Hemoglobiini (B-Hb) ja raskaus

Veri

Veren määrä nousee raskauden aikana tavanomaisesta neljästä litrasta 4,5:een ensimmäisen 20 viikon aikana ja noin 5,2 litraan koko raskauden aikana. Tämä on kehon keino pitää huoli, että happea riittää sekä äidille että vauvalle. Eniten massaa kasvattaa nesteen määrän nousu, mutta myös punasolujen määrä lisääntyy. Niiden mukana happi kulkee hemoglobiinin avustamana keuhkoista kaikkialle kehoon – ne ovat siis erittäin tärkeitä kehon toiminnan kannalta.

Miksi rauta on meille niin tärkeää?

Yksi hemoglobiinin tärkeimmistä ainesosista on rauta, jota sikiö tarvitsee kehittääkseen oman ”varastonsa”. Noin kolmasosa raskaana olevan naisen raudasta menee suoraan lapselle. Tämä määrä voidaan saada joko rautapitoisesta ruoasta tai esimerkiksi rautatableteista (vain neuvolan ehdottamana).

Mitä tapahtuu, jos rauta-arvoni ovat huonot?

Raudan puutteessa hemoglobiinin määrä veressä laskee ja näin ollen koko kehon hapensaanti heikkenee. Tällöin henkilö tuntee olonsa usein väsyneeksi ja voimattomaksi.

Pitäisikö siis alkaa syömään rautatabletteja heti, kun tulee raskaaksi?

Ei missään nimessä. Koeta sen sijaan syödä rautapitoisia ruokia. Jos rauta-arvosi ovat kätilösi mielestä liian alhaiset, ehdottaa hän sitten lisärautaa pillerien muodossa – tosin yleensä niitä ei tarvita kuin vasta raskauden puolivälissä. EI missään nimessä kannata alkaa syömään lisärautaa, jollei kätilö/sairaanhoitaja sitä sinulle eritoten määrää.

Rautarikkaita ruokia

  • Veriletut
  • Liha
  • Herneet
  • Leipä

Hedelmistä, vihanneksista ja juureksista saatava C-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä, kun taas esimerkiksi tee ja leseet saattavat vaikuttaa päinvastaisesti.

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä

Entä jos rauta-arvoni ovat todella korkealla?

Laajojen tutkimusten ansiosta nykyään tiedetään, että liian korkealla hemoglobiinilla on huonot puolensa. Riskeihin lukeutuu mm. kohdunsisäisen kuoleman riskin nouseminen raskauden loppuvaiheessa.

”Korkeat veriarvot raskauden aikana voivat olla haitallinen asia sikiölle ja myös kaksinkertaistaa kohdunsisäisen kuoleman raskauden aikana tai synnytyksessä”.

Lainaus on Karoliinisen Instituutin raportista ”Maternal hemoglobin concentration during pregnancy and risk of stillbirth”, jonka tuloksia vahvistaa samantapaiset raportit Englannista ja USA:sta.

Hemoglobiini laskee normaalisti viikon 20 jälkeen, sillä sikiö alkaa vaatia enemmän ja enemmän – myös veren määrä nousee. Jos hemoglobiini ei laske viikon 20 jälkeen, vaan pysyy korkealla tai alkaa nousta, voidaan sitä pitää vaaran merkkinä. Korkea hemoglobiinin määrä tekee verestä hitaammin virtaavaa. Hidas veren kulku = veritulpan riski pienissä ja ohuissa suonissa, kuten istukan suonissa, nousee.

Rajapylväänä pidetään lukua 146. Jos hemoglobiini nousee raskauden aikana sen yli, alkaa se olla vaarallisissa lukemissa.

Saattaa olla, että joissakin äitiysneuvoloissa näitä uusia tutkimuksia ei vielä olla otettu huomioon ja neuvolahenkilökunta saattaa edelleen kannustaa odottavia äitejä liialliseen raudansyöntiin ja esimerkiksi rautapillerien käyttämiseen, vaikkei niille oikeasti olisikaan tarvetta.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, ettei raskaana oleva nainen tarvitse rautalisää, jos hänen hemoglobiinitasonsa on normaalilla tasolla (Suomessa suositus 117-155). Vasta kun hemoglobiini alkaa laskemaan, voi äiti (kätilön opastamana!) aloittaa rautalisän syömisen. Älä koskaan aloita rautalisän ottamista ennen kuin olet konsultoinut kätilöäsi/neuvolaa.

Mitä teen jos hemoglobiiniarvoni on liian korkealla?

Jos arvosi ovat yleensäkin korkealla, (raskauden alussa 146 tai yli) voit ottaa aiheen puheeksi kätilösi/neuvolasi kanssa ja näyttää hänelle esimerkkinä edellämainitun raportin.

On toki tärkeää muistaa, että suurin osa naisista, joilla on korkeat veriarvot, nousseesta riskin mahdollisuudesta huolimatta synnyttävät normaaleja elossa olevia lapsia, sillä kohtukuolemat ovat aika harvinaisia. Riskejä ei tietenkään tule jättää huomiotta ja korkeat veriarvot omaavilla naisilla tulee erityisesti ottaa huomioon sikiön koko sekä SF-mitta.

Jos kuulut tähän riskiryhmään, voi olla hyvä hieman vältellä rautarikkaita ruokia ja rautaa sisältäviä ravintolisiä.

Lue lisää aiheesta

Epidemiological studies of stillbirth and early neonatal death (Olof Stephansson)

http://diss.kib.ki.se/2002/91-7349-143-8/