Vauvan pulssi

Vauvan sydänäänet ja niiden seuraaminen on useimmille vanhemmille jatkuva huolen ja levottomuuden aihe. Ajattelin hieman selventää ajatuksia yleisimpiin kysymyksin liittyen.

Pulssi vaihtelee nopeasta hitaaseen ja takaisin…

Kaikkien vauvojen pulssi vaihtelee noin 120 ja 150 lyöntiä per minuutti -välillä, mutta voi laskea jopa niinkin alas kuin 100 tai jopa korkeammalle kuin 160+ lyhyiksi ajanjaksoiksi ilman, että kyseessä on vaarallinen tilanne.

Tämä ei johdu siitä että vauva nukkuisi tai olisi todella aktiivinen. Keho vain toimii niin. Teoria siitä, että hereillä olevalla/aktiivisella lapsella pulssi on korkea ja nukkuvalla lapsella matala ei aina pidä paikkaansa. Lapsi saattaa kyllä olla sikeässä unessa, mutta nähdessään eläväisiä unia saattaa olla, että tämän pulssi kohoaa korkeuksiin.

Ehkä lapsi on hereillä, mutta pysyy paikoillaan ja pohdiskelee jotakin, joten pulssi saattaa olla hyvinkin tasainen ja rauhallinen. Tai ehkäpä lapsella vain on korkea pulssi, tai hän on kyllä hereillä, mutta kuuntelee tarkasti ääniä ja seuraa valoja  jotka tulevat kohdun ulkopuolelta (tasainen, matala pulssi).

Mahassasi oleva vauvasi on aivan kuin sinä ja minä. Näin tämän omin silmin työskennellessäni vastasyntyneiden osastolla ja tutkin Jacobin ja neljän muun vauvan pulssia sydän -ja hengitysmonitorin avulla. Näiden lukemattomien tuntien aikana pystyin havannoimaan, että nukkuvan vauvan pulssi oli  100 ja 160+ välillä, se nousi ja laski. Sama tapahtui myös lasten ollessa hereillä ja aktiivisina. Myytti oli rikottu.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Kätilö mittaa pulssin

Kun kätilö mittaa vauvan pulssin äitiysneuvolassa vieraillessanne, hän laskee sydämenlyöntien määrän 15 tai 30 sekunnin ajalta, josta pulssin keskiarvo lasketaan. Tämä arvo ei ole lapsen jokapäiväinen pulssi, vaan senhetkinen keskiarvo, esimerkiksi 144 iskua/minuutti. Jos pulssi on usein lähestulkoon sama jokaisella vierailulla kätilön luona, on kyse vain sattumasta. Pulssi on aina sen hetken keskiarvo ja kyseinen pulssi saattaa myös olla lapsen ”stressi”pulssi. Kätilövierailulla tulee helposti hieman häslättyä ja tämä saattaa helposti nostaa lapsen pulssia, vaarattomasti, hieman stressaantuneena.

Yleiskuva KTG-laitteen avulla

Pulssin tarkkailua ja yleiskuvaa varten voidaan käyttää kardiotokografialaitetta (KTG/CTG), joka kuuntelee vauvan sydänääniä vähintään 30min ajan, usein jopa pidempään. Laite piirtää käyrän, joka nousee ja laskee. Pulssi, jossa ei näy nousuja ja laskuja ei ole kovin hyvä enne.