Kivunlievitys

Nyt kun olet raskaana, alat kuulla kaikenlaisia kauhutarinoita kivuliaista synnytyksistä. Toinen kertoo kamalista, turruttavista kivuista ja toinen kokemuksestaan joutua synnyttämään 24 tuntia ilman kivunlievitystä. Joillakin synnytys menee nopeasti, joillakin se kestää pidempään – variaatioita on useita, sillä jokainen äiti on oma yksilönsä. Sama pätee kipuihin.

Suurin osa kivuista voidaan saada hallintaan kivunlievityslääkkeillä, mutta kaikkea kipua ei ole mahdollista poistaa. Synnytys on aina todella vaativa ja raskas sekä äidille että lapselle. Suosittelemme tutustumaan kivunlievitys -vaihtoehtoihin hyvissä ajoin ennen synnytystä. Voit keskustella vaihtoehdoista kätilösi/lääkärisi kanssa, ja miksei myös puolisosikin kanssa.

Kätilö kertoo eri metodeista varmastikin jossain vaiheessa osana synnytykseesi valmistautumista. Synnytys on sinun, joten on sinun oikeutesi olla mukana valitsemassa mitä keinoja haluat käyttää. Muistathan, etät jos synnytyksessä tapahtuu poikkeuksia, voi olla että lääkäri ei voi/halua käyttää juuri valitsemaasi keinoa. Lääkärilläsi on oikeus muuttaa lääkitystä jos hän uskoo että se ei ole sinun/lapsesi terveydelle edullinen vaihtoehto.

Älä kuuntele toisten kauhutarinoita liian tarkkaan, muista että jokaisen synnytys on erilainen.

Kun saavut synnytykseen, voit kertoa toivomuksistasi kätilöllesi. Voi olla hyvä idea kirjoittaa ne etukäteen paperille. Kätilö voi auttaa sinua valinnassa, jos se tuntuu sinusta vaikealta. Heillä on vankka kokemus siitä miten erilaiset lääkkeet vaikuttavat ja mikä on tehokkain keino. Nykyajan lääkeet eivät suinkaan ole ainoa kivunlievityskeino -löytyy erilaisia fyysisiä metodeja, sekä luonnollisia kivunlievityskeinoja.

Kivunlievityksen tarve on todella henkilökohtaista. Toiset haluavat lääkityksen, toiset valitsevat täysin luonnollisen keinon. Tämä on täysin sinusta kiinni.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Luonnolliset metodit

Liikkuminen ja rentoutuminen
On erittäin tärkeää että muistat liikkua ja mahdollisuuksien mukaan esim. kävellä ja olla istuma-asennossa -mikä vain tuntuu mukavalta. Erilaiset säkkituolit ja vastaavat voivat olla loistava apu hyvän asennon löytämiseksi. Hierovat suihkut ja ammeet voivat myös tuoda helpotusta -kylpyä ei tosin suositella lapsiveden mentyä (lisää infektioriskiä). Voit myös pyytää apua kumppaniltasi -pehmeä, rauhallinen hieronta auttaa mukavasti kipeää selkää ja hartioita.

Akupunktio

Akupunktio on vanha kiinalainen kivunlievityksen ja sairauksien vhoidon metodi. Se perustuu ohuiden neulojen ihoon pistelyyn kohdentaen pistot tiettyihin energiapisteisiin kehossa.

TENS

Yksi loistava kivun ja jännitysten hoitokeino on elektroninen stimulointi (TENS tai TNS). Värähteleviä lätkiä asetellaan iholle kohtiin jossa kipua ilmenee, ja niiden läpi lähetettävät elektroniset impulssit aktivoivat kehon oman endorfiinisysteemin ja blokkaa kipuimpulssit. Paras teho hoidolla on aivan synnyyksen alussa.

Streriilit pistokset

Pistoksissa suoraan ihon alle ruiskutetaan steriiliä vettä, joka aikaansaa todella lyhytkestoisen kivun, ennen kun se aktivoi kehon oman kivunlievitysmekanismin.

Kylmä ja kuuma

Sekä lämmin että kylmä ovat nikseistä vanhimpia. Kuumat froteeliinat, lämpökivet yms. voivat osoittautua todella tehokkaiksi -samoin kylmähoidot.

Lääketieteelliset hoitokeinot

Lääketieteelliset kivunlievityskeinot jaetaan usein sen mukaan, missä vaiheessa synnytystä niitä käytetään. Kivunlievityslääkkeiden käytettävyys on tosi yksilöllistä, ja mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisella.

Ilokaasu

Ilokaasu on hapen ja typen kemiallinen yhdistelmä. Se on yksi vanhimmista metodeista, ja on edelleenkin ahkerassa käytössä, joko sellaisenaan tai osana kivunlievitystä. Sen koostumus määritellää yksilöllisesti, ja sitä voidaan tarvittaessa muuttaa synnytyksen edetessä. Se alkaa vaikuttaa jo muutaman syvän henkäyksen jälkeen ja vaikuttaa muutaman minuutin verran. Se haihtuu helposti kehosta. Sillä ei ole haittavaikutuksia synnytykseen tai sikiöön, tosin saattaa aiheuttaa joillekkin pahoinvointia. Jos mahdollista, testaa etukäteen miten reagoit.

PCB -paraservikaalipuudutus (kohdunkaulan puudutus)

Toimenpiteessä puudutetaan kohdunkaula. Tämä voidaan suorittaa kun supistelut ovat jo alkaneet, ja kohdunkaula on noin 3-4cm auki. Metodi on helppo ja erittäin tehokas, ja auttaa kipuun pahimmillaankin. Valitettavasti sen teho vaan ei ole kovin pitkäaikainen, ja saa lapsen sydämen lyömään hieman hitaammin.

Epiduraali

Tehokas noin 90% :lla, ja voidaan ottaa käyttöön useassa eri vaiheessa. Epiduraali vähentää supistelujen kivuliaisuutta, ja sen käyttö yhdistetään usein tipan kautta annettavaan kipulääkitykseen. Epiduraalin vaikutuksia seurataan useimmiten CTG -elektrodien avulla.

Nykyään epiduraalista löytyy myös vaihtoehto johon on lisätty morfiinijohdannaista kivun lievitykseen. Tämän ansiosta synnyttävä äiti voi selän puudutuksesta huolimatta nousta ylös ja kävellä ympäriinsä. Näin myös kivut hehikentyvät. Voit kysyä tästä kätilöltäsi. Yleensä selän puudute annetaan kun supistukset ovat säännöllisiä ja kohdunkaula on avautunut noin 4cm. Lääkkeen annostelua jatketaan säännöllisin väliajoin niin kauan kun sille on tarvetta.

Epiduraali on todella tehokas kivunlievittäjä synnytksen aktiivisessa vaiheessa. Stand-up -Epiduraalilla naiselle vapautuu kyky liikuskella.

Huonona puolena voidaan mainita supistelujen tehon heikkeneminen, joka saattaa puolestaan pitkittää koko synnytystä. Tippa+epiduraali -kombo taas saattavat kasvattaa veritulpan tai verenpaineen romahtamisen mahdollisuutta.

PDB -Lantionpohjan puudutus

Käytetään vain lapsen ulostulovaiheessa. Tarkoituksena on pienillä, lantion molemminpuoleisilla pistoksilla puuduttaa lantionpohjan hermot. Kivut lantiossa ja emättimessä katoavat. Valitettavasti tämä saattaa heikentää luonnollista ponnistusvaihetta, ja synnytys saattaa pitkittyä. Saatetaan tarvita imukupin apua.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä