Raskauden eri vaiheet

Mitä oikein tapahtuu?

Odotetusti tai ei, huomaat kuukautistesi jäävän pois. Seuraavaksi teet raskaustestin ja tulos on positiivinen – olet raskaana! Ehkäpä olet jo huomannut joitakin raskauden merkkejä? Pahoinvointi, aristavat rinnat, väsymys, huimaus ja lisääntynyt virtsaamisen tarve ovat muutamia tunnetuimpia raskauden merkkejä, vaikka niitä ei kaikilla ilmenekään. Joillakin naisista ilmenee omia pieniä oikkuja raskauden merkkinä.

Jo ennen kun tulet raskaaksi (suunnitellessanne raskautta) tai heti, kun huomaat olevasi raskaana, on erittäin tärkeää syödä tarpeeksi foolihappoja.  Foolihappo on B-vitamiini, joka voi mm. vähentää sikiön selkäytimen epämuodostumien muodostumisen riskiä (muodostuvat yleensä ensimmäisten viikkojen aikana). Foolihappoa on saatavilla apteekista tabletteina.

Viikot 1-2

Sinä: Lääketieteellisesti raskaus lasketaan viimeisimpien kuukautistesi ensimmäisestä päivästä, ts. kaksi viikkoa hedelmöittymisestä.  Toisella viikolla munasolu kypsyy munasarjassa ja on viikon loppuessa valmis irtoamaan.

Alkio: Vauva on kaksi viikkoa nuorempi kuin millä raskausviikolla olet.

Viikko 3

Sinä: Noin kaksi tuntia yhdynnän jälkeen siittiösolut ovat matkanneet tarvittavat 17-18cm munasolulle. Hedelmöittyminen tapahtuu – olet raskaana!

Alkio: Noin 30 tuntia yhdynnän jälkeen ensimmäiset solunjakautumiset alkavat. Edelleen geelimäisen kuoren sisällä oleva hedelmöittynyt munasolu jakautuu matkustaessaan munanjohtimessa.  Yhdessä viikossa tästä muodostuu pieni pallo, joka koostuu sadoista soluista. Tätä kutsutaan Morulaksi, ja se on kooltaan noin 0,15mm. Noin seitsemän päivää hedelmöittymisen jälkeen solupallo jättää geelimäisen kotelonsa ja on nyt valmis olemaan suorassa kosketuksessa kohdun kanssa.

Viikko 4

Sinä: Saatat olla väsyneempi kuin tavallisesti ja saatat jo aavistaa olevasi raskaana. Jotkut tuntevat olonsa täysin normaaliksi eivätkä osaa epäillä mitään.

Alkio: Morula on nyt noin 0,2mm halkaisijaltaan. Se saavuttaa kohdun kolmannen ja neljännen viikon aikana ja kiinnittyy  limakalvolle. Osalle naisista tämä saattaa aiheuttaa pientä vuotoa, mutta useimmiten se on hyvin epätodennäköistä.

Solupallo kasvaa yhteen millimetriin ja jakautuminen nopeutuu. Loppuviikosta Morula koostuu jo parista tuhannesta solusta. Osa niistä muodostaa pian alkion ja osa istukan. Lapsivettä alkaa muodostumaan ja fibriinitulppa muodostuu sulkemaan kohtuontelon.

Viikko 5

Sinä:  Kuukautisesi ovat mitä luultavimmin jääneet kokonaan pois, tämä on se aika kun suurin osa tekee raskaustestin. Osalla naisista on edelleen hieman vuotoa suunnilleen sinä aikana, kun kuukautisten pitäisi tulla, mutta se ei ole ollenkaan haitallista. Vuoto on yleensä huomattavasti niukempaa.

Alkio: Loppuviikolla alkio on jo noin 2mm. Sisin soluryhmä muodostaa tasaisen ”levyn”, joka on kolme solukerrosta paksu. Uloimmasta kerroksesta muodostuu iho, hermosto, silmät ja korvat.  Keskimmäisestä kerroksesta lihakset, luusto, sydän, munuaiset sekä sukupuolielimet.  Sisin kerros muodostaa suoliston ja ruonasulatussysteemin, keuhkot ja virtsarakon. Nyt alkio on jo muodostanut osan hermostoa, putkilomainen sydän alkaa lyödä ja verisuonet muodostavat yhteyden napanuoran muodossa alkion ja istukan välille.

Viikko 6

Sinä: Verenkierron vilkastuminen voi saada sinut hengästyneeksi ja munuaisten verenkierron vilkastuttua voi olla, että sinulle tulee tarve käydä useammin pissalla. Istukan hormonit vaikuttavat ruoansulatussysteemiisi aiheuttamalla mahdollisesti pahoinvointia tai ummetusta. Suolistosi turpoaa, joten voit sekä tuntea olosi raskaaksi että jopa näyttää siltä. Raskauden vaatimukset keholtasi sekä mahdollinen ruokahaluttomuus voivat tehdä sinut erittäin väsyneeksi.

Alkio: Vauvalla on jo iho, runko ja aivosoluja. Pienet kädenalut ovat ilmestyneet sivuille. Silmä -ja korvasolut ovat näkyvillä ja koko alkio on nyt noin 3-5mm. Sydämeen muodostuu väliseinämä ja hyvällä tuurilla alatien ultrassa on mahdollista havaita vauvan sydämenlyönnit.

Viikko 7

Sinä: Nyt raskauden merkit ja oireet (pahoinvointi, oksentelu ja väsymys) alkavat toden teolla tuntua. Mutta ei hätää vaikkei sinulla edelleenkään ilmenisi näitä oireita. Raskaushormonit eivät vaikuta kaikkiin naisiin yhtä vahvasti ja tämä on täysin normaalia.

Alkio: Alkio kasvaa nyt noin yhden millimetrin vuorokaudessa ja viikon 7 lopulla se on jo noin 10-13mm kokoinen. Se muodostaa joka minuutti 100 000 uutta hermosolua. Aivot alkavat jakautua kahteen osaan, kasvot muodostuvat ja silmät alkavat muistuttaa painaumia. Alkio voi nyt refleksinomaisesti jo liikuttaa käsiään pikkiriikkisen. Tämä voidaan hyvällä tuurilla havaita alatien ultrassa.

Viikko 8

Alkio: Viikolla 8 alkio alkaa olla kooltaan n. 13-15 mm eli suunnilleen yhden vadelman kokoinen! Se on eräänlaisen kalvon sisällä, joka on jo tähän mennessä täyttynyt lapsivedellä.

Alkio on nyt 10 000 kertaa suurempi kuin se oli ollessaan vastahedelmöittynyt solu 42 päivää sitten. Sydän on nyt täysin muodostunut ja sen kasvot ovat saaneet ihmismäisiä piirteitä kun sekä ylähuuli, nenänpää ja silmäluomet ovat alkaneet kehittyä.

Viikko 9

Alkio: Sillä aikaa, kun kuukautiset edelleen loistavat poissaolollaan, alkion kasvot muokkaantuvat entistä enemmän ihmismäisemmiksi. Myös selkäranka pitenee ja suoristuu. Alkion ”häntä” (jäänne muinaisihmisestä) lyhenee ja lopulta katoaa. Sikiö alkaa reagoimaan kosketukseen ja sen tuntoaisti kehittyy.

Viikko 10

Sinä: Väsymyksesi ja lopulta myös pahoinvointisi ja oksentelu vähenevät, mutta pissaamisen tarve kasvaa takuuvarmasti.

Sikiö: Alkiovaihe on nyt ohi! Lapsen ihmismäinen ulkomuoto on täysin nähtävissä, sormet ja varpaat ovat helposti erotettavissa ja munuaiset alkavat tuottaa virtsaa. Kymmenen viikon tienoilla sikiö alkaa olla noin 2,5cm pituinen ja painaa keskimäärin 8 grammaa. Se liikuttelee itseään varovasti ympäriinsä kehittääkseen lihaksiaan, mutta tässä vaiheessa on vielä aivan liian aikaista tuntea sen liikkeitä. Lapsi alkaa vaihdella asentoaan kohdussa.

Viikko 11

Sikiö: On nyt noin 4,5-6 cm pitkä. Sen pää vie suurimman osan sen pituudesta ja se kasvaa enimmäkseen päästään. Huulet liikkuvat, otsa rypistelee ja pää kääntyilee. Sikiön sisällä sukupuolielimet alkavat olla täysin valmiit.

Viikko 12

Sikiö: Paino on nyt noin 9-13 grammaa ja pituus 7cm. Keuhkot ovat valmiit, mutta eivät täysin kehittyneet. Haima toimii ja alkaa tuottaa insuliinia. Sikiö vastaa ulkoiseen stimulaatioon ja potkii, vaikket kykenekään tuntemaan sitä vielä.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Viikko 13

Sinä: Kolmannen kuun lopulla kohtu on liikkunut lähemmäs lantiota ja vatsaonteloa. Kokenut kätilö saattaa kyetä tuntemaan sen suoraan häpyluun yläpuolella, mutta ei ole ollenkaan merkillistä, jos sikiön tuntemiseen menee vielä jonkin aikaa. Pahoinvointi, oksentelu ja väsymys häviävät normaalisti kokonaan kolmannellatoista viikolla, mutta saatat edelleen tuntea pahoinvointia tiettyjen ruoka-aineiden kohdalla. Aikaisemmin synnyttäneet saattavat pystyä havaitsemaan sikiön liikkeitä, mutta se on erittäin harvinaista.

Sikiö: Kaikki sisäelimet ovat nyt muodostuneet ja vaativat vain hieman hienosäätöä. Sikiö ei edelleenkään kykene selviytymään kohdun ulkopuolella, sillä sisäelimet eivät ole vielä täysin kehittyneitä. Ne kehittyvät koko loppuraskauden ajan. Nyt lapsesi täytyy alkaa kasvaa valmistautuakseen elämään kohdun ulkopuolella. Sikiö kykenee nyt avaamaan ja sulkemaan suunsa, imemään ja nielemään, haukottelemaan ja venyttelemään ja jopa pyörähtämään ympäri. Se on noin 9cm pitkä ja painaa 20–35 grammaa.

Hyvä ottaa huomioon

Tämän kauden alkua kutsun ”pelottavaksi vaiheeksi”.

Pahoinvointisi on luultavasti kadonnut jo kokonaan, tunnet olosi yhtäkkiä lähestulkoon normaaliksi ja se turvotuksen tunne jota koit mahasi/kohtusi tienoilla on saattanut kadota jäljettömiin. Tämä voi olla hieman pelottavaa, eikös?

Onko tässä aihetta hätääntyä? Ei todellakaan, mutta luultavimmin hätäilet silti. Vai kuinka?

Näin sen tulisi ollakin.

Kehosi on nyt tottunut uusiin hormonitasoihin jotka raskaus on tuonut tullessaan ja muutaman seuraavan viikon aikana ennen kuin vatsasi kasvaa ja alat tuntea liikehdintää tosissaan kaikki muutokset tapahtuvat huomaamatta sisäpuolellasi. Sisällä kohdussasi tapahtuu joka sekunti jotakin ihmeellistä ja uskomatonta, mutta et vain pysty näkemään tätä. Mutta odotapas vain, tämän jakson loppupuolella alat huomata, että sisälläsi todellakin asustaa joku!

Viikko 14

Sikiö: On nyt noin 11cm pitkä ja painaa noin 60 grammaa. Se saa nyt kaiken ravintonsa täysin kasvaneen istukan välityksellä. Silmät löytävät paikkansa kasvojen etupuolella, korvat pään sivuilla, nenä erottuu selkeämmin ja ensimmäiset hiukset alkavat näkyä.

Viikko 15

Sikiö: On nyt noin 13cm pitkä ja painaa keskimäärin 80 grammaa. Iho on ohut ja läpikuultava, ja verisuonet erottuvat selkeästi. Vaikka korvat eivät olekaan vielä täysin kehittyneet, kykenee lapsesi jo havaitsemaan ääniä.

Viikko 16

Sikiö: Lapsesi on nyt 14-16cm pitkä ja painoltaan noin 110 grammaa, ja kasvaa edelleen kovaa vauhtia kelluessaan lapsivedessä. Sikiöpussi sisältää kuudennellatoista raskausviikolla n. 1,8 dl lapsivettä. Sormien kynnet kehittyvät ja silmät, nenä ja korvat ovat hyvin muodostuneet.  Luuranko vahvistuu ja luutuu. Lapsen kuulo on nyt terävä ja vaikka silmäluomet ovat edelleen kiinni, lapsi kykenee erottamaan valon ja pimeän vaihtelut.  Kehoa peittää hieno, pehmoinen Lanugokarva (utukarvoitus). Sukupuolielimet jatkavat kehittymistään, ja viikoilla 16–17 aletaan pystyä erottamaan onko lapsella vagina vai penis. Sikiö kykenee nyt jo vaativampiin liikkeisiin ja pystyy jo mm. ottamaan napanuorasta kiinni, imeskelemään sormiaan sekä tekemään vaikeampia ilmeitä.

Viikko 17

Sinä: Useimmilla raskausmaha alkaa nyt huomattavasti erottua. Tämä on kuitenkin erittäin yksilöllistä – jos mahasi ei ala vielä näkyä, älä hätäänny. Se ilmestyy kyllä.

Sikiö: Lapsi on noin 17cm pitkä ja painaa keskimäärin 135 grammaa. Pään halkaisija on nelisen senttimetriä ja jalat noin kaksi senttimetriä pitkät. Lapselle kehittyy lämpöä säätelevä rasvakerros, nimeltään Vernix caseosa.

Viikko 18

Sinä: Nyt on se aika, kun ensisynnyttäjätkin alkavat tuntea lapsen liikkeitä! Ei kuitenkaan ole ollenkaan ihmeellistä, jos tähän menee vielä muutamia viikkoja.

Sikiö: Vielä syntymätön lapsesi on nyt noin 18-19 cm pitkä ja painaa noin 170 grammaa. Se alkaa harjoitella ruuansulatus- ja ulostusprosesseja nielemällä lapsivettä ja virtsaamalla sitä. Kieleen on jo ilmestynyt makunystyröitä ja sikiö pystyy reagoimaan lapsiveden makuun.

Viikko 19

Sinä: Näihin aikoihin alat olla jo tottunut raskaana olemiseen ja päässyt eroon pahoinvoinnista yms., mutta muista, että jokainen raskaus on yksilöllinen – aivan kuten sinäkin – ja jokainen kokee raskauden omalla tavallaan. Ei ole oikeaa tai väärää seikkaa. Moni kokee selkäkipuja sekä symfuusikipuja (SPD). Ehkäpä näet entistä eläväisempiä unia? Näihin aikoihin alat olla tavallista tunteikkaampi ja ennalta-arvaamattomat tunteet nousevat helposti pintaan.

Sikiö: Pituus suunnilleen 20cm ja paino 250 grammaa. Maitohampaiden perusta alkaa olla valmis ja sen alla aikuisiän hampaiden pohja alkaa kehittyä.

Viikko 20

Sinä: Tunnet ehkä olosi väsyneeksi ja raihnaiseksi – saatat olla rautalisän tarpeessa. Keskustele asiasta kätilösi kanssa.

Sikiö: Alkaa olla 23cm pitkä ja painaa 260-300 grammaa. Kätilösi voi kuunnella jo lapsen sydänääniä Dopplerilla.

Viikko 21

Vauva: Nyt lapsesi on jo n. 25cm pitkä ja painaa lähemmäs 400 grammaa. Lapsella on kasvavasti tilaa liikkua ympäri kohtua ja se potkii jo kovaa ja korkealle. Ehkä et kuitenkaan vielä huomaa potkuja, sillä lapsi saattaa potkia selkääsi kohti. Laskettu päivä voidaan nyt määrittää yhden viikon virhemarginaalilla. Tämä lasketaan pohjautuen pääkallon halkaisijaan, joka on nyt noin viisi senttimetriä. Tyttövauvalla muodostuu vagina ja munasarjat sisältävät jo yli kuusi miljoonaa munasolua. Ennen kuin hänestä tulee hedelmällinen, tulee munasolujen määrä laskea 300 -400 munasoluun. Pojalla kivespussit ovat edelleen tyhjät.

Viikko 22

Vauva: Pituus on nyt noin 26cm ja paino noin 450 grammaa ja paino kasvaa noin 70 gramman viikkovauhdilla. Vauvalla alkaa jo olla oma unirytminsä, jota dominoi REM-uni. Âlä vertaile lapsesi liikkeitä ja aktiivisuutta muiden vauvojen kanssa – vauvasi on jo nyt täysin uniikki ja omaa oman persoonallisuutensa.

Viikko 23

Sinä: Saatat alkaa jo tuntea supistelua, jopa supistuksia, kun kohtusi  vetäytyy ja kovettuu. Tämä on merkki kohtusi työskentelystä sen valmistautuessa synnytykseen. Normaalisti supistelut kestävät vain minuutin tai pari, ja saattavat tuntua hieman epämiellyttäviltä. Jos ne aiheuttavat kipua, keskustele asiasta kätilösi kanssa. Älä hätäänny vaikket vielä tuntisikaan supistelua. Useammilla ne alkavat vasta myöhemmin raskauden aikana, noin viikon 30 tienoilla ja joillakin ne eivät koskaan ilmene. Jälleen, tässäkään ei ole oikeaa tai väärää.

Vauva: Alkaa olla jo 27cm pitkä ja painaa jopa 500 grammaa. Vauvalle voi nyt tulla kohdussa hikka ja hyvällä tuurilla äiti saattaa huomata tämän rytmikkäinä tuntemuksina, joka saattaa kestää pidemmänkin aikaa. Myös vastasyntynyt lapsi hikottelee usein.

Viikko 24

Sinä: Voi olla lohdullista tietää että jos lapsesi syntyisi nyt, sillä olisi jo mahdollisuudet selviytyä. Lapsesi on valmis, mutta kehittymätön, ja tulee joka tapauksessa tarvitsemaan paljon avustusta. Saatat tuntea olosi nyt täysin normaaliksi ja pystyt elämään normaalia arkipäivän elämää. Ehkä tunnet tarpeelliseksi ottaa hiukan rennommin ja levätä normaalia enemmän.  Kuuntele kehoasi ja vaistojasi ja tee mikä sinusta tuntuu parhaalta.

Vauva:  Vauva kasvattaa painoaan nyt noin 85 grammaa viikossa, painaen nyt noin 550 grammaa, 30cm pituudella. Lapsen tasapainoelin on kehittynyt ja se kykenee erottamaan milloin se on kohdussa ylhäällä ja milloin alhaalla. Aivoissa alkaa erittäin tärkeä kehitysvaihe. Aivokuoren solut, jotka ovat mukana tietoisen ajattelun muodostamisessa, alkavat nyt muodostua.

Viikko 25

Vauva: Syntymätön lapsesi on nyt noin 31cm pitkä ja painaa noin 650-700g, mutta muistathan, että pituus ja paino vaihtelevat suuresti lapsesta toiseen viikon 20 jälkeen.

Viikko 26

Vauva: Painaa keskimäärin 650-850g ja on noin 31cm pitkä. Vauvan iho vahvistuu ja muuttuu vähä vähältä vähemmän läpinäkyväksi, mutta hän on edelleen laiha ja ryppyinen.

Viikko 27

Vauva: Availee ensimmäisen kerran silmäluomiaan ja alkaa katsella ympärilleen. Liikkeiden rytmitys, hengittäminen ja nieleminen ovat nyt täysin kehittyneitä toimintoja ja vauva osaa myös hahmottaa tilaa ja siinä liikkumista, sekä tunnistaa äitinsä sydämenlyönnit. Pituus alkaa olla 34cm tienoilla ja paino 900g-1kg.

Viikko 28

Vauva: Jos vauvasi syntyisi nyt, olisi sillä jo hyvät mahdollisuudet selviytyä, tosin vauva tarvitsisi keskoskaapin apua. Lapsi voi selviytyä myös syntyessään raskauden aikaisemmassa vaiheessa, mutta ennenaikaista synnytystä seuraa usein komplikaatioita.

Vauva alkaa nopeasti kehittää ihonalaista rasvakerrosta eikä ole enää niin laiha. Ikenien alla maitohampaat ovat valmiit. Myös kaikki aistit ovat täysin kehittyneet, ja vauva reagoi ulkopuolisiin ääniin ja valoihin. Hiukset alkavat olla jo aika pitkät ja ripset ovat alkaneet kasvaa.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Viikko 29

Sinä: Vauvasi voi aistia olotilasi ja tuntemuksesi, esimerkiksi jos sinulla on stressiä. On hyvä idea yrittää rentoutua, jos huomaat, että ympäristösi tuntuu stressaavalta. Voit harjoitella rentoutumista joka päivä. Opettele myös kuuntelemaan kehosi signaaleja.

Vauva: Pituutta löytyy jo noin 35cm ja painoa 1000-1250g. Pää ei enää näytä kehoon verrattaessa suurelta.

Viikko 31

Sinä: Olet saattanut alkaa tuntea supistuksia jo huomattavasti useammin. Jos niitä ei kuitenkaan vielä edes kuulu – älä hätäile, kaikille niitä ei koskaan tule. Monet alkavat tuntea olonsa hieman kömpelöksi ja isoksi. Joillakin symfuusikivut alkavat olla todella vahvoja.

Vauva: Painaa noin 1,5kg ja on noin 40cm pitkä. Osa vauvoista on alkanut potkia kovasti ympärilleen ja potkut saattavat jopa tehdä todella kipeää. Osa vauvoista kokee kasvavan tilanpuutteen rauhoittavana.

Keuhkot ovat nyt täysin valmiit ja vauva alkaa harjoittaa niitä ”hengittämällä” lapsivettä niiden läpi. Seurauksena saatat tuntea lapsen hikottelun selkeämmin ja tämä on täysin normaalia.

Lapsi reagoi eri tavoin eri instrumentteihin, musiikkiin ja ääniin ja olisi tärkeää, että juttelet ja laulat vauvallesi, sillä nyt lapsi alkaa jo tunnistaa äitinsä (ja isänsä) äänen.

Viikko 32

Vauva: Painaa noin 1650g ja on noin 41cm pitkä. Ihonalainen rasvakerros vahvistuu antaakseen energiaa ja auttaakseen lämmönsäätelyssä syntymän jälkeen. Poikavauvoilla kivekset ovat alkaneet laskeutua kivespusseihin ja hyvällä tuurilla ne on mahdollista erottaa ultraäänessä.

Viikko 33

Sinä: Osa naisista kokee kipua emättimessä ja kivun voi aiheuttaa suonikohjut.  Laita muovipussiin hiukan jäitä ja aseta kivun kohdalle ja huili hetki.

Vauva: Monet vauvoista kääntyvät nyt pää alaspäin. Ei hätää, vaikka vauvasi ei olisikaan vielä kääntynyt, koska vauva testailee erilaisia asentoja viettäen yhden päivän yhdessä asennossa, toisen toisessa. Vauvan ei tarvitse olla oikeassa asennossa ennen viikkoa 36/37. Painoa on nyt noin 1,7 -2kg ja pituutta noin 42cm.

Viikko 34

Vauva: Pituutta noin 41cm ja painoa 1,7-2,2kg. Vauva on nyt tilastojen mukaan ”selvitymiskunnossa” ilman komplikaatioita, jos se syntyisi nyt. Vauva reagoi nyt eri tavoin äidin, isän, sisarusten ja vieraiden ääniin.

Viikko 35

Sinä: Lapsi reagoi nyt kehosi erittämien hormonien välityksellä huomattavasti suurimmissa määrin tunnetiloihisi.

Vauva: Pituus- ja painonvaihtelut ovat nyt suuria, mutta normaalisti vauva painaa nyt noin 1,9-2,5kg ja on noin 45cm pitkä.

Viikko 36

Sinä: Kohtu täyttää nyt lähes koko vatsaontelon ja yltää hieman kylkiluiden alapuolelle. Tunnet ehkä kuinka kohtu laskeutuu, kun lapsen pää asettuu kohdunsuulle – tämän seurauksena sinun on varmastikin helpompi myös hengittää. Kohdusta tuleva paine vatsalaukkua vasten saattaa aiheuttaa närästystä (erityisesti, jos makaat selälläsi). Kohtu laajenee ja kivut lantion takaosissa ja häpyluussa ovat tässä vaiheessa täysin normaaleja.

Vauva: Lapsi on nyt noin 47cm pitkä ja painaa noin 2,7kg. Osa lapsista eivät ole tämän suurempia syntyessään, osa taas saattaa painaa jopa kilon-pari enemmän.

Viikko 37

Sinä: Synnytys alkaa olla jo lähellä ja on sinun aikasi alkaa valmistautua. Syö hiilihydraattipitoista ruokaa ja yritä levätä mahdollisimman paljon. Jos et ole vielä pakannut ” vauvalaukkuasi”, on sen aika ehdottomasti nyt. Suurin osa vauvoista on nyt kääntynyt pää alaspäin, mutta osa on vielä peppu alaspäin tai kyljellään. Voi olla aika yrittää kääntää lasta kätilön avustuksella.  Lapsivesi alkaa olla valmiudessa purkautua, ja jos se menee, tulee sinun välittömästi soittaa synnytysosastolle.

Vauva: On jo niin suuri ettei se mahdu enää kääntyilemään kohdussa. Siitä on tullut hieman pullukka, ja sen aivotoiminnot ovat kasvavassa määrin organisoidumpia ja tajunta on jo hyvin kehittynyt. Silmien liikkeet ovat koordinoituja ja näkö paranee.

Viikko 38

Sinä: Minä hetkenä hyvänsä on synnytyksen aika. Noin 4% lapsista syntyy ennen viikkoa 38 ja yhtä moni viikon 42 jälkeen. 92% lapsista syntyy viikkojen 38 ja 42 välimaastossa.

Vauva: Voi kehittää painoaan nyt jopa 30g päivässä. Paino keskimäärin 3,2kg ja pituus noin 48-49cm.

Viikko 39

Sinä: Jännitys kasvaa -laskettu aika alkaa olla käsillä. Älä kuitenkaan laita liikaa painoarvoa lasketulle päivälle – vauva voi syntyä aikaisemmin tai myöhemmin. Siitä, mikä on synnytyksen käynnistävä tekijä, ei ole tietoa, mutta yhden teorian mukaan istukka alkaa signaloimaan aikovansa lopettaa toimintansa pian. Istukka lopettaa nyt kasvamisen, mutta toimii silti edelleen täysin normaalisti. Riippumatta halustasi tai ulkoisista tapahtumista, lapsi syntyy vasta, kun se on siihen valmis.

Vauva: Painaa nyt noin 3,3-3,7kg ja on noin 48-50cm pitkä. Sen suolet ovat täynnä mustanvihreää lapsenpihkaa, josta lapsen ensimmäinen syntymän jälkeinen uloste koostuu. Maksa ja sydän täyttyvät ravinteilla, joita lapsi voi tarvittaessaan käyttää jos synnytyksen yhteydessä ilmenee hapenpuutetta.

Viikko 40

Sinä: Onnea, olet melkein valmis! Kohtu ja sen myötä vatsasi ovat varmastikin jo laskeutuneet ja useimmat vauvat ovat nyt valmiita. Kohdunkaula alkaa avautua. Supistuksia saattaa alkaa tulla useammin, mutta jotkut naiset eivät koskaan tunne supistelua. Lapsen liikkuvuus vähenee, mutta sinun tulisi edelleen tuntea sen liikkeet. Jos sinua epäilyttää, soita synnytysosastolle. Useat naiset ovat nyt jo väsyneitä raskaana oloon ja haluavat saada vartalonsa takaisin. Monet haluaisivat jo vaihtaa raskauden vanhemmuuteen. Tunteet saattavat nyt olla yhtä sekamelskaa ja olosi saattaa tuntua yhtä aikaa työläältä ja loistavalta (sillä odotus voi tuntua liian pitkältä). Käytä aikasi tehdäksesi asioita, joita et hetkisen kuluttua ehdi tehdä – lue kirja, katsele elokuvia, käy elokuvissa tai illallisella ravintolassa.

Vauva: Odottelee vain synnytyksen käynnistymistä. Sen rintakehä on nyt huomattavasti edempänä. Vauva kehittää edelleen rasvakerrostaan ja sen raajat vahvistuvat. Lapsi painaa nyt 3,3-3,7kg ja on keskimäärin 49-54cm pitkä. Pian on aika.

Viikko 41

Sinä: Onko olosi työläs? Ärsyyntynyt? Levoton? Et ole yksin. Tämä on lasketun ajan kirous! Sitä odottaa helposti sitä tiettyä päivää ja sen tullessa ja mennessä saatat alkaa tuntea olosi toivottomaksi… Mutta muista, että useimmat lapset syntyvät viikolla 42. Odota vain! Pian saat pienen vauvasi syleilyysi.  Saatat joutua käymään yhä useammin kätilösi luona mittauttamassa verenpainetta ja kuuntelemassa sydänääniä.

Vauva: Kasvaa, kasvaa ja kasvaa…

Viikko 42

Sinä: Oijoi, eikö vieläkään vauvaa? Ehkä sinusta tuntuu että olet raskaana koko lopun ikääsi? No ei sentään… Kätilösi on jo saattanut puhua kanssasi synnytyksen käynnistämisestä? Odottamine saattaa olla raskasta, mutta ajattele, että tällä tavoin lapsesi saa kasvaa ja kehittyä mahdollisimman vahvaksi ennen synnytystä.

Vauva: Ehkä jo hieman kärsimätön…

Toivon, että kauan odottamanne lapsi on jo syntynyt!

Onnittelut!

Toisille lapsi saattoi syntyä aikaisin, jopa keskosena, ja toiset joutuvat odottelemaan jopa muutaman viikon yli lasketun ajan. Toisilla synnytys sujui huomattavasti helpommin, toisilla se ei mennyt yhtään odotusten mukaisesti. Toisilla lapsi syntyy oikeita reittejä pitkin, toisten vauva saatta tarvita ”hätäuloskäyntiä”. Nyt viimeistään huomaat, että me kaikki naiset olemme todella erilaisia. Me olemme uniikkeja, samoin lapsemme.

Tämä on jotain, mitä arvostaa.