Kaksoset

Kuinka yleisiä kaksoset ovat?

1-3 % vauvoista on kaksosvauvoja. Tämä luku vaihtelee tosin riippuen siitä missä päin maailmaa ollaan. Kaksosista noin kolmannes on samanmunaisia kaksosia ja toinen kolmannes samaa sukupuolta olevia erimunaisia kaksosia ja viimeinen kolmannes eri sukupuolta olevia erimunaisia kaksosia.

Miten kaksoset saavat alkunsa?

Erimunaiset kaksoset saavat alkunsa, kun kaksi munasolua hedelmöittyy sperman avulla. Näissä tapauksissa lapset eivät näytä identtisiltä, sillä ne kehittyvät omissa munasoluissaan ja näin sekoittuvat eri tavalla sperman kanssa. Erimunaiset kaksoset eivät yleensä muistuta toisiaan yhtään sen enempää, kuin normaalit sisarukset.

Samannumaiset kaksoset syntyvät, kun siittiö on hedelmöittänyt munasolun, mutta sen jälkeen munasolu jakautuu kahtia. Silloin heistä tulee identtiset kaksoset, eli he näyttävät hyvin paljon toisiltaan ja myös muistuttavat toisiaan. Ylensä länsimaissa noin 30 % kaksosista on samanmunaisia ja loput 70 % erimunaisia kaksosia.  Keski- iässä tapahtuvilla raskauksilla on suurempi todennäköisyys erimunaisiin kuin samanmunaisiin kaksosiin.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Onko kaksosten saanti perinnöllistä?

Taipumus siihen, että nainen ovulaation aikana irrottaa kaksi munasolua yhden sijaan on erittäin perinnöllinen ominaisuus. Tämä ominaisuus periytyy tosin vain naisen puolelta, eli äidiltä tyttärelle. Eli miespuolisella kaksosella ei ole suurempaa riskiä, kuin muillakaan, kun hän tulee isäksi.

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan naisilla, jotka olivat samanmunaisia kaksosia, oli yli kaksinkertainen mahdollisuus saada samanmunaiset kaksoset verrattuna muihin naisiin. Ilmeni myös, ettei mies vaikuttanut asiaan, vaikka olisi itse samanmunainen kaksonen.

Kuka saa kaksosia?

On olemassa useita seikkoja, jotka vaikuttavat erimunaisten kaksosten syntyyn. Naisen iällä on suuri merkitys. Yli kolmekymmentä vuotiaanaan riski alkaa kasvaa, sillä iän myötä on myös yleisempää, että kaksi munasolua irtoaa yhden sijaan. Kuten myös mainitsimme, perinnöllisyydellä on myös vaikutusta asiaan. Yleisesti ottaen kaksosten määrä vaihtelee paljon maanosittain. Aasiassa syntyy vähemmän kaksosia, kuin meillä ja Afrikassa taas meitäkin enemmän.

Jos nainen on synnyttänyt useita lapsia aiemmin, kasvaa myös riski kaksosiin, mutta silloin ikä voi myös jo olla vaikuttava seikka. Jos on synnyttänyt jo 4-5 lasta, on yleensä jo yli 30 vuotias.

Kuinka tavallista on saada kaksosia?

Kaksoset ovat yleistyneet. Vuonna 2001 Ruotsissa 3,2 % kaikista lapsista syntyy kaksosina. Kaksosten määrä johtuu hedelmöityshoitojen määrän kasvusta ja siitä, että he ovat entistä vanhempia, kun he synnyttävät.

Mistä se riippuu syntyvätkö lapset samanmunaisina kaksosina?

Ei ole tiedossa, miksi hedelmöittynyt munasolu jakautuu ja syntyy samanmunaisia kaksosia. Noin 30–40 % kaksoslapsista ovat samanmunaisia. Tämä on myös perinnöllinen ominaisuus, mutta se ei ole ainoa syy.

Erimunaisten kaksosten saanti on erittäin perinnöllinen ominaisuus ja sitä esiintyy kaikissa sukupolvissa, eikä se hyppää joidenkin yli, mikä on yleinen harhaluulo. Se riippuu siis naisesta, sillä eihän mies voi vaikuttaa siihen irrottaako nainen yhden vai kaksi munasolua.

Kasvaako maha paljon nopeammin, kun odottaa kaksosia?

Kyllä, yleensä nopeasti kasvava vatsa on syy siihen, miksi kaksosraskautta aletaan epäillä. Vatsa on huomattavasti suurempi ja painavampi koko raskauden ajan. Viikolla 30 on vatsa yhtä suuri, kuin normaali raskaus loppuajalla.

Miten pitäisi toimia, jos odotan kaksosia?

Lepää! Lepää! Lepää! On tärkeää auttaa kehoa selviytymään raskaudesta. Syö hyvin ja ravitsevaa ruokaa. Nauti useita pieniä aterioita päivän mittaan, jos tuntuu siltä, että voimasi loppuvat. Valmista itsesi henkisesti ja käytännöllisesti lukemalla kirjoja kaksosista, imetyksestä ja keisarinleikkauksista yms. ja osta kotiisi valmiiksi kaikki olennaisimmat apuvälineet ja lääkkeet.

Miten kaksoset synnytetään?

Noin 50 % kaksosista Pohjoismaissa syntyvät keisarileikkauksen avulla. Se voi vaihdella sairaalasta riippuen. On olemassa riski kaikkien synnytysten kanssa, sillä edut ja haitat on punnittava tasapainoisesti. Lääkäri/kätilö ottaa selvää raskauden loppuajalla siitä, mikä on paras vaihtoehto.

Jos molemmat lapset ovat pää alaspäin tai toinen pää alaspäin ja toinen ylöspäin, onnistuu alateitse synnytys useimmiten ongelmitta, mutta muissa tapauksissa keisarinleikkaus on yleensä paras vaihtoehto, kuten myös, jos lapset syntyvät erittäin etuajassa.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä