Vihurirokko

Vihurirokko on virustulehdus, joka kuuluu lastensairauksiin. Lapsille se antaa vain lieviä oireita, mutta raskaana olevalla naisella tartunta viikoilla 14 – 16 voi johtaa vakaviin seurauksiin sikiöllä.
Itämisaika on seitsemän päivää. Sen jälkeen lapsi saa punertavaa ihottumaa. Tartunnan saaneiden naisten kohdalla ihottuma ei ilmene, eivätkä naiset edes tunne oloaan kipeiksi. Seitsemän päivän kuluttua tulehduksen alusta verestä voi löytää vasta- aineita.

Mitä aiemmin raskauden aikana nainen saa tartunnan, sitä suurempi todennäköisyys/riski on, että lapsi saa vakavia vahinkoja. Suurimmat vahingot voivat sattua ensimmäisten kahdeksan raskausviikon aikana, jolloin tulehdus voi johtaa sokeuteen, kuurouteen sekä kehityshäiriöihin ja/tai epämuodostumiin sydämessä ja vatsassa. Viikon 16 jälkeen on yleistä, että vain puhekyvyssä ilmenee häiriöitä. Viikon 18 jälkeen lapsi ei saa vahinkoja yleensä ollenkaan.

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä

Testit vihurirokkoa varten

Verikokeen avulla voidaan selvittää, onko nainen immuuni vihurirokkoa varten eli onko hän jo sairastanut taudin tai onko hän saanut rokotteen sitä vastaan. Suurin osa tänä päivänä on immuuneja.
Jos et ole immuuni, tulee sinun välttää tartuntaa. Rokotteen voi antaa vasta lapsen synnyttyä.

Pohjoismaissa rokotetaan vihurirokkoa vastaan, joten vain muutama prosentti raskaana olevista naisista voisi saada infektion. Koska suurin osa lapsista saa rokotteen synnyttyään, tauti ei leviä. Sen takia vihurirokko onkin nykyään harvinainen.

Vihurirokkotartunta sikiöllä ja vastasyntyneellä lapsella

Jos raskaana oleva nainen saa vihurirokkotartunnan ennen viikkoa 17, voi siitä seurata sikiölle vakavia vahinkoja sydämeen, kuuloon, silmiin ja aivoihin.

Kuinka suuri on riski, että lapsi saisi tartunnan raskauden aikana?

Sikiöllä on suuri riski saada tartunta, jos raskaana oleva nainen saa itse tartunnan aikaisessa vaiheessa raskautta. Sikiöaikana saatu tartunta voi olla pysyvä tartunta ja silloin lapsi voi levittää tartuntaa monta kuukautta syntymän jälkeen.

Miten vihurirokkotartunta ilmenee raskaana olevissa naisissa?

Jos epäilee vihurirokkotartuntaa raskauden aikana, tulee aina ottaa yhteyttä lääkäriin. Silloin otetaan verikoe, joka lähetetään laboratorioon, jotta voidaan selvittää onko kyseessä vihurirokko.
Verikoe sen selvittämiseen, onko naisella aiemmin ollut vihurirokko, tulisi ottaa raskauden ensimmäisellä puoliskolla. Jos immuniteettia ei ole, voi olla tarpeen selvittää, onko naisella tartuntaa ja jos ei ole, niin seurata raskautta tarkkaavaisesti.

Miten vihurirokkotartunta ilmenee sikiössä?

Sikiön vihurirokkotartunta voidaan selvittää lapsivesikokeen avulla.

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä