Skupuolitaudit

On olemassa tauteja, jotka voivat levitä yhdynnän aikana tai muuten limakalvojen kosketuksesta. Joskus taudin kantaja ei edes huomaa saaneensa tartunnan, sillä nämä taudit eivät aina oireile. Useimmiten ne kuitenkin oireilevat. Esimerkkejä oireista ovat haavat, syylät, kutina ja poikkeukset virtsassa ja valkovuodossa. Jos epäilet, että olet voinut saada tartunnan, tulisi sinun välittömästi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Monen mielestä voi olla kiusallista hakeutua vastaanotolle sukupuolitaudin takia. Työntekijät ovat kuitenkin erittäin tottuneita vastaavanlaisiin tapauksiin ja siksi sinun ei tulisikaan murehtia asian suhteen. Pidä mielessä, että on parempi käydä testeissä liian usein, kuin liian harvoin. Suurin osa tutkimuksista ja hoidoista sukupuolitautien suhteen on maksuttomia. Kaikkien sukupuolitautien suhteen tulee muistaa yksi asia: kuka tahansa meistä voi saada sukupuolitaudin, mutta vain sinä itse voit pitää huolta, että suojaudut niiltä. Aina ei ole päällepäin nähtävissä, onko henkilöllä sukupuolitauti, sillä edes kantaja itse ei välttämättä ole tietoinen siitä.

Miksi on niin tärkeää tietää sukupuolitaudeista?

Monesta syystä: voit itse kantaa tietämättäsi tauteja ja levittää niitä muille, voit itse saada ongelmia tai tartuttaa syntymättömän lapsesi, jos kannat sukupuolitautia. On yleistä, että naiselle tehdään HIV-/kuppatesti ja joskus myös klamydiatesti, jos hän on raskaana.

Klamydia

Klamydia on sukupuolitauti, joka valitettavasti on yleistynyt lähiaikoina – erityisesti nuorten naisten keskuudessa. Klamydia voi johtaa munasarjojen tulehtumiseen. Nainen voi kantaa tautia pitkänkin aikaa ennen kuin saa minkään näköisiä oireita. Jos naisella on hoitamaton klamydia synnytyksen aikana, voi lapsi saada tartunnan ja esimerkiksi silmätulehduksen tai jopa keuhkokuumeen. Jos epäilet, että sinulla saattaisi olla klamydia, tulee sinun välittömästi ottaa yhteyttä lääkäriin/gynekologiin, jotta pääset klamydiatestiin. Klamydia tulee hoitaa antibiooteilla ja hoidon jälkeen ei ole enää olemassa riskiä, että lapsi saa tartunnan.

Herpes

Herpes on virussairaus, joka tarttuu esimerkiksi yhdynnän kautta. Se aiheuttaa pieniä haavoja ja rakkuloita emättimessä ja/tai häpyhuulissa. Haavat katoavat suhteellisen nopeasti, mutta voivat silti tuntua epämukavilta ja pisteleviltä. Herpestä vastaan ei ole olemassa mitään lopullista lääkettä tai hoitoa. Virus pysyy hermosoluissa koko elämän. On kuitenkin mahdollista vähentää ja estää tulevia haavaumia. Haavat ja rakkulat palaavat suurimmalle osalle lyhemmäksi aikaa ja entistä harvemmin. Ennen luultiin, että tartunnan voi saada vain silloin, kun henkilöllä on herpeksen aiheuttama haava. Nykyään on tiedossa, että tartunnan voi saada jopa silloin, kun haavoja ei ole. Se mitä saatat luulla ärtyneeksi ihoksi tai vastaavaksi pikkuvaivaksi, voikin itse asiassa olla herpes. Jos et ole vakituisessa parisuhteessa, tulisi sinun harrastaa seksiä ainoastaan kondomia käyttäen. Jos äidillä on tuore herpesrakkula synnytyksen aikana, on silloin riski, että lapsi myös saa tartunnan. Se on harvinaista, mutta voi johtaa siihen, että on tehtävä keisarinleikkaus. Joissain tapauksissa haavat on peitetty huolellisesti ja silloin äiti voi synnyttää normaalisti.

Kuppa

Yleisiä kupan oireita ovat haavat sukupuolielimissä, jotka eivät ole kipeitä, ihottumaa ympäri kehoa, kuten kämmenissä ja jalanpohjissa sekä nivelten kutina ja turvotus. Haava katoaa noin 3-6 viikon välillä, mutta bakteeri pysyy kropassa. Jonkin ajan kulututta iholle muodostuu ihottumaa. Muita oireita ovat kuume, pahoinvointi, väsymys, nivelkivut ja hiusten irtoaminen. Yhtä yleistä on myös, ettei infektiosta seuraa mitään oireita, mutta silti tartunta on tapahtunut. Jos raskaana olevalla naisella on kuppa, voidaan häntä hoitaa penisilliinillä. Näin sairautta estetään leviämästä sikiöön. Jos se leviäisi sinne asti, voisi se johtaa keskenmenoon tai vakaviin epämuodostumiin.

Tippuri

Sinulla voi olla tippuri, jos virtsaaminen sattuu tai sinulla on vuotoa virtsaputkesta, peräsuolesta, emättimestä tai jos sinulla on kurkkukipuja. Oireet esiintyvät yleensä parista päivästä viikkoon tartunnan jälkeen. Voit myös kantaa tautia, vaikkei sinulla ilmenisi mitään oireita. Naisten kohdalla tauti voi johtaa tulehdukseen munasarjoissa, joka taas voi johtaa kroonisiin lantiokipuihin, hedelmättömyyteen ja kohdunulkoisiin raskauksiin. Miesten kohdalla taas tauti voi johtaa esimerkiksi eturauhastulehdukseen. Tippuri voi lisäksi sekä miesten, että naisten kohdalla aiheuttaa silmätulehduksia, nivelkipuja ja verenmyrkytyksiä.

HIV

Tänä päivänä monia raskaana olevia naisia testataan HIV:n varalta. Ruotsissa vuosittain testataan noin 100 000 naista ja heistä keskimäärin muutama kymmen on HIV-positiivisia. HIV ei tarkoita kaikissa tapauksissa sitä, että lapsi saisi tartunnan.

Osta foolihappo täältä

Osta foolihappo täältä