Allergiat ja astma

Allergiat

Jos olet allerginen joillekin ruoille, tulisi sinun välttää niitä tietysti myös raskauden aikana. Tärkeintä on, että tuleva äiti ei tupakoi tai altistu passiiviselle tupakoinnille raskauden aikana, eikä edes lapsen syntymän jälkeen.

Hyvä ilmastointi kotona auttaa estämään lasta saamasta allergioita. Aiheesta ei olla varmoja, mutta moni uskoo imetyksen johtavan parempaan suojaan allergioiden, infektioiden ja astman suhteen.

Astma

Raskaana olevista astmaatikoista kolmannes tuntee olonsa paremmaksi raskauden aikana, kolmannes ei koe muutoksia ja kolmannes kokee tilansa huononevan. Kaikki ihmiset ja raskaudet ovat yksilöllisiä. Jos ensimmäisellä raskauskerralla on ollut ongelmia astman suhteen, voi olla, että seuraavalla kerralla menee paljon paremmin tai vastaavasti toisin päin.

Lähes puolet kaikista raskaana olevista voi joskus hyperventiloida. Se voi tuntua hengenahdistukselta, mutta on tähysin vaaratonta eikä tarkoita astmaa.

Raskaana olevat naiset saavat helpommin infektioita ja refluksitaudin oireita, joka voi johtaa astman pahenemiseen. Se voi tuntua hengitysvaikeuksina.

Hoito tulisi suorittaa siten, että nainen kokee niin vähän astmaoireita, kuin mahdollista. Kontrolloimattoman astman riskit ovat nimittäin suuremmat kuin astmalääkkeiden riskit. Keskivaikea tai vaikea astmakohtaus voi tuoda ongelmia sekä äidille että sikiölle. Mitä paremmin äidin astma on hoidettu, sitä vähemmän oireita hän saa ja sitä vähemmän riskejä on lapsen terveydelle.

Suurinta osaa astmalääkkeistä on käytetty niin pitkään, että suurella todennäköisyydellä niitä voi käyttää turvallisesti myös raskauden aikana. Sinun tulisi tietysti puhua lääkärin kanssa siitä, mitä lääkkeitä sinun tulisi ottaa raskauden aikana ja onko jotain tiettyä, mitä sinun tulisi välttää. Jatka oman allergialääkkeesi käyttöä kunnes pääset juttelemaan lääkärin tai kätilön kanssa, mikä sinun tulisi tehdä niin nopeasti kuin mahdollista tultuasi raskaaksi.

Vaikka kohtu kasvaa koko raskauden ajan, on yleensä raskauden viimeisinä kuukausina vähemmän astmaoireita. Sen uskotaan johtuvan siitä, että äidin oma kortisoni lisämunuaisista kasvaa koko raskauden ajan ja se vahvistaa beeta- 2- antagonistien vaikutusta keuhkoputkessa. Estrogeeni vaikuttaa yhdessä beeta – 2- antagonistien kanssa samalla tavalla.

Synnytys

Vaikka synnytys on fyysisesti rankkaa, on silti epätodennäköistä saada astmakohtaus synnytyksen takia. Jos tulee ongelmia, voi astmalääkkeitä käyttää. Synnytyksen pituus ei riipu mitenkään lääkkeistä.

Astma voi itse asiassa pahentua raskauden jälkeen. Se johtuu siitä, että kehon normaali kortisoni, joka on raskauden aikana ollut koholla, laskee nyt takaisin normaaliin lukemiin. On siis hyvä olla valmistautunut lisäämään lääkitystä raskauden jälkeen.