Linea nigra (pigmenttikuviot raskauden aikana)

Linea alba

Vatsassa oleva linja, jonka usein yhdistämme raskauteen, on itseasiassa aina olemassa, silloinkin, kun nainen ei ole raskaana. Sitä kutsutaan nimellä linea alba (valkoinen linja) ja koska se on normaalisti samanvärinen, kuin ihosi, on sitä erittäin haastava havaita.

Mikä on Linea nigra?

Linea nigra tarkoittaa mustaa viivaa ja tulee esiin raskauden aikana, kun raskaushormonit aiheuttavat lisääntynyttä estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotantoa.

Kyseistä ilmiötä kutsutaan myös nimellä hyperpigmentaatio. Vaaleilla naisilla on harvemmin yhtä selkeä viiva, kuin tummemmilla naisilla, sillä heidän raskaushormoninsa eivät usein tuota yhtä paljoa, kuin tummemmilla naisilla. Siksi vatsassa olevan viivan väri voi vaihdella paljon naisten keskuudessa ja se on täysin normaalia. Lisääntyneen foolihapon käytön on sanottu vähentävän hyperpigmentaation voimakkuutta, mutta sen on myös uskottu olevan kytköksissä naisen insuliinitasoon.

Missä se on ja saavatko kaikki sen?

Yleensä linja sijaitsee keskellä vatsaa ja laskee navasta alaspäin. Joskus linja voi mennä koko vatsan yli. Se on hyvin yksilöllistä. Ajankohta, jolloin linja alkaa ilmestyä, vaihtelee paljon, mutta useimmiten se ilmestyy 3.-6. raskauskuukauden välillä. Osa naisista ei saa sitä ollenkaan. Tumma viiva voi säilyä siihen asti, kunnes synnytys on ohi ja alkaa usein sen jälkeen haaleta ja useimmiten, muttei aika, katoaa kokonaan pois.

Taikausko

Vanhan uskomuksen mukaan, jos linja ylettyy napaan saakka, muttei ylemmäs, on tulossa tyttö. Jos linja taas jatkuu napaa ylemmäs, olet saamassa pojan.

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä