Limatulppa

Mikä on limatulppa?

Limatulppa on sitkeä lima, joka suojaa kohdunkaulaa.
Se syntyy jo neljännelläa raskausviikolla ja on sen jälkeen mukana koko raskauden ja ikään kuin ”korkki” ja suoja emättimen ja kohdun välillä. Sen tehtävänä on suojella sikiötä bakteereilta yms., jotka muuten voisivat päätyä kohtuun.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Milloin limatulppa irtoaa?

Yleensä se irtoaa silloin, kun kivut alkavat, mutta toisilla se voi irrota jopa kaksi viikkoa ennen lapsen syntymää, mikä on kuitenkin melko epätavallista. Limatulpasta voi irrota osia, mutta se voi myös rakentua uudelleen.
Limatulpan irtoaminen ei siis ole merkki siitä, että synnytys alkaisi kohta, vaan ennemminkin merkki siitä, että sinun tulisi alkaa valmistautua.
Irtoaminen tarkoittaa, että kohdunkaula on alkanut levetä.

Miltä limatulppa näyttää?

Limatulpan ulkomuoto voi vaihdella, mutta sen on kuvailtu näyttävän esimerkiksi geelitulpalta, kokkareelta yms… eli sen ulkonäkö voi todellakin vaihdella.
Limatulppa voi olla läpinäkyvä, kellertävä, beigen värinen, ruskea, punainen… jne. Siinä voi olla punaisia pilkkuja tai se voi olla veren sekainen.

Jos saat samalla verenvuotoja tai jos limatulppa on verensekainen, ei yleensä ole syytä huoleen. Se on tavallisesti vain merkki, että synnytys alkaa pian.
Jos vuoto on voimakasta, tulee sinun heti matkustaa sairaalaan ja mielellään makuuasennossa, joten soita ambulanssi.
On aina hyvä ottaa yhteyttä kätilöön varmuuden vuoksi, jos raskauden aikana ilmenee verensekaisia kokkareita.

Huomaako limatulpan irtoamisen aina?

Ei. Aina sitä ei huomaa. Monilla naisilla voi esimerkiksi olla vaivana suuret vuodot tai kokkareet raskauden aikana ja erityisesti sen lopussa, jolloin ei välttämättä osaa erottaa limatulppaa seasta.
Riippumatta siitä, onko irtoamisen huomannut, raskaus alkaa silloin, kun sen on aikakin.