Milloin vauvamasu oikein ilmestyy

Vauvamasun ilmestymiseen vaikuttaa yleensä useat eri seikat, joihin harvoin voimme edes vaikuttaa. Saattaa tuntua ikuisuudelta odotella masun ilmestymistä mutta kun se viimein ilmestyy, se myös kasvaa vauhdilla.

Osalla naisista vatsa kasvaa jonkin verran jo raskauden alkuaikoina. Tämä saattaa olla vain turvotusta kohdun ympärillä. Tästä johtuen voi olla, että housujen ja hameiden vyötärö alkaa kinnata jo raskausviikoilla 6-8.

 

Onko masun pullotuksen syynä vauvasi? Valitettavasti ei. Vauvasi on tässä vaiheessa vielä aivan liian pieni havaittavaksi ulkoapäin. Raskauden alkuaikoina kropassasi tapahtuu paljon muutoksia. Tiivistetysti voidaan sanoa, että hormonit alkavat vaikuttaa koko kehossasi. Suolistosi tuorpoaa, joillakin enemmän, toisilla vähemmän. Tämän vuoksi joillakin masu ”ilmestyy” jo aikaisemmin. Suurimmalla osalla turvotus katoaa muutaman viikon kuluessa ja he mahtuvat taas hetkeksi vanhoihin vaatteisiinsa, ennen kuin oikea vauvamaha ilmestyy.

 

Milloin oikea vauvamasu sitten ilmestyy?

Aivan kuin kaikki raskauteesi liittyvä, myös masun ilmestymisajankohta on yksilölllistä ja tähän ei ole olemassa yleisvastausta. Viikolla 13 kohtu ”nousee” ylemmäs lantiosta ja yleensä tämän viikon tienoilla voidaan alkaa puhua oikeasta vauvamasusta.

Yleensä masu ilmestyy viikkojen 14 ja 24 välimaastossa. Jälleen kerran, masun ilmestyminen on erittäin yksilöllistä ja erilaiset ajat ovat täysin normaali asia.

Tässä hieman infoa siitä, mitkä asiat vaikuttavat masun ilmaantumiseen.

 

  • Kuinka lapsi on asettunut kohdussa

Lapsi, tai itse asiassa kohtu, voi sijaita joko todella syvällä vatsassa tai todella lähellä ihoa.

 

  • Äidin oma pituus, paino ja mittasuhteet

Vaikka masu ei olisi kovin pieni, voi se helposti näyttää siltä. Jos äiti on pitkä ja hoikka voi masu helposti vaikuttaa pieneltä. Jos äiti on todella treenattu, voi olla, että masun ilmestymisessä kestää pidempään, koska vatsalihakset pitävät vatsaa kasassa.

 

  • Lapsen koko, paino ja pituus

Geeniperimällä on suuri vaikutus siihen, saatko pienen vai ison vauvan. Se, mitä ja kuinka paljon äiti syö, vaikuttaa marginaalisesti sikiön painoon, mutta raskausaikana laihduttaminen on ehdottomasti kiellettyä. Myös tupakointi vaikuttaa lapsen kokoon – kutistavasti. Stressillä on sama vaikutus. Näissä tapauksissa istukan toiminnat saattavat ajoittain keskeytyä ja sikiö ei kasva isokokoiseksi.

 

  • Ensisynnyttäjä vai kokenut synnyttäjä

Mitä useammin olet synnyttänyt sitä helpommin vatsan lihakset antavat periksi ja vauvamasu ilmaantuu nopeammin. Kohtu on anteliaampi ja vatsalihakset löysempiä kuin ensimmäisen raskauden aikana. Kehosi alkaa vastaanottaa tuttuja raskauden merkkejä ja reagoi aikaisempaa nopeammin.

 

Symfyysi-Fundus -mitta

Toisesta kolmanneksesta eteenpäin kätilö mittaa jokaisella käynnillä kohdun koon seuratakseen lapsen kasvua. Tähän käytetään tavallista mittanauhaa ja pituus mitataan mittaamalla häpyluun (symfus) ja kohdun yläreunan (fundus) välinen pituus. Tällä seurataan myös vatsan kaarta, jolloin voidaan seurata, että raskaus kehittyy kuten pitäisi.