Lapsivesitutkimus

Jos raskauden aikana herää epäilyksiä että lapsella saattaa olla vakavia vaurioita, aloitetaan sikiön lisätutkimukset välittömästi. Keinoja on monia sairaudesta tai vauriosta riippuen.

Jokainen tutkimus kohdistuu yleensä havannoimaan vain tiettyä sairautta/ vauriota, Ts. yksittäinen tutkimus ei pysty tekemään ns. terveyden kokonaisvaltaista tarkistusta – joskus testejä saatetaan tarvita useita erilaisia tilanteen kartoittamiseksi.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Milloin tulevalle äidille tajotaan Lapsivesitutkimusta?

Yleensä sitä tarjotaan seuraavissa tapauksissa:

  • Tavallista korkeampi riski kromosomimuutokselle: Toisella vanhemmista on kromosomimuutos joka saattaa aiheuttaa vakavan kromosomimuutoksen. Useimiten näissä perheissä on jo aikaisemmin syntynyt lapsi jolla on vastaavanlainen kromosomimuutos.
  • Ultrassa havaitaan epämuodostumia
  • Aikaisemmalla lapsella esiintyy kromosomimuutoksia
  • Äiti on 35 vuotta tai vanhempi
  • Jos verikokeen tulokset viittaavat Downin syndroomaan
  • Tavallista korkeampi riski vakaville sairauksille -yleensä perheessä/suvussa on jo henkilö jolla ilmenee jokin vakava sairaus

Kuinka tutkimus suoritetaan?

Koe suoritetaan aikaisintaan raskausviikolla 11, ja toimenpiteen suorittaa aina lääkäri. Ensimmäisenä suoritetaan ultraäänitutkimus, ja raskauden tarkka piituus määritetään. Ultralla tarkistetaan myös josko ajakohta on otollinen kokeen suorittamiseksi (tarvittaessa sinulle varataan uusi aika parin viikon päähän).

Testin suorittamista pidetään silmällä tavallisen ultraäänen avulla. Vatsan pinta desinfioidaan, ja ohut koeneula painetaan vatsan läpi kohtuun. Tämä saattaa tuntua hieman epämukavalta mutta sen ei pitäisi sattua.  Neulalla kohdusta imetään noin ruokalusikallinen lapsivettä.

Testi suoritetaan yleensä raskausviikolla 14-15. Lapsivedestä tutkittavaksi kohdistuu sikiösolut, joiden kautta voidaan tutkia sikiön kromosomeja. Tutkimusta varten näitä soluja ”viljellään” laboratoriossa noi 2-3 viikkoa, joten testin tulosta joutuu hieman odottamaan.

Lapsivedestä tutkitaan myös sen alfaproteiinin määrä, jonka arvo voi koholla ollessaan viitata hermoston rakennevikoihin.

Onko tutkimus riskitön?

Koska koe suoritetaan istukasta, on aina pieni mahdollisuus että sillä on vaikutusta raskauteen. Keskimääräisesti noin 0,5%:lla ilmenee kasvanut keskenmenon mahdollisuus.

Haluatko tietää testin tuloksen?

Joskus testin tulokset saattavat olla odotettua kovemmat käsitellä -toisaalta saat tietää mitä on odotettavissa jos tuloksista paljastuu jotakin hälyyttävää, toisaalta ne taas saattavat herättää epäilyksiä siitä haluaako jatkaa raskautta vai harkitseeko jopa aborttia. Vaikkei tulokset muuttaisivatkaan mieltäsi raskauden jatkamisesta ja läpimenemisestä, voi olla hyvä pystyä valmistautumaan lapsen tuloon ja kuinka voi parhaiten huolehtia lapsestaan tilanteesta riippumatta.

Hyvä tietää

Ota rennosti päivä ennen ja jaälkeen kokeen. Älä harrasta mitää nfyysisiä aktiviteetteja, nostele raskaita esineitä tms.

Myös yhdyntää ja saunomista tulisi välttää.

Koe saattaa aiheuttaa pientä lapsiveden vuotoa tai kuukautiskipujen kaltaista kipua.