Ehkäisymenetelmät ja niiden vaikutus

Jos olet suunnittelemassa raskautta ja käytät hormonaalisia ehkäisyvälineitä kuten e-pillereitä, minipillereitä tms, kannattaa muistaa, että nämä lääkkeet vaikuttavat kehoosi vielä jonkin aikaa käytön lopetettuasi. Jotkut voivat tulla raskaaksi näitä ehkäisykeinoja käyttäessäänkin ja toiset heti niiden käytön loputtua, mutta useimmilla meistä raskaaksi tuleminen vie hieman enemmän aikaa. Voidaan sanoa, että kehon tulee ”uudelleenlöytää” itsensä.

Jos siis toivot raskautta, suosittelemme lopettamaan näiden ehkäisykeinojen käyttämisen hyvissä ajoin enne kuin alatte ”tosissanne” yrittää raskautta. Näin keholla on aikaa palautua. Jos jossain välissä teistä tuntuu, että haluatte käyttää ehkäisyä, on kondomi paras vaihtoehto siihen väliin.

Milloin voin taas tulla raskaaksi, kun olen lopettanut minipillerien käytön?

Minipilleri estää munasolun irtoamisen eli ovulaation useilla naisilla. Osalla ovulaation palaamiseen voi kulua jopa 3-4 kuukautta,, mutta useimmat voivat tulla raskaaksi jopa heti lopettamisen jälkeen.

Esim. Cerazette on todella tunnettu ovulaation estämisestä, joten sen käyttäjillä saattaa hyvinkin kulua tuo 3-4kk jotta he voivat taas tulla raskaiksi.

Tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat mm. akne, epäsäännölliset vuodot ja pois jääneet kuukautiset. Yleisesti ottaen nämä oireet katoavat muutaman ensimmäisen käyttökuukauden aikana.

Milloin voin taas tulla raskaaksi lopetettuani e-pillerien käytön?

Yhdistelmäpillerit hidastavat ovulaatiota useimmilla naisilla. Ovulaation normalisoitumiseen menee jonkin aikaa, eri henkilöillä eri aika -maksimissaan jopa 3-4kk. Jos olet ovuloinut normaalisti pillereistä huolimatta, voit mitä luultavimmin myös tulla raskaaksi heti pillerien käytön lopettamisen jälkeen.

Ehkäisyinjektio

Ehkäisyinjektion ovulaatiolle aiheuttama viive voi kestää jopa puolesta vuodesta vuoteen (injektion vaikutusaika, kun on tehokas noin 3kk kerrallaan, siihen palautumisaika ja mahdolliset haittavaikutukset).

Kierukka

Kierukka voidaan poistaa milloin vain, kuten alkaessanne yrittää raskaaksi tulemista. Kuparikierukka ei vaikuta millään tavoin ovulaatioon. Näin ollen voit tulla raskaaksi jo ensimmäisen kuukauden aikana kierukan poistamisen jälkeen.