Toxoplasmoosi

Mikä on toxoplasmoosi?

Toxoplasmoosi on infektio, joka syntyy parasiitistä, jota esiintyy joka puolella maailmaa. Usein tartuntaa ei edes huomaa. Jos raskaana oleva nainen kuitenkin saa tartunnan ensimmäistä kertaa, on olemassa riski, että tartunta leviää myös sikiöön.

Miten tartunta saadaan ja kuinka se leviää? 

Toxoplasmoosi on sairaus, joka voi levitä eläimiin ja ihmisiin. Eniten sitä kantavat kuitenkin kissat (erityisesti nuoret kissat) ulosteen ja hiekan kautta ja se voi pysyä pitkän aikaa maassa. Muut alueen eläimet voivat näin saada parasiitin, joka asettuu lihaksiin ja se voi esiintyä vihannesten ja marjojen kuorilla (hedelmät, jotka ovat kasvaneet vastaavalla alustalla). Sen jälkeen ihminen voi saada tartunnan, jos hän syö raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa tartunnan saaneelta eläimeltä tai alueella kasvaneita hedelmiä/marjoja, joita ei ole puhdistettu huolellisesti. Parasiitti kuolee 65 asteen lämmössä ja -20 asteessa (tulee olla jäädytettynä ainakin kolme vuorokautta). Kypsennetty liha tai kypsennetyt vihannekset sekä elintarvikkeet, jotka on pakastettu, ovat turvallisia.

Parasiitti voi tarttua ihmiseen myös kissan ulosteen välityksellä tai maan kanssa työskentelyn seurauksena saada sen käsiin ja sitä kautta suuhun.
Kissojen, erityisesti ulkokissojen, uloste voi sisältää suuria määriä parasiitteja ja siksi raskaana olevan naisen tulisi välttää kontaktia kissan ulosteen kanssa.
Suurin osa kissoista, erityisesti sisäkissat eivät eritä näitä parasiitteja. Jopa kissa, jolla on tartunta levittää sitä vain ulosteen kautta. Tutkimusten mukaan taloudessa asuva kissa ei suuremmin kasvata riskiä toxoplasma-tartuntaan.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Mitkä ovat toxoplasma-tartunnan oireet?

Itämisaika (aika tartunnan ja sairauden puhkeamisen välillä) on 2 – 3 viikkoa. Toxoplasma-tartunta ei yleensä anna minkään näköisiä oireita tai hyvin hajanaisia influenssaoireita, kuten väsymystä, kuumetta, pääkipua, lihassärkyä ja imusolmukkeiden turvotusta. Imusolmukkeet eivät ole kivuliaita, mutta voivat pysyä turvonneina useita viikkoja.

Toxoplasma-tartunta raskaana olevalla

Ensikertatartunta raskauden aikana on olemassa riski, että sikiö saa tartunnan. Tämä pätee siis vain, jos nainen on silloin saanut ensimmäisen tartuntansa. Muissa tapauksissa lapsi ei voi saada tartuntaa äidiltään.
Jos ensitartunta saadaan raskauden alussa, on riski lapsen tartuntaan pienempi (noin 1- 10 %), mutta komplikaatiot voivat silloin olla vakavampia. Mitä myöhemmin nainen saa tartunnan raskauden aikana, sitä suurempi riski on, että myös lapsi saa sen. Raskauden lopussa saatujen tartuntojen kohdalla lähes kaikki sikiöt saavat tartunnan, mutta komplikaatiot ovat silloin lievempiä.

Toxopalsmoositartunta sikiöllä ja vastasyntyneellä

Sikiö saa tartunnan istukan kautta.
Toxoplasmoositartunta raskauden alkuaikoina voi johtaa keskenmenoon tai sikiön neurologisiin vahinkoihin (silmiin, kuuloon, sydämeen) lapsella. Suurin osa tartunnan saaneista lapsista syntyy ilman oireita, mutta ongelmia ilmenee myöhemmin elämässä, jos heidän toxoplasma-tartuntaa ei hoideta.
Hoito sikiöaikana ja ensimmäisen elinvuoden aikana vähentää sairastumis- ja komplikaatioriskejä lapsella.
Toxoplasma-tartunta, jonka lapsi saa synnytyksen jälkeen, ei yleensä tuota mitään vahinkoja.

Kuinka suuri riski on, että lapsi saa tartunnan raskauden aikana?

Nainen, jolla on vasta-aineita toxoplasmoosia vastaan on turvassa. Tartunnan saaminen raskauden aikana on melko epätavallista Pohjoismaissa. Jos raskaana oleva nainen saa tartunnan, voi se levitä sikiölle asti. Noin 20 % tapauksista, joissa nainen saa tartunnan raskauden aikana myös sikiö saa tartunnan.

Miten tartunta havaitaan?

Tartunta havaitaan verikokeen kautta. Tulehduksen voi havaita 2 – 3 viikon kuluttua tartunnasta. Asiaa voidaan tutkia gynekologin ja tartuntalääkärin avustuksella.

Millaista hoitoa on olemassa?

Hoitoa varten tarvitaan gynekologin ja tulehduksiin perehtyneen lääkärin yhteistä harkintaa. Toxoplasmoosia voidaan hoitaa useiden eri lääkkeiden yhdistelmillä. Hoitoa voidaan antaa äidille ja myös lapselle ensimmäisen elinvuoden aikana.
Hoidon tavoitteena on estää tulehduksen kulkeutumista naiselta sikiölle. Vastasyntyneen vauvan kohdalla hoito ei voi korjata jo tapahtuneita vahinkoja, mutta se voi auttaa muissa ongelmissa ja lieventää niitä.

Mitä voi tehdä välttääkseen tartunnan?

Välttääksesi tartunnan voit:

» Pese kätesi huolellisesti aina ollessasi kosketuksissa maan, hiekan ja kissojen kanssa
» Muista hyvä hygienia elintarvikkeiden suhteen. Pese astiat ja aterimet huolellisesti oltuasi kontaktissa raa’an lihan, kasvisten, salaatin, hedelmien ja marjojen kanssa. Pese kädet sen jälkeen.
» Älä syö raakaa tai ei täysin kypsennettyä (punaista) lihaa, erityisesti sikaa, lammasta tai nautaa. Kypsennys, paistaminen ja pakastaminen tappavat parasiitin.
» Huuhtele hedelmät, marjat ja vihannekset huolellisesti.
» Käytä hanskoja työskennellessäsi puutarhassa.
» Vältä kissanhiekkalaatikon puhdistutusta tai käytä hanskoja ja pese kätesi huolellisesti sen jälkeen. Anna mieluiten jonkun muun vaihtaa kissanhiekka.
» Ulkomaanmatkalla Pohjoismaiden ulkopuolella vältä raakaa ja punaista lihaa, huuhtelemattomia hedelmiä ja salaattia sekä kuorimattomia hedelmiä tai marjoja.
» Riski toxoplasmoositartuntaan on korkein Keski- ja Etelä-Euroopassa ja muualla maailmassa USA, Japani ja Korea poisluettuina.
» Jos epäilee saaneensa tartunnan esim. ulkomaanmatkan aikana, tulee olla yhteydessä lääkäriin tai kätilöön.

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä

Osta Babyplan-ultraäänimonitori täältä