Synnytysvahingot äidillä

Moni naisista kokee vain hiukan turvonneisuutta ja hellyyttä alapäässään synnytyksen jälkeisillä viikoilla, mutta joskus voi syntyä vakaviakin vahinkoja erityisesti, jos kyseessä on ollut keisarinleikkaus tai imukuppisynnytys.

Vahingot emättimessä ja välilihassa

On normaalia, että synnytyksen yhteydessä syntyy repeämiä. Suurin osa repeämistä on pieniä ja sijoittuvat vain emättimen ulko-osiin ja häpyhuuliin. Ne paranevat yleensä melko opeasti ja helposti. Joskus syntyy kuitenkin vaikeampia repeytymiä, jotka vaikuttavat myös alla oleviin lihaksiin. Eposiotomia on kirurginen toimenpide, joka tehdään emättimen takaosasta ja sitä kautta emättimen ja välilihan ihon ja lihasten läpi. Se suoritetaan emättimen laajentamiseksi, jotta nainen pystyisi synnyttämään lapsen. Synnytyksen jälkeen se ommellaan kiinni.

Kuinka repeämiä ja eposiotomia voidaan välttää?

Voit kokeilla esimerkiksi joogamaisia venytysasentoja, jotka auttavat lantion nivelsiteitä venymään ja lantiopohjanlihaksia rentoutumaan.
Välilihan hieronta raskauden loppuajoilla voi myös auttaa. Tulee kuitenkin olla hyvin varovainen, kun hieroo aluetta.
Öljyä sormesi ja aseta ne emättimen suulle. Alaspäin suuntaavalla työnnöllä hierot sen jälkeen välilihaa emättimen kautta. Aloita kahdella sormella ja lisää määrää, kun olet saanut hieman harjoitusta.

Paras tapa välttää repeämiä on synnyttää pystyasennossa ja odottaa luonnollista refleksiä. Tulisi välttää vahvoja ponnistuksia – synnytyksen kanssa ei tulisi kiirehtiä. Samalla, kun kätilö auttaa sinua hitaasti työntämään vauvan ulos, ehtii emätin kohta kohdalta rentoutua ja avautua. Jos lapsi saa syntyä luonnollisella tahdillaan, vähenee repeytymien riski.

Rakkovahingot

Virtsarakko ja virtsatie ovat hyvin suojattuina häpyluun alla ja on erittäin harvinaista, että rakko vahingoittuisi synnytyksen aikana.

Vahingot kohdussa ja kohdunkaulassa

Kohtu voi joskus saada pieniä repeytymiä synnytyksen takia ja voi olla, että se tulee ommella paikallispuudutuksen kanssa. Erittäin harvoin tapahtuu merkittävä kohdun repeäminen, joka on hengenvaarallinen komplikaatio ja vaatii välittömästi hoitoa. Silloin suoritetaan hätäsektio ja kohtu ommellaan kiinni.

Luuston vahingot

Yleisimmät luustovahingot koskevat häntäluuta ja ristiluuta sekä niveltä lonkkaluun ja ristiluun välillä. Pitkän synnytyksen aikana, jolloin lapsi on tiukasti kiinni äitinsä lantiossa, voi ilmetä painetta risti- tai häntäluulla ja ristiluu voi vääntyä hiukan, mutta useimmiten se suoristuu itsestään parissa päivässä.