Vahvat tulehduskipulääkkeet saattavat haitata vakavasti ovulaation tapahtumista.

Kuumat kylvyt

Miehen tulisi välttää todella lämpimiä kylpyjä, suihkuja sekä saunomista. Siittiöntuotanto ei toimi jos lämpötila on liian korkea ja jo valmistuneet siittiöt eivät toimi tarpeeksi hyvin, jos kivespussien lämpötila on liian korkea. Kivespussien tehtävä on säädellä lämpötilaa siittiöiden ympärillä mutta jos lämpötila nousee liian korkeaksi ne eivät kykene viilentämään tarpeeksi tehokkaasti.

Riitele ja stressaa vähemmän!

Erään teorian mukaan depression ja stressin tuloksena syntyvä prolaktiini saattaa häiritä normaalia kuukautiskiertoa.

Vielä ei ole todisteita siitä, että stressi itsessään haittaisi hedelmällisyyttä, mutta viittauksia tähän suuntaan löytyy.

Uusi amerikkalaistutkimus osoittaa, että rentoutumismetodit ja ryhmän tuki saattavat olla avuksi. Se toteutettiin raskautta toivoville naisille, jotka olivat yrittäneet raskautta 1-10 vuoden ajan. Ohjelmaan osallistumisen jälkeen 40% naisista tuli raskaaksi.

Sophiahemmetin gynegologidosentti Gottlieb on vahvasti sitä mieltä, että maisemanvaihdos loman aikana (vaikka mökkiviikko) voi jo vaikuttaa positiivisesti hedelmällisyyteen ja stressin vähenemiseen.

Israelilaistutkimuksen naiset taas saatiin hedelmällisemmiksi nauramalla eli positiivisuudella. Tutkijat palkkasivat paikan päälle pellen naisia naurattamaan koeputkihedelmöityspäivänä. ”Huumorihoitoa” saaneista naisista 35,5 % tuli hoitojen jälkeen raskaaksi, kun taas huumorihoitoa saamattomista raskaaksi tuli vain 19,3% naisista, kertoo The Times.

Syynä uskotaan olevan iloisuus – iloinen potilas ei stressaa. Stressin tuottama kortisoli ”vangitsee” mm. LH -hormonia, joka stimuloi sukupuolihormoneja.