Selkärankahalkio

Mikä on selkäydin?

Selkäydin on noin sormen paksuinen ja todella hauras. Se sijaitsee nestetäytteisessä pussissa selkärangassa. Se sisältää samanlaisia hermosoluja kuin aivot. Niistä lähtee pitkiä hermoratoja, jotka antavat signaaleja lihaksille ja vastaanottavat niitä tuntosoluista. Vauriot ytimessä vaikeuttavat signaalien kulkua.

Kuinka tavanomainen selkärankahalkio on?

Suomessa syntyy vuosittain noin 15 lasta jolla on selkärankahalkio (toiselta nimeltään meningomyeloseele). Se on hermoston tavallisimpia epämuodostumia.

Suomesta löytyy nykypäivänä noin 1000 lasta/nuorta, joilla on diagnosoitu selkärankahalkio. Sen ilmeneminen ympäri maailmaa vaihtelee suuresti -esimerkiksi Englannissa yhdellä vauvalla 250:stä on selkärankahalkio, kun taas sama luku USAssa on 1-2 lapsella tuhannesta. Suomessa luku on yksi 2500:sta.

Suomalaisen meningomyeloseele-lapsen tilan vakavuus on useimmiten myös muiden maiden lasten tilaan verrattuna vähemmän vaikea. Maantieteellisen sijainnin eroavaisuuksien vuoksi uskotaankin, että ympäristötekijät voivat olla osana aiheuttamassa kyseistä kehityshäiriötä. Toisaalta on myös tiedossa, että selkärankahalkio kulkee suvussa, joten myös perintötekijät ovat osasyy häiriön syntymiselle. Mitä luultavimmin tämä kehityshäiriö on siis epäsuotuisien ympäristötekijöiden ja perinnöllisyyden summa.

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä

Voiko selkärankahalkio kehittyä jälkikäteen?

Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että vesiliukoinen B-vitamiineihin kuuluva foolihappo pienentää selkärankahalkion riskiä. Tämän vuoksi jo raskautta suunnitteleville naisille suositellaan foolihappolisän syönnin aloittamista. Sitä on saatavilla apteekista ilman reseptiä.

Sikiödiagnostiikka

Nykypäivänä voidaan jo sikiön lapsivedsidiagnostiikan pohjalta (esim. ultraäänellä) havaita kasvavan sikiön mahdollinen selkärankahalkio, jolloin raskaus voidaan tarvittaessa keskeyttää.

Jos ultraäänitutkimuksessa löytyy epäilyksiä herättäviä löydöksiä, lähetetään äiti lisätutkimuksiin tilanteen varmistamiseksi.

Mitä selkärankahalkio oikeastaan tarkoittaa?

Selkärankahalkiossa osa lapsen selkäytimestä on selässä suojaamattomana, vaikka sen suojana pitäisi olla nikaman kaari, selkälihakset sekä iho. Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä.

Vauriot eivät rajoitu vain selkäytimeen – koko hermosto kärsii epämuodostumasta.

Vaurioiden laajuus riippuu siitä, mistä kohtaa epämuodostuma selkärangassa löytyy.  Selkärankahalkio kun aiheuttaa halkion kohdalla olevien hermoimpulssien toimimattomuuden, jolloin seurauksena on lihasheikkous tästä kohdasta alaspäin.

Millä tavoin selkärankahalkio vaikuttaa lapseen?

Epämuodostuma saattaa aiheuttaa ongelmia kävelemisen opettelussa. Se saattaa myös aikaansaada selkärangan virheasentoja ja kaareutumia, skolioosia ja ongelmia lonkka-, polvi- ja jalkanivelissä. Tavallisia oireita ovat myös mm. pidätysongelmat, silmän liikeongelmat ja karsastus.

Noin 80%:lle selkärankalapsista kehittyy myös hydrokefalia eli vesipää. Hoitoa varten potilaalle asetetaan suntti, joka poistaa päähän kertyneen ylimääräisen nesteen sivuaivokammiosta vatsaonteloon.

Kaikki ongelmat voidaan useimiten korjata tai niitä voidaan helpottaa joko leikkaushoidolla tai fysioterapialla.

On erittäin tärkeää muistaa, että vaurioiden aiheuttamien toiminnallisuuden häiriöiden taso on yksilöllistä. Oireet voivat myös vaihdella saman henkilön eri käsissä jne.  spastisuutta (ts. pysyvää lihasjännitystä) voi esiintyä myös ja oireita voidaan helpottaa lääkehoidoilla.

Mitä synnytyksen jälkeen tapahtuu?

Koska avoin selkäranka tarjoaa bakteereille oivan väylän selkäytimeen (ja näin ollen aiheuttaa suuren infektioriskin), pyritään halkio sulkemaan lapsen ensimmäisen elinpäivän aikana.

Operaatiota voidaan viivästyttää, jos halkio on ihon peitossa, jos lapsi sairaalaan tullessa on jo pari päivää vanha tai jos lapsi on todella huonossa kunnossa.

Sulkemisleikkauksessa hermokudokset säästetään ja avoin selkäranka peitetään aivoydinkalvoilla, lihaksilla ja iholla. Toimenpiteellä pyritään pienentämään mahdollisia tulevia vaurioita sekä tulehduksia (infektioita) hermokudoksessa.

Tukea ja neuvoja

Halutessasi löydät lisätietoa ja tukea asiassa Suomen CP -Liiton sivuilta.