Kasvukivut

Tullessasi raskaaksi kehosin alkaa käymään läpi suuria muutoksia, jotta se olisi valmis kantamaan ja synnyttämään lapsesi.

Olen raskaana ja tunnen kuukautiskipuja kohdun alueella. Onko jokin vialla?

Sinun kohtusi alkaa kasvaa heti raskauden ensimmäisenä päivänä ja se tuntuu usein samalta, kuin kuukautiskivut. Se on hiukan epämukavaa, mutta ei ole pahasta. Se on täysin normaalia ja voi jatkua koko raskauden ajan, tai vain jaksoittain. Jos tunnet kuitenkin todella kovia kipuja ja/tai alat vuotaa verta tulisi sinun luonnollisesti ottaa yhteyttä lääkäriin tai kätilöön. Mutta normaali kevyttä kuukautiskipua vastaava tunne on tavallista ja sitä kutsutaan kasvukivuksi.

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä

En ole koskaan kokenut kasvukipuja – tarkoittaako se, ettei kohtuni kasva?

Se ei tarkoita, ettei kohtusi kasvaisi. Kaikki eivät tunne kasvukipuja yhtä voimakkaasti ja osa ei ollenkaan. Me kaikki olemme erilaisia ja se on erittäin henkilökohtaista. Minä itse en koksaan tuntenut kasvukipuja ensimmäisen raskauteni aikana, mutta sitäkin enemmän seuraavien raskauksien aikana. Se vaihtelee paljon.

En tunne kipuja, mutta sen sijaan vihlontaa. Onko se normaalia?

Kyllä, se on normaalia, sillä kasvukipuja voi tuntea eritavoin, kuten esimerkiksi kuukautiskipuina, vihlontana tai pistelynä jne. Se voi tuntua epämukavalta, muttei ole poikkeuksellista tai vaarallista.

Joskus noustessani ylös tuntuu se todella ikävältä ja kipeältä kohdussani!

Sinun kohtusi ikään kuin roikkuu kahden hihnan varassa, jotka pitävät kohtua paikallaa. Voisin verrata niitä vaikkapa kuminauhaan. Raskauden aikana ne venyvät, koska kohtu kasvaa ja näin altistuvat melko suurelle rasitukselle. Kun teet äkillisen liikkeen, kuten nouset ylös, käännyt tai vaikkapa aivastat, venyvät nämä ”hihnat” erittäin nopeasti normaalilta ei raskauden aikaiselta pituudeltaan uuteen raskauden aikaiseen mittaansa ja siksi se tekee kipeää hetken aikaa, ennen kuin taas rauhoittuu.

Tunnen todella kovia kipuja!

Jos tunnet todella suuria kipuja ja/tai vuodat verta, tulee sinun tietenkin aina ottaa yhteyttä kätilöön tai sairaalaan.