Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus rajoittuu virtsarakkoon ja virtsaputkeen. Naisille se on melko yleinen ja useimmiten vaaraton vaiva. Se voidaan tarpeen tullen hoitaa antibiooteilla, jos oireet kasvavat. Jos naisella on tavallinen ja helppo virtsatietulehdus ja hän on muuten terve, ei lääkitystä aina tarvita. Jokainen huomaa itse, jos oireet ovat niin suuria, että lääkettä tarvitaan.

Jos olet raskaana, on erittäin tärkeää hoitaa tulehdus ja siksi sinun tulisikin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on virtsatietulehdusta muistuttavia oireita.

Blærebetændelse under graviditet

Munuaistulehdus

Munuaistulehduksen kohdalla bakteerit ovat levinneet muinaisiin asti. Se on vakavampi tila, kuin virtsatietulehdus. Ilman hoitoa munuaiset voivat vahingoittua ja bakteerit voivat levitä vereen.  Munuaistulehduksen hoitoon tarvitaan antibiootteja, jotka pysyvät munuaisissa, eivätkä kulkeudu pois virtsan mukana.
Jos epäilet, että sinulla on munuaistulehdus, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Bakteereita, muttei oireita

Virtsassa voi olla bakteereja, vaikkei mitään oireita ilmenisi. Silloin tilannetta ei määritellä sairaudeksi ja bakteerit katoavat usein itsestään. Joskus se voi kuitenkin johtaa munuaistulehdukseen erityisesti raskaana olevien naisten kohdalla ja siksi heidän tulisikin tarkasti seurata tilannetta, jos oireita ilmenee.
Muussa tapauksessa lääkintää ei tarvita, sillä kyseessä ei ole sairaus. Ei ole mitään tarvetta käydä testeissä selvittääkseen onko virtsassa bakteereja, jos mitään oireita ei ole ilmennyt, ellet ole raskaana, sinulle ollaan tekemässä operaatio virtsatiehen tai jos sinulla on joku vakava sairaus, joka alentaa vastustuskykyäsi.

Hoidon jälkeen tarvitaan joskus tarkkailua

Raskaana olevien naisten sekä heidän, joilla on ollut munuaistulehdus, tulee säännöllisin väliajoin jättää virtsatesti tarkastettavaksi. Joskus voi myös olla lääkärikäyntejä. Muiden kohdalla pätee ajattelutapa; jos tunnet olosi hyväksi, ei ole syytä huoleen.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä