Apua synnytyksen käynnistämiseen?

Voinko vaikuttaa siihen milloin synnytys käynnistyy?

Yksinkertaisesti vastattuna: et voi. On erittäin epätodennäköistä, että voit vaikuttaa siihen milloin synnytys käynnistyy.

Ainoa oikea vastaus tässä olisi se sama vanha vastaus, että vauva tulee vasta sitten, kun se on valmis. Ei silloin, kun haluaisimme sen syntyvän. Ratkaisevana tekijänä on kypsyysaste, joka on sikiön ja istukan yhdessä muodostama seikka. Laskettu päivä on lähinnä vain suuntaa antava. Ymmärrän, että on helppoa luottaa sokeasti johonkin tiettyyn päivämäärään, mutta totuus on useimmiten +/- 2 viikkoa lasketusta ajasta.

Tuntuu hieman ilkeältä kirjoittaa näin, mutta totuus on, ettei tähän valitettavasti ole juuri mitään vippaskonsteja. Kaikille teille synnytystä innokkaana odotteleville äideille minulla on vain yksi neuvo: buukatkaa kalenteri täyteen tekemistä. Kutsu ystäviä kylään, mene leffaan, tai lueskele hyvää kirjaa. Aika käy todella pitkäksi jos vain istuskelee kotona sormet pöytää rummuttaen vauvaa odotellen. Suosittelen siis käyttämään pian harvinaiseksi käyvän vapaa-ajan kaikkeen sellaiseen, mihin ei ehkä myöhemmin ole mahdollisuutta.

Mutta kai ”paniikkinappula” toimii?

Seksi näinkin lähellä synnytystä ei välttämättä ole se ensimmäinen asia kiinnostavien asioiden listalla varsinkin, kun mielessä on vain saattaa pikkuinen vauva maailmaan.

Seksin harrastaminen synnytyksen käynnistämiseksi ei ole aivan täysin tuulesta temmattu ajatus, sillä miehen siittiöt sisältävät pienen määrän synnytyksen keinotekoisissa käynnistyksissä käytettävää prostaglandiinia.

Tosin kyseinen määrä on niin minimalistisen pieni, että riittävää määrää varten pariskunnan pitäisi harrastaa seksiä kuin kanien, 24/7.

Toki oikein voimakkaan orgasmin on sanottu voivan voimakkuudellaan käynnistää synnytyksen, mutta tämäkään ei ole mahdollista, joillei vauva ole vielä valmis syntymään.

Risiiniöljy

Kehoittaisin jättämään risiiniöljynkin kaupan hyllylle. Monet väittävät kivenkovaan sen olevan varma keino saada vauva syntymään, mutta se ei kyllä aiheuta muuta kuin pahaa oloa.

Risiiniöljyä juodessa oireet ovat samanlaiset kuin oikein pahassa vatsataudissa, mutta kovatkaan vatsan kouristelut eivät edesauta lapsen syntymistä. Kohtu mutristelee, koska suoliston toiminta käynnistyy eikä siksi, että vauva olisi syntymässä.

Toki risiiniöljy saattaa joissakin tapauksissa aikaansaada synnytyksen käynnistymisen, mutta katastrofaalisin seurauksin. Synnytys saattaa edetä liian nopeasti, ja riskinä on, että äiti ei ehdi synnytysosastolle – seuraamukset sekä äidille että lapselle saattavat olla vakavat.

”Koska risiiniöljyn vaikutuksia raskaanaoleville ei ole tutkittu, suosittelemme etteivät raskaanaolevat käyttäisi sitä ollenkaan”

  • Gudrun Abascal, johtava kätilö Tukholman synnytyssairaalassa

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Vadelmanlehtitee

Kätilöt ovat kautta aikain opastaneet tulevia äitejä juomaan vadelmanlehtiteetä raskauden viimeisen kuukauden aikana synnytyksen käynnistämiseksi. Aiheesta ei ole olemassa tutkimuksia jotka todistaisivat väittämän, mutta useat vannovat sillä olevan synnytyksen käynnistymistä edesauttava vaikutus.

Vadelman lehdet sisältävät oksytosiinia eli samaa hormonia, jota hypofyysi vapauttaa kehossa käynnistääkseen kohdun supistelun.

Tämän vuoksi vadelmanlehtiteetä ei suositella käytettäväksi ennen raskausviikkoa 35 ja jos raskaanaoleva kokee muutenkin tavallista enemmän supisteluja, suositellaan vadelmanlehtiteen juomista vasta viikon 38 jälkeen.

Eikö siis ole mitään varmaksi todettua toimivaa keinoa?

Usko tai älä, mutta sellaista keinoa ei valitettavasti ole olemassa.

Jos jotain, niin tulevan äidin tulisi välttää kohtuutonta stressaamista raskauden loppuvaiheilla. Portaissa ramppaaminen ja ikkunoiden pesu ovat yksi synnytyksen käynnistävä myytti. Jos sinusta tuntuu, että olet todella virkeässä kunnossa ja haluat pestä ikkunoita, anna palaa. Jos taas olosi on väsynyt, (kuten tässä vaiheessa yleensä on) ota rennosti ja huili. Tulet tarvitsemaan kaikki voimasi synnytyksessä. Kannattaa siis levätä ja kerätä voimia mahdollisimman paljon.

Kehosi on raskauden loppuvaiheessa erittäin herkkä, ja itse asiassa, jos ponnistelet liikaa, riskeeraat istukan alkavan vuotaa verta tai jopa irtoavan.