Peräpukamat

Miten peräpukamat syntyvät?

Peräsuolen alimassa osassa, peräaukonkanavassa, on pieniä limakudoksen paksuuntumia, jotka koostuvat sidekudoksista ja verisuonista. Ne auttavat sulkijalihasta pitämään peräaukon ”kiinni” kun siihen on tarvetta. Kun ne suurenevat peräsuolen sisä- tai ulkopuolelta, kutsutaan niitä peräpukamiksi. Ne voivat esimerkiksi turvota, koska ne täyttyvät verellä. Se tarkoittaa, että verenkierto limakudoksen paksuuntumissa ei toimi niin kuin sen kuuluisi.

Hæmorider normalt under graviditet

 

Siitä, miksi verenkierto ei toimi kunnolla, on tutkijoilla erilaisia teorioita. Yksi teoria on, että lihasjännitys on lisääntynyt sulkijalihaksessa, joka säätelee milloin peräaukko aukeaa ja milloin se pysyy kiinni. Toinen teoria on, että limakudoksen paksuuntumat suurenevat ja pullistuvat, koska kudokset niiden ympärillä muuttuvat. Elastinen sidekudos, joka yleensä pitää ne paikallaan on muuttunut löysemmäksi.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Ummetus voi aiheuttaa peräpukamia

Peräpukamat voivat syntyä ummetuksen yhteydessä. Naisten kohdalla jopa raskaus ja kuukautiset voivat vaikuttaa asiaan. Estrogeeni vaikuttaa naisilla myös peräpukamien syntymiseen kun kudokset heikkenevät, joka tapahtuu myös vanhetessa.

Kutisevat ja tekevät kipeää

On tavallista, että peräpukamat puhkeavat ja silloin se ilmenee kirkkaanpunaisena verenä vessapaperissa pyyhkimisen jälkeen. Veritippoja voi pudota jopa vessanpöntölle. Peräpukamat voivatkin olla kivuliaita erityisesti silloin, kun pitäisi ulostaa. Kipu johtuu siitä, että limakalvo tulehtuu ja se voi johtaa pieniin halkeamiin. Se voi jopa johtaa pidätys vaikeuksiin. Kaasut ja vähän limaakin voi kulkeutua, eikä sitä pysty hallitsemaan yhtä hyvin, koska peräsuoli ei sulkeudu kunnolla. On normaalia myös tuntea, että peräpukamat kutisevat tai pistelevät.

Ei ole vakavaa

Peräpukamia voi tulla kenelle tahansa. Se on vaaratonta. Ne voivat kadota itsestään ilman hoitoa. Jos on ollut peräpukamia aiemmin ja saa lieviä oireita uudestaan, pystyy silloin itse hoitamaan ne pois. Apteekista saa reseptittömiä voiteita, jolla voit hoitaa peräpukamia. Verenvuoto vaatii yleensä lääkärillä käyntiä.

Ensimmäisen verenvuodon kohdalla tulisi olla yhteydessä sairaalaan, vaikka vuoto olisikin vain vähäistä. Jos vuoto on runsasta, tulisi ehdottomasti hakea apua lääkäriltä. Suurempien ongelmien kohdalla voidaan tarvita kirurgin apua.

Yleistä raskauden aikana

Peräpukamat ovat yleinen vaiva sekä miehillä, että naisilla. Vähintään puolet ihmisistä saa peräpukamia jossain vaiheessa elämäänsä. Raskaana olevat naiset saavat peräpukamia helpommin. Se johtuu siitä, että raskaana olevilla on suurempi määrä verta kehossaan ja siitä, että kasvava kohtu vaikeuttaa verenkiertoa. Silloin painen peräsuolen verisuonissa kasvaa ja näin peräpukamia syntyy helpommin. Yleensä ne katoavat synnytyksen jälkeen.

Yleistä ummetuksen yhteydessä

Jos kokee usein ummetusta, altistaa se suuremmalle peräpukamien riskille. Jos ulostaminen on vaikeaa, silloin yleensä pinnistää kovempaa. Kasvava paine johtaa peräpukamien syntyyn.

Koska ummetus aiheuttaa peräpukamia, tulisi ummetusta yrittää välttää. Esimerkiksi ruoka ja juoma vaikuttavat ulosteen koostumukseen. Ummetusta aiheuttavat esimerkiksi:

  • kuiduton ruoka
  • liian vähäinen juominen
  • maito ja tee
  • liian vähäinen liikkuminen
  • jotkut lääkkeet, esimerkiksi rautavalmisteet, jotkut särkylääkkeet, osa mielisairauksia varten tarkoitetuista lääkkeistä, korkea verenpaine ja hapan vatsa
  • hormonimuutokset raskauden aikana
  • huoli tai stressi
  • alhainen aineenvaihdunta

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä