Äidinmaidonkorvike

Imettämisestä kieltäytyminen on nykyään hyvinkin poikkeuksellista. Aihe on useiden äitien huulilla. Se, että kykenee ja haluaa imettää on useimmille todella luonnollinen juttu. Asia, jonka vain pitäisi olla mahdollista ja jota jokaisen äidin tulisi haluta tehdä. Mutta valitettavasti kaikki ei ole yhtä yksinkertaista käytännössä kuin teoriassa. Yksi ei halua imettää, toinen ei kykene (tämä saatta tulla joillekin täysin yllätyksenä) ja kolmannesta se ei tunnu hyvältä. Olipa syy mikä hyvänsä, imettämisestä luopumisesta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä.

Korvike on loistava vaihtoehto jopa elintarvikevirastojen mielestä ja tärkeämpäähän on, että lapsella on onnellinen ja iloinen äiti, joka on paikalla pitämässä lastaan kädestä ja seuraamassa tämän kasvua. Lapsi kasvaa ja kukoistaa myös korvikemaidolla.

Äidinmaidonkorvike

Kaupoista saatava äidinmaidonkorvike on ravintoarvoiltaan täsyin pätevä vaihtoehto äidinmaidolle, kun imettäminen ei jostain syystä ole mahdollista. Korvike valmistetaan lehmänmaidosta, joka muistuttaa koostumukseltaan äidinmaitoa paremmin kuin mikään muu aines.

Olenko huono vanhempi, jos en halua imettää?

EI, et missään nimessä!

Tärkeintä on, että luot läheisen suhteen lapseesi. Pullosyötöllä oleva lapsi kokee läheisyyttä ihan samalla mitalla kuin imetettävä lapsi, kun kiinnitetään huomiota iho- ja katsekontaktiin syöttöhetkellä. Kaikkein tärkeintä on että sekä sinä että lapsesi voitte hyvin ja että lapsesi kasvaa ja kehittyy.

Kehittyykö lapselleni allergioita, jos en imetä?

Imettäminen ei estä allergioiden, ihottumien ja astman kehittymistä. Koska asiasta ei  olla 100% varmoja, useat uskovat edelleen imettämisen minimoivan tiettyjen allergoiden, ihottumien ja astman syntymistä/puhkeamista. Sahlgrenisen sairaalan immunologian dosentti, Agnes Wold kertoo aiheesta näin:

”Imettäminen ei suojaa esim. allergioita vastaan. Tämä on ihan puhtaasti myytti, joka alkoi jostain syystä levitä 80-luvun lopulla. Itse asiassa nykyään aiheesta on olemassa tutkimustuloksia että mitä pidempään lasta imetetään sitä suurempi riski lapsen on kehittää allergioita.”

Allergioiden kehittymisessä on vain kysymys siitä MILLOIN eikä JOS ne kehittyvät.

Tuleeko lapseni sairastelemaan koko ajan nyt, kun en anna hänelle vastustuskykyä imettämällä?

Ei, lapsellasi tulee luonnostaankin olemaan samat vastustusaineet kuin sinullakin. Jos äiti on normaalin terve, eikä kanna mitään erikoisempia viruksia, ei lapsikaan sairastu niihin sen useammin.

Lapsen vastustuskyky on alkuun heikompi, mutta nousee nopeasti ensimmäisen 4-6kk aikana. Tilanne on sama jokaisen lapsen kohdalla, riippumatta siitä imetetäänkö häntä vai ei.

Kuulin uutisista, että korviketta saavat lapset päätyvät olemaan ylipainoisia!

Kyseinen raportti kertoi, että korviketta saavat lapset saattavat päätyä ylipainoisiksi.

”Saattaa päätyä” ja ”päätyy” – näillä on jo iso ero! Siihen, miltä tulemme näyttämään ja millaiseksi kehitymme, on pääosin DNA:mme määrittelemää. Imettäminen tai korvikkeen syöttäminen ei vaikuta DNA:han millään tavoin.

Ylipainon kehittyminen johtuu siis sekä geeniperimästä ja tietenkin suuressa määrin elintavoista ja ruokailutottumuksista. Tämä pätee niin imetettäviin lapsiin kuin korviketta syöviin lapsiin.

Agnes Wold jatkaa:

” Kun elintarvikevirasto Ruotsissa pidensi imettämisen ajanjakson suositustaan neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen, nousivat lääkärit kapinaan – heidän mielestään ajanjakson pidentämisen perusteet oliat liian heikot. Tutkimusaineisto on liian epäselvää. Jotkin lastenlääkäreistä väittävät, että tämä imetysajan pidentäminen päinvastoin aiheuttaisi haittoja mm. syömishäiriöitä, diabetesta ja epämieluisaa painonnousua.

Jokaisella asialla on aina sekä hyvät että huonot puolensa.

Lopuksi…

Joskus kuulee ei-imettäviä äitejä parjattavan itsekkäiksi, huonoiksi ja epäonnistuneiksi äideiksi, jotka eivät ajattele lapsensa parasta. Kuvitellaan, että imettäminen ei ole valintakysymys, vaan jotain, mitä joka äidin tulee tehdä. Jos ei kykene tai ei halua imettää, leimataan helposti huonoksi ja puutteelliseksi vanhemmaksi, Toki tällaisia tuomitsevia kommentteja on ikävä kuulla.

Mutta muista, vaikka et haluaisi/kykene imettämään, sinun ei koskaan pidä potea huonoa omaatuntoa sen takia. Kenelläkään ei ole oikeutta sanoa sinulle, mikä on lapsesi ja sinun kohdalla oikein ja mikä väärin. Äidinmaidonkorvike on aivan täysin pätevä vaihtoehto – hyvän äitiyden salaisuus ei ole imettäminen.